İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün İstanbul Akademi Dergisi Çıktı
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün yeniliklerle ve tazeliklerle dolu İstanbul Akademi dergisi yayın hayatına başladı.
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul Öğretmen Akademileri'nde, öğrenme-öğretme süreçleri, eğitimin içeriği ve öğrenme ortamları alanındaki gelişmeler yakından izleniyor, yeni uygulamalar geliştiriliyor. Bu yönüyle akademiler eğitim odaklı düşünmeyi geliştirmek isteyenlere fırsat sunup, çözüm üretmesiyle öne çıkıyor.
Öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sunan İstanbul Öğretmen Akademileri, yazarları öğretmenlerden oluşan bir dergi çıkardı. Alanında akademik çalışmalar yapan öğretmenlerden, kitapları basılan yazar ve şair öğretmenlere kadar geniş bir yelpazesi olan İstanbul Akademi adlı dergi, üç ayda bir yayımlanacak.
Öğretmenlerimizin Entelektüel Ufku
Bilim, kültür, sanat ve diğer alanlara uzanan İstanbul Akademi, eğitim ekosistemimizin temel sütunu öğretmenlerimizin gelişimi açısından önem taşıyor. Bu yüzden eğitim gündeminden, kültürden, sanattan ve eğitimin içinde bilfiil bulunan öğretmenlerimizden yola çıkarak oluştu. Derginin öğretmenlerimizin yazmasına, kendilerini ifade etmesine özel bir önem verdiği görülüyor. Bu bağlamda dergide akademik yazılardan edebiyat ürünlerine, alanında önemli isimlerle yapılan röportajlardan okuma kültürüne uzanan çok zengin bir içerik söz konusu.
Zamana, mekâna ve kültür dünyasına açılan İstanbul Akademi dergisi, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı'nın derginin öğretmenlerimizin gelişimi ve kültür-sanat çalışmalarının önemini açıklayan yazısıyla açılıyor. Derginin hayatın akışına yeni düşünce yolları açtığını kaydeden Yazıcı sunuş yazısında şu noktaya dikkat çekiyor: "Entelektüel bir bakış açısı sunan İstanbul Akademi sayesinde akademilerimizin ve eğitimin gündemindeki konuları her sayıda daha da geliştirerek sizlerle paylaşacağız. Akademilerimizin ilham veren, ufuk açan çalışmalarının bir yayın hâline gelmesi bizi çok sevindiriyor."
Maarif Davamız, Okuma Kültürü ve Sanat
Gelişim yolculuğumuzu zamanın ruhuna uygun bir şekilde hep birlikte sürdürmenin büyük önem taşıdığını belirgin kılan dergide Duygu Aksoy'un "Nurettin Topçu'nun Millî Mektep Anlayışında Öğretmenlik Mesleğinin Yeri ve Önemi" üzerine aydınlatıcı yazısını, İmdat Avşar ile okuma kültürü üzerine yapılan röportaj izliyor. İbrahim Öztürkçü ise edebiyat tarihimizde eserleri ile iz bırakmış yazarlarımızın ve şairlerimizin yemek yeme alışkanlıkları üzerine "Şikemperverden Gurmeye" başlığıyla zihinlerimizi doyurucu bir yazı kaleme almış. Pınar Gürgöze'nin "Biyolojik Saat" makalesini okuduğunuzda, vücudumuzun zaman algısını öğrenecek ve hayli şaşıracaksınız.
Uluslararası arp sanatçımız Şirin Pancaroğlu ile yapılan röportaj ise onun müzik yolculuğu bağlamında okurlara farklı bir bakış açısı kazandıracak. Mehmet Konuk, Shakespeare'in ünlü eserinden hareketle kaleme aldığı "Kral Lear Oyununda Patolojik Kardeş Kıskançlığı" başlıklı yazısı ile bilinçaltımıza bir yolculuk yaptırıyor. Ömer Türkoğlu'nun, alanında uzman akademisyenlerle "Yapay Zekâ" üzerine hazırladığı soruşturma teknolojinin geleceğimizi nasıl etkileyebileceği üzerine hayli önemli bilgiler sunuyor. İsmail Erdoğan'ın "İfsad Edici Değil Islah Edici Sanat" yazısı sanata başka bir açıdan yaklaşıyor.
Öğrenme Yolculuğu, Bilim ve Edebiyat
Dergi çoklu öğrenme ortamlarıyla her an ve daima karşılıklı etkileşim içindeki İstanbul Öğretmen Akademileri'nin perspektifini de yansıtıyor. Semih Tezelli'nin "Resimlerle Çocuk Psikolojisi" kitabından yola çıkarak hazırlanan söyleşiden çocukların çizdikleri resimlerle bize neler anlattıklarını öğreniyoruz. Yine Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt ile yapılan röportaj, ömür boyu öğrencilik bilincinin öğretmene kazandırdığı zenginliği anlatıyor.Sinan Yılmaz'ın ülkemizin en büyük mezarlığı Karacaahmet'in 8. Ada'sında yatan sanatçılara eğilen yazısı ise, sanatçının ölse bile icra ettiği sanatı ile yaşamaya devam ettiğini hatırlatıyor.
Bayram Gaygusuz ile yapılan röportaj, salgın sürecinde uzaktan eğitimi daha verimli hâle getirmek için öğretmenlerimizin gelişime ve değişime açık olmaları gerektiğinin altını çizerken; değerli bilim insanı Prof. Dr. Ersin Göğüşsöyleşisinde "Bilim öncelikle merak gerektirir." diyerek, bilimsel çalışmaların temelinin meraka dayandığını belirtiyor.
Nazlı Sökmen Bedel, makalesi ile ayrıntılı bir "Koranavirüs ile Yaşam" rehberi sunuyor okurlara. Şeyh Şamil Yılmaz "İbn Haldun'a Giriş" ve Sara Yalçındağ "Bir Ders Bildirisi" yazıları ile eğitimdeki farklı yaklaşımlar üzerinde duruyor. Hanım Karavelioğlu'nun "Başak" ve Nuhan Nebi Çam'ın "Yuva" hikâyeleri ile salgın sürecinin eğitime yansımalarısanatçı dili ile anlatılıyor. Özlem Tezcan Dertsiz'in "Mavi Balon" ve Ayşe Kaymaz'ın "Resim Yapan Çocuk" şiirleri ise renklerin ve resmin çocukluk sevincine katkısını dizelere döküyorlar.
İstanbul Akademi dergisi için Tıklayınız.