İBB Bilim Kurulu Uyardı Toplu Ulaşımdaki Tedbirler Devam Edecek

ABONE OL

İBB Bilimsel Danışma Kurulu, online bir toplantı gerçekleştirerek, salgınla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Kurul, normalleşme sürecinde salgınla mücadelede bir çok alanda ilerleme kat edildiğine işaret ederek; ancak bu süreçte, İstanbul özelinde dikkate alınması gereken bazı noktalar bulunduğuna dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Danışma Kurulu, Covid-19 salgınıyla ilgili normalleşme sürecinin açıklanmasının ardından bir toplantı daha gerçekleştirdi. Dün online olarak yapılan toplantıda, normalleşme sürecinin, özellikle İstanbul’da maske ve fiziksel mesafe kural ihlallerini de beraberinde getirebileceğine vurgu yapıldı. Kurul, toplu ulaşım araçlarında oluşabilecek riskler konusunda da uyarılarda bulundu. Bilindiği gibi, 18 Mayıs tarihli İstanbul Valiliği genelgesinde, “Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda toplu taşıma araçlarına/otobüslere getirilen yüzde 50 doluluk kriteri ve maske kullanımına ilişkin uygulamaların titizlikle takip edilmesi...” denilmişti. İBB de normalleşme sürecine geçilmiş olmasına rağmen, Valiliğin bu genelgesinde herhangi bir değişiklik olmadığı için yüzde 50 doluluk uygulamasını sürdürecek; bununla ilgili tüm tedbirleri alacak. Toplu ulaşım araçlarında maske kullanma zorunluluğu da devam edecek.

PARK, KÜTÜPHANE OTOPARKLAR AÇILIYOR

Danışma Kurulu’nun değerlendirmesinin ardından İBB, park bahçeleri, oyun alanlarını, tuvaletleri, İSPARK’ları, yüzde elli kuralına uyulması şartıyla kütüphaneleri, açık alanları açacak. Beltur, sosyal tesis, kafe ve lokantalar ise ikinci aşamada değerlendirilecek.

VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ YAVAŞLADI

İBB Bilimsel Danışma Kurulu, normalleşme sürecinin açıklanmasının ardından 30 Mayıs’ta yapılan toplantıda ayrıca, şu tespit ve önerilerde bulundu:

“ Salgın nedeniyle gerçekleşen ölüm oranlarında azalma olduğu gözükmekte. Ancak vaka sayılarındaki düşüş, bir süredir yavaşlamış durumda.

İstanbul dışındaki birçok ilde kontrol edilebilir bir vaka sayıları mevcuttu; ancak İstanbul’dan gidenler nedeniyle hasta sayılarında kısmi artış oldu. Eylül, Ekim ayında ise tatil bölgeleri için ciddi bir sıkıntı yaşanması bekleniyor.


ARTAN SOSYALLEŞME, İYİ GİDEN DURUMU TERSİNE ÇEVİREBİLİR

Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların sayısı azalmış durumda. Ancak vaka sayıları devam ediyor.

Son dönemde artan bir sosyalleşme var. Artan sosyalleşme ve kural ihlalleri nedeniyle şuana kadar iyi giden durum tersine dönebilir.

Normalleşme sürecine hızlı girildi, salgın bitiyor gibi gözükse de diğer yandan Pandemi hastaneleri ve yoğun bakım yataklarının kapasiteleri artırılıyor.

Normalleşme sürecinde çelişkili kararlar bulunuyor. AVM’ler açılırken; park, bahçeler açılmıyor. Kreşler açılıyor; ama 18 yaş altının sokağa çıkması halen yasak.

Sağlık çalışanları yoruldu. Palyatif (geçici) açılımlarla nerede durulacağını, ne kadar ilerleneceğini düşünmek gerekir. İstanbul’un buna hazır olup olmadığı meselesini değerlendirmek gerekir.

İstanbul’da bir rahatlama söz konusu. Fiziksel mesafeye uyulmuyor. İkinci dalga Ekim ayı gibi gelebilir. Şuan en zorlu süreç başladı.

Evden çalışma sisteminin bir süre daha devam etmesi gerekiyor.

Vatandaşların sosyal mesafe ve maske konusunda bilinçlenmesi konusunda güçlü mesajlar verilmesi gerekiyor.”