Hayvan Hakları Yasası beklentileri karşılayacak mı? Paçalı, toplantı hakkında bilgilendirdi!
Silivri merkezli faaliyet gösteren Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erman Paçalı, Hayvan Hakları Yasası ile ilgili görüşmelere katılmak üzere Ankara'ya gitti. TBMM'de AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin önderliğinde gerçekleştirilen toplantıya katılım gösteren Paçalı, hayvanlara yönelik eziyet, kötü muamele, öldürme gibi eylemlerde uygulanacak ceza yönetmeliği hakkında fikir beyanında bulundu. Öte yandan sosyal medya üzerinden toplantı sırasında kaydettiği notlarını takipçileri ile paylaşan Paçalı, söz konusu taslağın yoğun ısrarlarına rağmen kendileriyle paylaşılmadığını ileri sürerek özetle toplantının bizi anlayın, güvenin, olumlu yanları görün, teşekkür edin ve kamuoyu karşısında yaptığımız kanuna sahip çıkın toplantısı olmaktan öteye geçemediğini söyledi.
Hayvan hakları savunucularının yıllardır yoğun mücadele içerisinde olduğu ülkemizde Hayvan Hakları Yasası’nın çıkarılmasıyla alakalı TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin geçtiğimiz Şubat ayında hayvanlara yönelik eziyet, kötü muamele, öldürme gibi eylemlerde hapis cezası öngören hayvan hakları ile ilgili yasa teklifinin kısa sürede çıkarılacağını duyurdu.
ZENGİN, STK TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU
Söz konusu teklif ile alakalı görüşmelere start veren Zengin, STK temsilcileri ile geçtiğimiz gün bir araya geldi. TBMM AK Parti Grup Salonu’nda düzenlenen toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Silivri’de faaliyet gösteren Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erman Paçalı’nın da katılım sağladığı toplantıda; Hayvan Hakları Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Tarım Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ile birlikte İstanbul Milletvekili Serap Yahşi yer aldı.
YASA TASARISI HAYVAN SAVUNUCULARI İLE PAYLAŞILMADI MI?
Tüm hayvan severlerin merak ettiği toplantı ile alakalı gelişmeleri Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erman Paçalı, sosyal medya hesabı üzerinden aktardı. Aralarında geçen diyaloglar ve görüşmeler hakkında bilgi paylaşımında bulunan Paçalı, tasarının yoğun ısrarlarına rağmen kendileriyle paylaşılmadığını ifade ederek, itirazları için seslerini yükseltmeye kalktıklarında sözlerinin kesildiğini belirtti.
HAYVAN SEVERLERDEN BELEDİYELER İÇİN YARGIDA REFORM PAKETİ ÖNERİSİ
Yaklaşık 11 saat süren toplantıda, belediyelere yönelik eleştirileri, sunulan belediye vahşetleri örneklerini, belediye başkanlarının ve personellerinin hayvana yönelik çalışmalarda ihmalleri, bakış açıları ve olması gerekenler hakkında yurt genelinden duyulan örnekleri ve çözüm önerilerini vekiller ile paylaştıklarını ifade eden Paçalı, görev ihmali olan belediye başkanlarına yargı yolu açılacağını ama bunun kanunen İçişleri Bakanlığının iznine tabi olacağının bilgisini verdiklerini söyledi. Öte yandan bu konuya itiraz ettiklerini dile getiren Paçalı, "Yargıda Reform Paketi " çalışması kapsamında bu durumun ilgili kanunda değişiklik yapılarak izne tabi olmadan yargı yolu açılmasını önerdiklerini belirtti.
Paçalı’nın, kaleme aldığı notlarında şu detaylar kaydedildi:
“YASA TASLAĞININ PAYLAŞILMAMASI TEPKİYE NEDEN OLDU”
“Taslak tüm yoğun ısrar ve itirazlarımıza rağmen bizlerle paylaşılmadı. Bu durum tüm katılımcıların yoğun tepkisine ve tartışmaya neden oldu. Maddeler üzerinde şifahen görüşüldü. AK Parti Grup Başkanı Sn. Av. Özlem Zengin 6.Maddeye hiç bir şekilde dokunmadığı ve dolaylı biçimde de esnetilmediğini kesin bir dille belirtti.
“ÇOKLU HAYVAN BAKAN GÖNÜLLÜLERE İSTİFÇİ DENDİ”
Evdeki hayvan sayısını sınırlamadıklarını belirtseler de, ısrarla çoklu hayvan bakan gönüllülere İSTİFÇİ demeye devam ettiler ve bu konuda kara ve yaptırım yetkisinin Tarım Orman Bakanlığında olacağını bildirdiler.
“BELEDİYELERİ KORUMAKTA ISRARCI TAVIRLARI NETTİ”
Belediyelere yönelik eleştirileri, sunulan belediye vahsetleri örneklerini, belediye başkanlarının ve personellerinin hayvana yönelik çalışmalarda ihmalleri, bakış açıları ve olması gerekenler hakkında yurt genelinden dunulan örnekleri ve çözüm önerilerini dikkatle dinleyip, görev ihmali olan belediye başkanlarına yargı yolu açılacağını ama bunun kanunen içişleri bakanlığının iznine tabi olacağını söylediler. Buna itirazlarımızı belirtip "YARGIDA REFORM PAKETİ " çalışması kapsamında bu durumun ilgili kanunda değişiklik yapılarak izne tabi olmadan yargı yolu açılmasını önerdik. Nüfusu 20binin altında kalan ilçe ve belde belediyelerine maddi yetersizlikleri gerekçe gösterilerek bir bakımevi kurma zorunluluğu getirilmeyeceğini bunun yerine cevre il ve ilçelere yönlendirileceklerini belirttiler. Bu durumun hayvanın ölümüne neden olacak, takibinin yapılmasını zorlaştırıp yolda atılma, kısırlaştırma hızını düşürme vb. sonuçlar doğuracağını ve popülasyona çare olmayacağını tüm Stk'lar ısrarla belirterek karşı çıkmamıza rağmen olumlu yanıt alamadık. Maalesef Belediyeleri korumakta ısrarcı tavırları netti.
“HAYVANA YÖNELİK ŞİDDET SUÇLARINA VERİLECEK CEZALAR İÇİN TASLAKTA ÖNERİLEN CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”
Hayvana yönelik şiddet suçlarına verilecek cezalar için taslakta önerilen cezalarin caydırıcı olmadığını ısrarla belirttik. Bizlerin talep ettiği alt sınırın hukuken mümkün olmadığını ama en geç bir yıl içinde "insan hakları eylem planı" doğrultusunda verilecek ceza miktarı ne olursa olsun o miktar hapis cezası verileceğini belirttiler. Bunu yeterli ve caydırıcı bulmadığımızı belirterek en azından cezaların alt sınırı olan 6 Ay'ın ertelemesiz ve paraya çevrilmez hapis cezası olmasını talep ettik.
“YASAK IRK DİYE TABİR EDİLEN CANLAR SAHİPLERİNE GERİ VERİLECEK”
Yasak ırk canların kanun yürürlüğe girdikten sonra 6 ay içinde sahiplerince kısırlaştırma şartı ile kayıt altına alınmasının sağlanacağı, bugüne dek el konularak barınaklarda tutulanlardan sahipli olanların " Üretici, Satıcı Ve Dövüşçü" olmadıkları belirlenen sahiplerine geri verileceği. Sahibi olmayanlara sahiplendirilme yolu açılacağı belirtildi.
“YENİ YUNUS PARKLARI VE HAYVANAT BAHÇELERİ AÇILMAYACAK”
Mevcut yunus parkları ve hayvanat bahçelerinin kapatılmayacağı lakin yenilerinin açılmayacağı konusu da yasam hakkı savunucuları tarafından şiddetle eleştirilerek daha uygun çözüm önerileri sunuldu.
“BARO TEMSİLCİLERİ BOL BOL KONUŞMA İMKANI BULURKEN HAYVANLARIN BİREYLİK HAKLARINI SAVUNAN KİŞİLER AYNI LÜKSE SAHİP DEĞİLLERDİ”
Sesimizi yükselttiğimiz ve itiraz belirttiğimiz her noktada sözümüz kesildi! Hikmetin önerilerine uygun konuşmalar yapan bazı Stk'lar ve baro temsilcileri ise bol bol konusma fırsatı bulurlarken hayvanın bireylik haklarını savunan yaşam hakkı savunucuları aynı lükse sahip değillerdi! Toplantının basına ve kamuoyuna kapalı yapılması ve hükumet temsilcilerinin sosyal medya hesaplarında dahi yer almamış olması da toplantının " Stk'lar ile de görüştük" diyerek Cumhurbaşkanımıza sanki sonuç tatmin edici ve tarafımızca onaylanmış gibi sunulacağı yönündeki endişelerimizi arttırdı. Şimdi; Önümüzde bir de Tarım ve Orman Komisyonu toplantısı var ve taslağı madden ancak orada görebileceğiz. Bu arada taslağın kamuoyuna ne zaman açılacağı sorumuza Sn. Özlem Zengin'den kısa süre içinde taslağın kamuoyu ile paylaşacağı şeklinde yanıt geldi.
“KENDİLERİNE TÜM ÇABALARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Özetle bu toplantı; Bizi anlayın, güvenin, olumlu yanları görün, teşekkür edin ve kamuoyu karşısında yaptığımız kanuna sahip çıkın toplantısı olmaktan öteye geçemedi. Başta Sn. Özlem Zengin ve Sn. Mustafa Yel'in bu süreçte birçok kesimden kendilerine yönelik yoğun direnç ve baskılar altında mümkün olan en uygun şekilde bir kanun taslağı hazırlamaya çalıştıklarına ama sadece bu iki insanın karar almasının da mümkün olmadığına toplantı harici yaptığımız kısa görüşmelerde vakıf olduk. Kendilerine tüm çabaları için teşekkür ederiz."
Haber : Batuhan Güçlü