Işıklar, kurduğu Gıda Bankası'nın isminin değiştirilmesi hakkında ne dedi?
Silivri Belediyesi önceki dönem Başkanı Özcan Işıklar'a hayata geçirdiği en önemli sosyal projelerden biri olan Silivri Gıda Bankası'nın adının yeni dönemde Bizden Size Sosyal Market olarak değiştirilmesi hakkında ne düşündüğünü sorduk. 'Bir şeyin adını değiştirerek ne yapılmak istendiğini bilmiyorum' diyen Işıklar, 'Bir şeyi başlatmışız. Ben bir şeyi başlatan insana büyük minnet duyarım, onu da büyük onurla, gururla devam ettiririm. Adını değiştirmesi demek benim kurduğumu, benim bu memlekete hangi amaç ve ideallerle kurduğumun gerekçesini değiştirmez. Ortadan da kaldırmaz. Bence tam tersi onu yapanların mantığını sığlaştırır. Hala bana takılmış olduklarını gösterir, bu da hoş değil. Takılmasınlar geçmişe… Üstüne farklı şeyler koymayı, çeşitlendirmeyi ve kurumlaştırmayı denemeleri daha faydalı olur' şeklinde konuştu.
Silivri’de halkın teveccühü ile 2 dönem üst üste Belediye Başkanlığı yapan Özcan Işıklar’a gerçekleştirdiğimiz röportajda önemli sosyal belediyecilik projelerinden biri olan Gıda Bankası’nın isminin mevcut yönetim tarafından Bizden Size Sosyal Market olarak değiştirilmesi hakkında ne düşündüğü sorusunu yönelttik. Işıklar, “Bundan kompleks duymaya gerek yok. Bence en faydalı hale getirmeyi denemeliyiz" ifadelerini kaydetti.
“BİR ŞEYİN ADINI DEĞİŞTİREREK NE YAPILMAK İSTENDİĞİNİ BİLMİYORUM”
Hazal BAŞARAN: Görev döneminizde hayata geçirdiğiniz Gıda Bankası için bir isim değişikliği söz konusu oldu. Sizce yeni yönetim neden böyle bir değişikliğe gitti, bunu nasıl yorumluyorsunuz?
Özcan IŞIKLAR: Bir şeyin adını değiştirerek ne yapılmak istendiğini bilmiyorum. Bunun adı bu, Gıda Bankası. Gıda Bankası’nı Anadolu’daki ahilik teşkilatından çıkan yardımlaşma kültüründen esinlenerek kurduk. “Banka” denmesinin sebebi “birikmesi” anlamına geliyor; marketten alışveriş yapan vatandaşların, belli tüketim malzemelerinden bir tane fazla alarak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacını taşıyan bir anlayış.
“BU DURUM BANA PİYANİST TEMEL FIKRASINI HATIRLATTI”
Şimdi bir fıkra var;
Temel, yabancı bir ülkeye gider.
amacı çok iyi bir piyanist olmak, konserler vermek, alkışlanmaktır.
uzun süren bir eğitim alır.
bu süre zarfında bambaşka bir insan olmak için de gayret sarf eder.
şivesini düzeltir, diksiyonunu geliştirir.
dış görünüşüyle de bambaşka bir insan haline gelir.
nihayet sıra konser vermeye gelir.
her şey mükemmeldir, sorun yoktur. Konser biter, alkışlar vs. tam Temel’in istediği gibidir.
arka sıralardan tanımadığı bir ses yükselir:
– Uşağum Temel, harikaydun! Karadeniz senla gurur duyayi…
Temel şok geçirir, adamın yanına gider ve sorar:
– Nasıl anladın Temel olduğumu?
Adam gayet sakin cevap verir.
– Uşağum, piyanonun başına geçinca tabureyi piyanoya çekmedun, piyanoyu kendune çektun!
“BENCE EN FAYDALI HALE GETİRMEYİ DENEMELİYİZ”
Yani bu böyle bir şey. Bankayı zenginleştireceğine ismini değiştiriyorsun. Böyle bir şey yapmaya gerek yok. Bundan kompleks duymaya gerek yok. Bence en faydalı hale getirmeyi denemeliyiz. Mao’nun bir sözü var; “kedinin siyah ve beyaz olması önemli değil, önemli olan fare yakalamasıdır” der. Adı bu olmuş o olmuş önemli değil. Önemli olan en büyük faydayı verecek hale getirmemiz.
“BEN BİR ŞEYİ BAŞLATAN İNSANA BÜYÜK MİNNET DUYARIM; ONURLA, GURURLA DA DEVAM ETTİRİRİM”
Bir şeyi başlatmışız. Ben bir şeyi başlatan insana büyük minnet duyarım, onu da büyük onurla, gururla devam ettiririm. Adını değiştirmesi demek benim kurduğumu, benim bu memlekete hangi amaç ve ideallerle kurduğumun gerekçesini değiştirmez. Ortadan da kaldırmaz.
“HALA BANA TAKILMIŞ OLDUKLARINI GÖSTERİR”
Bence tam tersi onu yapanların mantığını sığlaştırır. Hala bana takılmış olduklarını gösterir, bu da hoş değil. Takılmasınlar geçmişe… Üstüne farklı şeyler koymayı, çeşitlendirmeyi ve kurumlaştırmayı denemeleri daha faydalı olur.