"Silivri Belediyesi'ndeki 1200 Personelde Bugüne Kadar Koronavirüs Görülmedi"
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, belediye meclis üyeleriyle video konferans ortamında toplantı gerçekleştirdi. Başkan Yılmaz, salgınla mücadele ve bu süreçte yapılan belediye çalışmalarını paylaştı.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına ilişkin yapılan çalışmaları belediye meclis üyeleriyle paylaştı. Video konferans ortamında gerçekleştirilen toplantıda 11 Mart – 28 Nisan tarihleri arasındaki çalışmaları aktaran Başkan Yılmaz, sürece katkı sunan meclis üyelerine teşekkür etti. Belediye Meclis üyeleri, yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyerek Başkan Yılmaz ve belediye personeline teşekkürlerini iletti.
"HÜKÜMETİMİZE, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM"
“Değerli arkadaşlar hepimizin bildiği gibi tüm dünya bu kadar hızlı yayılan ve bulaşan bir pandemiyle ilk defa karşı karşıyız.” diyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Yılmaz, “Süper güç diye tabir edilen ülkelerin bile abandone olduğu, pozisyon almakta zorluk çektiği bir pandemi söz konusu. Çin’den başlayıp tüm dünyaya yayılan bu virüsün sonucunda ortak kanaat yeni bir düzenin kurulabileceği, sosyal hayattan devletler arası ilişkilere kadar yeni bir dünya düzenine ihtiyaç olacağı gerçeği ortaya çıkıyor. Bu virüsle siyahla beyaz, kadınla erkek, zenginle fakir hep eşitlendi. Yıllardır bu kapitalist düzenin kurduğu sistem ile bir tarafta karnı aç çocuklar varken, bir tarafta da porsiyonu 300 TL’ye yenilen yemeklerin olduğu bir dünya bu düzeninin artık sürdürülemeyeceği burada ortaya çıktı. İnşallah bundan sonraki süreçte yeni başlangıçlar olur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetimiz yaşananları çok iyi gözlemleyip, buralardan çok iyi dersler çıkarıp, Türkiye’nin pandemi ile mücadelesinde çok ciddi adımlar atıp topyükün bir mücadele içerisine girdi. Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem hükümetimize, bir o kadar da fedakarca çalışan sağlık çalışanlarını kutlamak istiyorum, teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“SİLİVRİ EN İYİ İLÇELER ARASINDA”
Silivri’de salgınla mücadeleye yönelik başarılı işler yapıldığını belirten Başkan Yılmaz, bunun vaka sayılarıyla belirgin olduğuna dikkat çekti. Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye bu süreci iyi yönetiyor. Silivri’ye de bir parantez açmamız lazım. Pandeminin en yüksek yaşandığı yer maalesef ki İstanbul. Türkiye’deki koronavirüs hastalarının % 60’ının üzerindeki kısmı İstanbul’umuzda yaşıyor. Silivri bu noktada bugüne kadar pandemi ile en iyi mücadele eden ilçelerin başında geliyor. Bu noktada da Silivri’de Sayın Kaymakamımızla başhekimimizle uyumlu çalışma sürdürüyoruz. Bu anlamda Silivri şanslı gözüküyor. Bizi bekleyen handikaplar da var. Özellikle havaların ısınması, okulların tatil olması ile birlikte ikinci ev, yazlık ev diye tabir ettiğimiz meskenler dolmaya başladı. Biz topladığımız çöp miktarından bunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz.
Silivri Belediye Başkanı olarak, Silivri Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalar ile ilgili birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Süreci göğüslediğimizi bilmenizi istiyorum. Mazeret olarak kabul edilmesin ama göreve geldiğimiz günden beri ekonomik bir durgunluğun ardından yaşanan deprem ve arkasından gelen koronavirüsle alakalı şu an belediyemize gelir kalemlerinde çok ciddi azalma, hatta sıfıra yaklaşan bir düşüş var. Aynı zamanda gider kalemlerimiz artmakta, yaptığımız hizmetleri aksatmadan yapabilmemiz için bu kalemlerde de bir artış olmaktadır.”
“50.000 MASKE ÜRETTİK”
11 Mart - 28 Nisan tarihleri arasındaki çalışmaları meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “Maske ve dezenfektan konusunda hızlıca çözümler ürettik. Mahalle evlerimizde dikiş kursiyerlerimiz, dikiş hocalarımızla beraber hem Silivri Devlet Hastanesi’nin hem de Silivri Belediyesi’nin maske ihtiyacını karşıladık. Kendi kumaşımızı alıp hastanemizin uygun standartta belirlediği ölçülerde maske üretimi yaptık. On gündür ara verdik. Bu zamana kadar 50.000 tane maske ürettik.
Yine dezenfektan bulamama veya çok yüksek fiyattan satılması nedeniyle, ilk etapta 2 ton dezenfektan satın aldık. Sonra sürdürülebilir olmayacağını anlayarak, bir dezenfektan üretimi veya ucuz yolla nasıl karşılayabiliriz diye bir arayışa girdik. Şuan Silivri Belediyesi olarak bölgemizde faaliyet gösteren kimya fabrikalarından, kullandığımız tüm dezenfektanı ücretsiz alıyoruz. Bu süreçte kaçak üretilen ve Silivri Emniyet Müdürlüğünün el koyduğu 450 litrelik bir alkol vardı. Bunu hem Kaymakam Bey, hem Başsavcımız, hem de Vali Bey’le görüştük. Normalde bunlar imha ediliyor. Ama bir tutanakla dezenfektan yapmak üzere Silivri Belediyesi’ne alıp bir eczacı arkadaşlarımızla dezenfektan haline getirdik.
17.000 VATANDAŞLA GÖRÜŞÜLDÜ
Bu süreçte kronik hastaların ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı olduğunu biliyorsunuz. Silivri Belediyesi olarak çok hızlı bir şekilde halihazırda olan çağrı merkezine takviye yapıp 17.000 vatandaşımızı tespit ettik. Hepsiyle bu çağrı merkezi marifeti ile birebir telefonda görüştük. Kendilerine evde kalmaları gerektiği, moralinin bozulmaması gerektiği, bizim onlar için sahada olacağımızı, ne ihtiyaçları varsa bu ihtiyaçlarını göreceğimizi ifade ettik. Yine 7000’in üzerindeki haneye Sayın Cumhurbaşkanımızın da gönderdiği tarzda kolonya, dezenfektan, ıslak mendil ve bir mesaj yolladık. Bunların yaklaşık 1500 tanesini Yurtiçi Kargoyla ücretsiz bir şekilde ulaştırdık. Köyleri mahalleleri tamamen bitirdik, merkezdeki dağıtım işlemlerimiz devam ediyor.
DEZENFEKTAN ÜNİTELERİ KONULDU
İlçe genelinde 20’den fazla mahallede uygun noktalara dezenfektan ünitesi koyduk. Aynı şekilde 15 kamu kurumunun girişine dezenfektan üniteleri yerleştirildi. Bu noktada bölgemizde faaliyet gösteren Seluz Kimya ve Sora Kozmetik, bu iki firmadan yaklaşık 10.000 litre ürünü ücretsiz olarak karşılamış bulunmaktayız.
SİLİVRİ BELEDİYESİ’NDE VAKA GÖRÜLMEDİ
Takdir edersiniz ki idari izinler ve esnek çalışma konusunda İçişleri Bakanlığımızın yayınladığı bir genelge oldu. 152 personelimiz engelli ve kronik hasta kapsamında şu an çalışamıyor. Çok şükür ki Silivri Belediyesindeki 1200 personelde bugüne kadar koronavirüs görülmedi. Riski daha aza indirmek için esnek çalışmaya geçtik. İşlerimizin hiçbir şekilde aksamamasına özen gösterdik. Bu süreçte çok fedakarca çalışan mesai arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çağrı merkezinden Fen İşlerine, Veteriner İşlerinden Temizlik Hizmetlerine çok ciddi bir çalışma sergiliyorlar. Zabıta Müdürlüğümüz 177 market, 41 fırın, 55 unlu mamul, 10 pazar yeri, 15 ekmek satış yerini 6’şar kez rutin aralıklar ile denetledi.
Pazarlarımızda çok şükür televizyonda gördüğünüz İstanbul merkezdeki ilçelerde yaşanan durumlarla karşılaşmadık. Her pazarımızın girişinde zabıta marifetiyle hem el dezenfektan ünitesi, hem de maske dağıtıyoruz. Sosyal mesafelere dikkat ediyoruz. Esnafın mağdur olmaması ama bu bulaşıcı hastalığın da yayılmaması için pazarlarımızda çok ciddi önlemler aldık.
7000 HANEYE ERZAK DAĞITILDI
Yine 800 hanesi 65 yaş üstü olmak üzere şu ana kadar ihtiyaç sahibi 7000 aileye erzak yardımı yapmış bulunmaktayız. Ramazan boyunca da bu yardımlarımız artarak devam edecek. Psikologlarımız tarafından 225 vatandaşımıza psikolojik destek verdik. Yine çeşitli rahatsızlığı bulunan 425 vatandaşımıza, hasta nakil araçlarımızla bir yerden bir yere, evlerinden alarak hastaneye naklettik. 35 mahallede 59’u sabit, 220 muhtelif noktada olmak üzere sokak hayvanları için yaklaşık 10.000 kg kadar mama dağıtımı gerçekleştirdik. Bu sürede iş yerleri restoranlar çalışmadığı için, sokak hayvanları gıda bulmakta çok zorluk çekmesin diye tüm gayretimizi ortaya koyduk.
300 KAMU KURUMU 7 DEFA DEZENFEKTE EDİLDİ
Ayrıca 10 araç 18 personelden oluşan bir dezenfekte ekibi kurduk. Bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri ile de zaman zaman hem köylerimizde hem mahallelerimizde görev paylaşımı yaparak bu dezenfekte işlemini gerçekleştirdik. Daha önce belediyemizde 2 adet yol yıkama tankeri varken, biz 3 tane daha sulama tankeri katarak 5 tankerle bu işlemleri gerçekleştiriyoruz. Hem sokakları dezenfektanlı solüsyonla yıkıyoruz hem de temizliğini yapıyoruz. Yine yaklaşık 300’ü geçen kamu hizmet binasının 7’şer kez dezenfektasyonları gerçekleştirildi. Gerçekten bu süreçte İBB’nin iştirakleri dahil tüm alanları ayırt etmeksizin biz Silivri Belediyesi olarak dezenfekte ediyoruz.
4000 TON SU İLE YIKAMA YAPILDI
Terminalde mobil bir dezenfekte istasyonu kurduk. Burada kimseyi sorgulamadan, sivil araç dahil olmak üzere gelen araçları, minibüsleri, otobüsleri dezenfekte ediyoruz. Diğer yandan ilçe genelinde 11.300 çöp konteynırı 5’er kez olmak üzere dezenfekte edildi. Yolcu durakları, çocuk parkları, mahallelerimizdeki bütün parklar yine dezenfekte ediliyor. 35 mahallemiz 5 tanker bir su jeti ile bugüne kadar 4000 ton su kullanılarak yıkandı.
2451 TALEP YERİNE GETİRİLDİ
Yine 65 yaş üstü kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza hizmet eden 8 kişilik özel bir çağrı merkezi kuruldu. 12 personel, 6 araçla talep karşılama ve ulaştırma ekibi oluşturuldu. Belediyemizin 444 20 47 telefonuna gelen her talebi ekibimizle en kısa sürede yerine getirdik. Çünkü sokağa çıkamayan vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak görevimiz. Toplamda 2451 talep yerine getirildi. 22 Nisan tarih itibarı ile çağrı merkezimize 16.500 telefon gelmiş. Bu telefonlardan 939 kişiye ilaç temini, 1114 kişiye gıda ve çeşitli yaşam malzemesi, 75 kişinin çeşitli ihtiyaçları, 103 kişinin bankamatik işlemleri karşılanırken, İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan Vefa Destek Gurubu üzerinden sorumluluk alanımıza giren 194 talep arkadaşlarımızca karşılandı.
KAMUOYUNU BİLGİLENDİRİCİ YAYINLAR YAPILDI
Bir de bu süreçte en önemli şey, virüs bulaşıcı ama bağışıklık sistemi güçlü olduğu zaman daha az hasarla atlatabiliyorsunuz. Bağışıklık sistemini de güçlü kılan en büyük özellik moral motivasyon. Bu kapsamda evlerinde bulunan vatandaşlarımıza, sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız yayınlar ile kültür, sanat, spor, eğitim ve sosyal konularda destek vermeye çalıştı. 38 tane canlı yayın yapıldı. Bunların bir kısmı eğitim, bir kısmı spor, bir kısmı da eğlence üzerine kurulan yayınlardı. Ayrıca mücadeleyi anlatan kamuoyunu bilgilendirici paylaşımlar, görseller servis edildi.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE RAMAZAN BOYUNCA İFTAR YEMEĞİ
Ramazan ayı kapsamında daha önce sosyal destek alan yaklaşık 300 kişi var ilçemizde. Yemek yapamayan, durumu çok kötü olan, evinde yalnız yaşayan veya engeli olan ailelere sıcak iftar yemeği ve ramazan pidesi ulaştırıyoruz. Ramazan boyunca devam edecek.
VEFA GURUBU 9068 TALEBİ KARŞILADI
İçişleri Bakanlığımızın marifetiyle kurulan Vefa Sosyal Destek Grubuna parantez açmak istiyorum. Koronavirus tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bu grubun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kaymakamlığımızın öncülüğünde İlçe Sağlık Müdürlüğümüz, Jandarma Komutanlığımız, Emniyet Müdürlüğümüz ve Belediyemizin ortaklaşa yürüttüğü bu grubun, geçen gün açıklanan rakamlara göre toplamda 9198 talebin 9068’i yerine getirilmiş durumda. Türk Kızılay’ı da bu grubun içeresinde çalışıyor. Gıda işlemleri 3557, maaş çekimi 1539, sağlık hizmetleri 1643, diğer hizmetler de 2559 olmak üzere 9000’in üzerindeki talep Kaymakamlığımızın başkanlığında yürütüldü.
HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM
Ben tekrar ülke olarak, millet olarak, bu virüsle yapılan mücadelede hükümetimize, yerel yönetimlere, kaymakamlığımıza, sivil toplum kuruluşlarına çok teşekkür etmek istiyorum. Sağlık çalışanlarımızı tekrardan tebrik ediyorum. Ülke olarak bu sınavdan da yüzümüzün akıyla çıkacağımıza inancım tamdır. Video konferansa katılan meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah yakın bir zamanda bir araya geleceğimizi umuyor, saygılar sunuyorum.”
CHP Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı, MHP Grup Başkanvekili Filiz Güler ile katılım sağlayan meclis üyelerinin dilek ve temennilerini ifade etmesinin ardından toplantı sona erdi.