İBB MİRAS'tan Tarih Derneği'ne "Silivri'nin Kültürel Mirasına Katkı" Sözü
Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, 23-25 Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 5. Heritage İstanbul Konferansı'nda İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan İrem Bülbül ile ilçemizdeki kültürel mirasın korunması konusunda istişarelerde bulundu. Silivri'nin de İstanbul'un bir ilçesi olduğunu ve İBB MİRAS ekibini Silivri'deki kültürel mirasın korunmasında görmek istediklerini, bu noktada memnuniyetle görev de alabileceklerini ve arada köprü olma taleplerini belirten dernek yönetimine karşın İrem Bülbül; Silivri yerel yönetimi tarafından İBB MİRAS'a yapılacak her türlü başvuru ve talebi değerlendireceklerini, detaylar doğrultusunda yapılabilecek bir protokol ile Silivri'deki kültürel miraslara da katkı sunabileceklerini söyledi.
Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, 23-25 Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 5. Heritage İstanbul Konferansında derneği ve Silivri’yi temsilen hazır bulundu. İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan İrem Bülbül ile görüşen dernek yönetimi; Silivri’nin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi adına önemli sözler aldı.
Silivri Tarih Derneği, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen konferansa dair izlenim, öneri ve görüşlerini aynen şöyle aktardı:
“23-25 Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 5. Heritage İstanbul Konferansına derneğimizi ve Silivri’yi temsilen katılım sağladık.
Kültürel miras, koruma, arkeoloji, restorasyon, teknoloji, müzecilik alanlarında pek çok değerli konuşmacıların, kurum ve kuruluşların, üniversite temsilciliklerinin, sivil toplum örgütlerinin katılım sağladığı konferansta yapılan paneller, sohbetler ve atölyeler ile nitelikli bir program konferans geride kaldı.
Katılım sağladığımız açılış gününde açılış konuşmalarını Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, TG Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel, Arkeolog, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Başkanı Nezih Başgelen, İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi’nden Prof.Dr. Mehmet Özdoğan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, TÜRSAB Başkanı Firuz Barbaros Bağlıkaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gerçekleştirdi.
Günün ilk paneli T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı paneldi. Alanında uzman Restorasyon Uzmanları, Yüksek Mimar ve Samsun Anıtlar Müdürü Dr. Ali Sarıalioğlu tarafından sunulan panelde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen koruma ve restorasyon uygulamalarına dair anlatımlar gerçekleşti.
Bunun akabinde ayrı bir parantez açmak istediğimiz panel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın hazırladığı paneldi.
İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’nde Müdür olan H. Merve Gedik Ala, Müdür Yardımcısı İrem Bülbül ve Dr. Esra Kudde, İstanbul ölçeğinde İBB MİRAS bünyesinde gerçekleştirdikleri ve bizlerinde yakından takip ettiği çalışmalarını aktardılar.
H. Merve Gedik Ala, İstanbul Kara surlarına dair gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmaları kapsamında koruma yaklaşımları sunumlarını gerçekleştirdi. İstanbul’un surlarının restorasyonu, korunması ve kısmi olarak ziyarete açılması çalışmalarını aktardı.
Ardından panele devam eden İrem Bülbül, İBB MİRAS bünyesinde gerçekleştirdikleri önleyici koruma yöntemlerini, İBB MİRAS’ın saha çalışmalarını, İBB MİRAS önleyici koruma ekibini ve nasıl bir çalışma yürüttüklerini dinleyicilerle paylaştı.
İBB adına son olarak söz alan Dr. Esra Kudde, İBB Miras bünyesinde gerçekleştirilen tüm bu çalışmalara dair İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri Projesini paylaşarak İstanbul ölçeğindeki kültürel mirasların envanter çalışmalarının nasıl hazırlandığını, çalışma yöntemlerini, bu envanter çalışmaları için geliştirilen veri tabanı uygulamalarını katılımcılara aktardı.
İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu güzel sunumun ardından konferansa “ Sıra Dışı Bir Devlet: Selçuklu “ konusu ve Nezih Başgelen’İn sunumu ile Tarihçi, akademisyen İlber Ortaylı Online olarak katılım sağladı.
Konferansın ilk günü ise İstanbul’da Yeni Müze Projeleri Paneli ile son buldu. Konferans ve İstanbul için önemli detaylar içeren panelin moderatörlüğü Nezih Başgelen tarafından yapıldı. Türkiye’deki müzecilik ve müzeler adına konuma sağlayan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Mahir Polat, İstanbul ölçeğinde gerçekleştirecekleri birbirinden kıymetli yaklaşık 25 adet müzenin tanıtımını detaylı olarak dinleyicilere aktardı. Mahir Polat’ın ardından Delta Ofis Yönetim Kurulu Üyesi Ece Yılmaz, Çatalca’da açtıkları Çatalca Teknoloji Müzesi hakkında bilgiler aktardı.
Katılım sağladığımız ilk gün paneller ve konuşmacılar bakımından çok verimli geçti ancak bu tarz etkinliklerde yerellik ile bağ kurmak adına Sivil Toplum Örgütlerinin daha çok katılımcı olarak davet edilmesi, katılım sağlamaları gerektiğini düşünmekteyiz. Kurumlar, firmalar ve markalar haricinde yerelde faaliyet gösteren nitelikli STK’ların bu tarz etkinliklerde yerelin sorunlarını aktarmak, kent belleğine ve kültürel mirasına katkı sunması adına dahil edilmelidir.
Ayrıca Sn. Mahir Polat’ın konuşmasında İstanbul Müzeleri için bahsettiği projelerin bu tarz etkinliklere gerek olmadan topluma daha şeffaf ve toplumu da süreçten haberdar edilerek sürmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
İBB Miras ekibi ve yönetimi ise İstanbul’un Kültürel Mirasının Korunması alanında özellikle bu konferansta ön plandaydı. İBB Miras ekibine ve yönetimine ayrıca başka bir yazımızda değineceğiz ancak panelde bizlerle bilgi alışverişinde bulunan Müdür Yardımcısı İrem Bülbül’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Silivri’ye dair verdiğimiz dilekçelere ön cevap olarak bizlere bilgi aktarmaları, Silivri’deki Kültürel Mirasların Korunması alanında kendileriyle yaptığımız sohbet ve ilgili davranışıyla verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Silivri’nin de İstanbul’un bir ilçesi olduğunu ve İBB MİRAS ekibini Silivri’deki kültürel mirasın korunmasında görmek istediğimizi, bu noktada memnuniyetle görev de alabileceğimizi ve arada köprü olmak istediğimizi belirttik. İrem Bülbül, Silivri yerel yönetimi tarafından İBB MİRAS’a yapılacak her türlü başvuru ve talebi değerlendireceklerini, detaylar doğrultusunda yapılabilecek bir protokol ile Silivri’deki Kültürel Miraslara da katkı sunabileceklerini belirttiler.
Türkiye’de Heritage İstanbul gibi daha pek çok Uluslararası düzeyde paneller düzenlenmeli, özellikle yerel yönetimlerde (!) bu konferanslarda ilçelerini temsilen yer almalıdır. İlçe belediyeleri birimlerinde yer alan personelleri ile, ilçelerinde faaliyet gösteren alanında alakalı Sivil Toplum Örgütlerinin de katılımıyla bu tarz sempozyumlara dahil olmalıdır. Kentin belleği, kültürel dokusu ve mirası adına bu önemlidir. Bilimsel ve akademik düzeyde gerçekleştirilen her panel kentin kültürel mirasına destek olacaktır.”