Barlas: "Silivri'de Hububat ve Ayçiçeği Ekim Miktarları Arttı"

ABONE OL

​​​​​​​AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer'in girdi fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle çiftçinin kanola ekmeyi bıraktığını belirten beyanlarının üzerine bir açıklama gerçekleştirdi. Barlas, 'İlçemizde besiciliğin artmasıyla daha fala yem bitkisine ihtiyacı olması ve desteklemede münavebe sisteminin getirilmesi her sene ürün çeşidini ve miktarını değiştirmektedir' dedi.


ÖZER: GİRDİ FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE ÇİFTÇİLER KANOLA EKMEYİ BIRAKTI
 
Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, İHA ile yaptığı röportajda; “Geçen yıl yaklaşık olarak 45 bin dönüm arazi ekmiştik. Bu yıl 20-23 bin dönüm arası buda yüzde 50 düşüş olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni 2018 yılındaki kanolanın ton fiyatı 2 bin ve üzeriydi fakat geçen yıl 1, 8 civarlarında devam etti. Girdi fiyatları yüksek olduğu için vatandaşlar tamamen kanola ekimini bıraktı. Kanola tarlaları için 80-90 liraya aldığımız ilacı şuan 120 TL ve üzerine alıyoruz. Bu da girdi fiyatlarını artırdığından dolayı çiftçimiz ekimi azalttı. Bunun yanında yağlı tohumlarda desteklerimiz var. Şu an üreticimize hala bu destekler ödenmedi. Umarım ki en kısa zamanda can suyu gibi gelecektir bu destek. Çiftçinin üretmiş olduğu ürünlerde fiyat yükselmedi ama sanayideki ürünlerin fiyatları, özellikle girdiler tamamen yükseldi. Umarım en kısa zamanda yağlı tohumların desteği ödenir çiftçimize de can suyu gelir” ifadelerini kullanmıştı.
 
BARLAS: HER SENE ÜRÜN ÇEŞİDİ VE MİKTARI DEĞİŞMEKTE
 
Medyada yankı bulan bu haber sonrasında bir açıklama gerçekleştiren AK Parti Silivri ve İBB Meclis Üyesi Sami Barlas; şunları kaydetti: “İlçemiz 450.000 de ekilen tarım arazisi bulunuyor ve atıl arazi olmadığından dolayı her cm2 ilçemize ve ülkemize katma değer sağlamaktadır. Ürün çeşidi olarak kanolanın ekim miktarının azalması, diğer taraftan hububat ve ayçiçeği ekim miktarlarının artması ve %30 daha fazla katma değer kazanacağı ön görülmektedir. İlçemizde besiciliğin artmasıyla daha fala yem bitkisine ihtiyacı olması ve desteklemede münavebe sisteminin getirilmesi her sene ürün çeşidini ve miktarını değiştirmektedir."

Haber : Batuhan GÜÇLÜ