Av. Sultan Aşkın: Devletimizin Bütün Organları, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Tam Bir Seferberlik Halinde

ABONE OL

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında bugün Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen panelde MHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Avukat Sultan Aşkın, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi olan kadınların hukuki hakları hakkında bilgilendirmede bulundu. 6284 sayılı Kanunda, hâkim tarafından verilecek koruyucu ve önleyici tedbir kararları kapsamlıca anlatan Aşkın, koruyucu tedbirlerin alınması noktasında kişinin şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge sunmasına gerek olmadığının altını çizdi. Mağdurun beyanının da delil niteliğinde olduğunu ifade ederek, devlet makamlarının  aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede pozitif ayrımcılık yaptığını vurguladı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında bugün Silivri Belediyesi tarafından bugün Önder Yılmaz Sahnesinde tertip edilen panelde MHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Avukat Sultan Aşkın, “Kadına Yönelik Şiddetin Hukuki Boyutu” konusunu ele aldı. İlçe sakinlerinin yanı sıra Aşkın’ı dinleyenler arasında AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Filiz Güler, CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Elif Yılmazer, Silivri Kent Konseyi ile Silivri Kadın Girişimciler Derneği’nin üyeleri de yer aldı.



KADINA ŞİDDET VE ŞİDDETİN TÜRLERİ İLE SUNUMA BAŞLADI

Kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranışın Kadına Yönelik Şiddet olduğunun altını çizen Av. Sultan Aşkın, şiddet türlerini ise Fiziksel Şiddet, Cinsel Şiddet, Psikolojik Şiddet, Sözlü Şiddet, Ekonomik Şiddet ve Tek Taraflı Israrlı Takip olarak sıralayarak içerikleriyle alakalı geniş kapsamlı bilgilendirmede bulundu. 



Avukat Sultan Aşkın, “Kadına Yönelik Şiddetin Hukuki Boyutu” kapsamında yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti:

ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA YA DA UĞRAMA TEHLİKESİ ALTINDAYKEN BAŞVURABİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR

1.Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
2.KOZA – Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri
3.Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı
4.KADES Uygulaması
5.Valilikler – Kaymakamlıklar
6.Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemesi Hakimlikleri
7.Polis Merkezleri – Jandarma Karakolları
8.Sağlık Kuruluşları
9.Baroların Kadın Dayanışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları
10. Kadın Sivil Toplum Kuruluşları

ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA VEYA ŞİDDET TEHDİDİ ALTINDAYSANIZ HANGİ KANUNLARDAN YARARLANABİLİRSİNİZ?

1.Anayasa.
Anayasa’nın 10. Maddesi: Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
2.6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun
3.Türk Ceza Kanunu
4.Türk Medeni Kanunu

6284 SAYILI SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN KAPSAMINDA NE TÜR TEDBİRLER ALINABİLİR?

*Kaymakam, Vali ya da Gecikmesinde Sakınca Bulunan Hallerde Koruma Amiri; size ve çocuklarınıza bulunduğunuz ilde uygun barınma yeri sağlanmasına, hayati tehlikeniz bulunması halinde geçici koruma altına alınmanıza karar verebilir.
*Kaymakam ya da Vali; geçici maddi yardım yapılmasına, psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesine, çalışmıyorsanız 4 ay, çalışıyorsanız 2 ay süreyle ücretsiz kreş imkanının sağlanmasına karar verebilir
*Şiddetten korunmanız için Vali, Kaymakam ya da Kolluk Amiri, bu tedbirlerden birinin ya da birkaçının alınmasına karar verebilir.

HAKİM YA DA GECİKMESİNDE SAKINCA BULUNAN HALLERDE KOLLUK AMİRİ;

*Şiddet uygulanan veya uygulama ihtimali bulunan kişinin 6 aya kadar yaşadığınız evden uzaklaştırılmasına karar verebilir.
*Ayrıca ortak eviniz dışında bir yerde kalıyorsanız, bu eve, okula gidiyorsanız veya çocuklarınız gidiyorsa bu okula ve çalışıyorsanız işyerinize gelmesini de engelleyebilir.
*Size yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamasını sağlayıcı tedbire karar verebilir.
*Gerekli görülmesi halinde korunan kişinin şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmamasına karar verebilir.



HAKİM;

*İşyerinizin değiştirilmesini sağlayabilir.
*Evli olmanız halinde müşterek  yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesine hükmedebilir.
*Talebiniz üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulmasına karar verebilir.
Evden uzaklaştırma tedbirinin uygulanması, eşinizin veya şiddet uygulayan diğer aile bireyinin, uzaklaştırıldığı konutun kira, elektrik, su ve benzeri giderlerini karşılamasına engel değildir. Kişinin evden uzaklaştırıldığı zaman bu ödemeleri yapmayacağını düşünüyorsanız hakime bu hususu belirtmekten kaçınmayınız. Hakim uzaklaştırılan kişinin bu tür yükümlülüklerini yerine getirmesine karar verebilir.
 Hayati tehlikenizin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde ve aydınlatılmış rızanıza dayalı  olarak kimlik ve diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesine karar verebilir.
Hakim bunların yanı sıra, şiddet uygulayan kişinin;
*Şahsi eşyalarınıza ve eşyalarınıza zarar vermemesini, kaldığınız eve ya da işyerinize alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanmış olarak gelmemesini veya bu tür maddeleri bu yerlerde kullanmamasını, telefon, mektup vs. iletişim vasıtalarıyla sizi rahatsız etmemesini, varsa silahının elinden alınmasını, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi olsa bile silahı kurumuna teslim etmesini, bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurmasını, çocuklarınızla kişisel ilişkisinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılmasını ya da çocuklarınıza yaklaşmamasını sağlayıcı tedbirlere karar verebilir.Hakim bu tedbirlerin alınmasına dosya üzerinde yapacağı evrak incelemesi ile karar verir.
*Şiddet gördüğünüzü ispatlamak zorunda değilsiniz. Kanundan yararlanabilmek için aynı evde yaşamak şartı yoktur. Kanunun uygulanması sadece fiziksel şiddete yönelik değildir. Bütün şiddet türlerini kapsamaktadır.



BU KANUNUN KORUNMASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

*Şiddete maruz kalan kişi, çocukları, diğer aile bireyleri (akrabalar).
*Mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan, evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan ya da boşanmış olan  aile bireyleri,
*Tek taraflı ısrarlı takip mağdurları.

NERELERE BAŞVURULABİLİR?

Valilik ya da Kaymakamlığa, Polis Merkezine, Jandarma Karakoluna, Cumhuriyet Başsavcılığına veya Aile Mahkemesi Hakimliğine müracaat edebilirsiniz. Bulunduğunuz yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz.

BAŞVURURKEN NE KADAR ÜCRET ÖDENİR?

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapılan başvurularda harç ve işlemler için ücret alınmaz.



AŞKIN’IN SUNUMU KATILIMCILARDAN TAM NOT ALDI

Nafaka nedir, nasıl alınır, şartları nedir soru başlıklarına da geniş bir pasaj açan Avukat Sultan Aşkın, devletimizin bütün organları ile kadına yönelik şiddetle mücadelede tam bir seferberlik halinde olduğunu vurguladı. Aşkın’ın sunumu, salondaki tüm katılımcılardan büyük alkış aldı. Öte yandan panelde Polis Memuru Hanife Kanaç – KADES Uygulaması, Jandarma Asb. Kd. Çvş. Elektronik Kelepçe Uygulaması ve Psikolog Aişe Seda Turhan – Kadına Yönelik Şiddet ve Döngüsü konuları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Haber : Hazal BAŞARAN

 

sultanaşkın volkanyılmaz mhpsilivri avukatsultanaşkın silivribelediyesi