19 Mayıs Meydanı törenle açıldı
Silivri Belediyesi ekiplerince çarşı merkezinde gerçekleştirilen meydan ve çevre düzenleme çalışmaları ile halk oyunlarımızın temsilini sembolize eden heykelin açılışı bugün kaydedildi. Kaymakamlık binası arkasının çehresini değiştiren ve Atatürk'ün Samsun'a ayak basışının 100. yıldönümü için 19 Mayıs Meydanı adı verilen rekreasyon alanının açılışı, kalabalık davetli topluluğunun katılımıyla yapıldı.
Yapımı Kaymakamlık binası arkasında Silivri Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 19 Mayıs Meydanı düzenlemesi ve Silivri yöresi halk oyunlarının temsilini sembolize eden heykelin açılışı bugün törenle kaydedildi. Programa Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, meclis üyesi adayları, ekip arkadaşları, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, İYİ Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç ve yönetimi, CHP 24. Dönem Milletvekili Süleyman Çelebi, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Ahmet Turan Demirbağ, eserin mimarı heykeltıraş Kemal Tufan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program akışı Büyük Mübadele Derneği Halk Oyunları ekibi, Silivri Belediyesi Ahenk Sanat Kulübü ekibi ve Sirtaki Grubu’nun gösterisi ile devam etti.
IŞIKLAR: ‘KADİM BİR KÜLTÜRE SAHİBİZ’
Folklorik gösterilerin ardından Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. 19 Mayıs Meydanı projesini Silivrililerle buluşturan Işıklar, konuşmasında şunları söyledi: “Çok değerli hemşerilerim hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bizim için çok önemli bir gün bugün. Sizleri ve geleneklerimizi göreneklerimizi yaşatan çocuklarımızı gördükçe gururlanıyoruz. Kadim bir kültüre sahibiz. Zenginlik sadece parayla pulla olmaz. Ekonomiyi sadece rakamlarla izah etmek mümkün değil. Yerin altında Allah vergisi zenginliği olan komşu ülkelerimiz var fakat yerin üstünde kan gövdeyi götürüyor ve maalesef 4,5’luk bir kısmını da biz ülke olarak misafir etmek zorunda kaldık. Buraya göç etmek zorunda kaldılar. Demek ki sadece paradan ibaret olsaydı buraya sığınmak zorunda kalmazlardı. Bizim kadar zengin bir kültüre sahip değiller. Zenginliğin sadece parayla olmadığını bizim ülkemize gelince anlıyorlar. Yerin üstündeki zenginliğimiz sizlersiniz. Binlerce yıldır biriktirdiğimiz kültürümüz. Bir şehirden bir şehre gidince yöreler, oyunlar farklılaşıyor. En büyük zenginliklerimiz bunlar. Bunları aktardığımız zaman gelişiyoruz.
‘HAFIZAMIZI YAŞATMAZSAK YOK OLUR GİDERİZ’
Biz kültürler festivalini yapan ender ilçelerden biriyiz. Silivri’miz Türkiye’nin bir prototipi, küçük bir Türkiye modeli. Her yörenin kültür güzelliklerini burada yaşatmaya çalıştık. Kültürsüz bir toplum yok olmaya mahkûmdur. İnatla bunları yaşatmaya, öğretmeye ve aktarmaya devam edeceğiz. Bu belleği yaşatmazsak yok olup gideceğiz. Karanlık bir coğrafyanın içine atan, sürü psikolojisiyle hareket eden bir toplum haline getirmeye çalışanlara inat, sabırla kültürümüzü Silivri’de var etmeye devam edeceğiz.
‘KORKU TOPLUMU OLMAKTAN BIKTIK ARTIK!’
Her zaman söylüyorum halının üstündeki iplikler gibi rengarenk olacağız. Halıya güzelliğini veren ipliklerin rengidir. Ama o halı bir tane. O halı Türkiye! Güzelim ülkemiz. Biz renklerimizi yaşatacağız. Kültürle, sanatla zenginleşeceğiz. Bir olacağız. Uzlaşacağız. Birbirimizle barışacağız. Üreteceğiz. Gelişme, zenginlik, varlık demokrasiyle mümkündür. Baskı ve korku ortamında gelişme olmaz. Benden olmayan yok olsun anlayışından sonra refahtan söz edilebilir mi? Korku toplumu olmaktan bıktık artık! Artık meydanlara çıkacağız. Birileri eve kapanmamızı istiyor. Biz bunlardan korkmayacağız. Birbirimizden güç alacağız. Sende buradasın, beraberiz, korkmuyoruz diyeceğiz. Daha çok üreteceğiz, bunları beraber paylaşacağız.
‘HUZUR DEVAM ETSİN İSTİYORUZ’
Bu toprakları koruyacağız. Biz gökyüzüne baktığımızda bulutları, yıldızları görmek istiyoruz, betonları değil. Refah, yardımlaşma, dayanışma istiyoruz burada. Bizim istediğimiz Silivri bu. Silivri’de meydan kültürünü istiyoruz. Kimse kimsenin nüfus kâğıdına baksın istemedik. Bu bizi ilgilendirir mi? Allah’ın yaratırken ayırmadığını biz niye ayıralım? 10 senedir bunu yapmaya çalıştık. Eksikler oldu, olacak. 8 tane beldeyi bir günde kapatıp bir günde birleştirmek için 5 yılımızı verdik. 5 yıl sonrasında da köylerimizi birleştirdik. Silivri iki ucu 55 kilometre bir şehir. Topraklarımızı koruyalım. Üniversiteler olsun, teknoparklar, Silikon Vadilerini kuralım. “İstanbul bizim aşkımız” diyorlar. Nasıl bir aşk bu? Her yer betona döndü. Burayı koruyalım. 400 bin Suriyeli misafirimizi buraya getirmeye çalışıyorlar. Şam’a gitsinler. Huzur istiyoruz burada. Huzur devam etsin istiyoruz.
‘19 MAYIS MEYDANI, GEÇMİŞİMİZİ UNUTTUMAK İSTEYENLERE BİR HATIRLATMA OLACAK’
Meydanlar bunun için. Bize selamlaşacağımız meydanlar lazım. Meydanımızın adını 19 Mayıs koyduk. 100. yılına geldi, hatırlayan var mı? Yok edilmek istenen bir tarih vardı. Koskoca bir imparatorluğu karanlıklar içine atmak istediler. Bir dahi çıktı Samsun’a ayak istedi 19 Mayıs’ta ülkenin kaderini değiştirdi. Unutanlara hatırlatalım istedik. Yok edilmek istenen imparatorluğu koskoca bir medeniyetin başlangıcı yaptı. Vahabi kültürünü dayatmak isteyenlere burada bütün kültürlerle beraber hepimizin Silivri’sini, hepimizin belediyesini kuralım istedik. Barışalım istiyoruz. El ele verilsin istiyoruz. Silivri İttifakı’nı kuracağız. İşte burada bunun sembolü olsun istedik.
‘KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK’
Silivri’nin yetiştirdiği heykeltıraşımız Kemal Tufan kardeşimiz ortaya çıkardı bu eseri. Her mahallemize meydanlar yapacağız, kültürel güzelliklerimizi sembolize eden heykeller yapacağız. Meydanlarda buluşacağız. Dışardan bakanlara biz beraberiz, bizi bölemezsiniz, ayıramazsınız, korkutamazsınız diyeceğiz. İşte bu meydan o yüzden 19 Mayıs Meydanı. O zaman nasıl başkaldırıp gencecik bir cumhuriyetin kuruluşunu yaptıysak 100. yılında tekrar ayağa kalkacağız. Üreterek zenginleşmenin farkına vardık. Korkulardan arındık. Dışarıya muhtaç değiliz. Türkiye bir tarım ülkesidir. Bize böyle öğretildi. Ne oldu da şimdi dışarıya muhtaç olduk? Biz bu masallara inanmıyoruz, biz yapabiliriz, biz buna muhtediriz diyeceğiz. Onun için okullarımızı da açtık. Bu dönemde hepsinin önünü açacağız. Yapabileceğimizi göstereceğiz. Son 20 gün kaldı. İçimizdeki bu sıcak heyecanı dışarı vurma zamanı. Korkunun ecele faydası yok. Hep beraber kalkabiliriz altından. Bu kültür bizim içimizde var.
‘SİLİVRİ’MİZE HAYIRLI OLSUN’
Hepinizi seviyoruz. Kavga istemiyoruz. Bu huzurun devamını bilimle, ortak bir akılla, sevgiyle yapacağız. İşte meydanlar bunun simgesi olacak. 19 Mayıs Meydanı Silivri’mize hayırlı olsun. Hepinize katılımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. İyi ki buradasınız. Bugüne anlam kattınız. Unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızı gün yüzüne çıkaran Temel hocamızı, Ali kardeşimizi, Güngör arkadaşımızı, Hüseyin hocamızı, davula çıkan Ali Tutan ağabeyimi anmadan geçemeyeceğim. Bu heykeli onlar sembolize ediyor. Silivri’nin hatırası olsun istedim. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”
Işıklar’ın konuşmasının ardından heykelin açılışı coşku içinde gerçekleştirildi.
PLAKET TAKDİMİ YAPILDI
İlk plaket eserin mimarı olan heykeltıraş Kemal Tufan’a verildi. Akabinde plaketler sırasıyla rahmetli Temel Erdoğan adına eşi Perihan Erdoğan’a, Hüseyin Görür’e, Sevgi Narinç’e, rahmetli Erdoğan Özkök adına oğlu Hakkı Özkök’e, rahmetli Demirali Biçen adına oğlu Ali Biçen’e, rahmetli İsmail Argıç adına oğlu Fatih Argıç ve kızı Kamile Yıldız’a, rahmetli Sefer Tatlıcıoğlu adına oğlu Fehim Tatlıcıoğlu’na, rahmetli Salih Davulcuoğlu adına oğlu İzzet Davulcuoğlu’na, rahmetli Oktay Çelikkaya adına yeğeni Abidin Çelikkaya’ya ve Şener Savaş’a takdim edildi.
Program, günün anısına çekilen toplu fotoğrafların ardından heykeli dikilen ekibin muhteşem gösterisi ile son buldu.
Haber : Batuhan GÜÇLÜ
YORUMLAR