Silivri Cezaevi Vaizi Orhan Doğan, Hayvan Haklarını Anlattı

ABONE OL

Silivri İlçe Müftülüğü tarafından sosyal medya YouTube üzerinden yayımlanmaya başlayan 1 Ayet 1 Hadis 1 Yorum programı kapmasında Silivri İlçe Cezaevi Vaizlerinden Orhan Doğan tarafından en güzel örnekleriyle hayvan hakları anlatıldı.

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını sonrasında Silivri İlçe Müftülüğü, İslami değerleri yaşatmak ve Müslümanlığın gerektirdiği Allah katındaki hükümlülüğü ifade etmek adına sosyal medya YouTube üzerinden kanal açarak 1 Ayet 1 Hadis 1 Yorum programını hayata geçirdi.

Yoğun ilgi gören programın bugünkü konuğu ise, Silivri İlçe Cezaevi Vaizlerinden Orhan Doğan, oldu. Hayvan haklarıyla ilgili sunum gerçekleştiren Doğan, en güzel örnekleriyle onların dinimizdeki yerinden bahsetti.

Doğan şunları kaydetti:

“Kıymetli izleyicilerimiz, Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Cenâb-ı Hak Habîb-i Edibine Salât-ü Selâm ediyoruz. 1 Ayet 1 Hadis 1 Yorum programımızın bu bölümünde hayvan haklarından bahsedeceğiz. Cenab-ı Mevla ayeti kelimesinde şöyle buyurmaktadır; ‘Görmezler mi ki kendi kudretimizin eserlerinden olmak üzere onlar için sahip oldukları nice hayvanlar yarattık.’ Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh) nakledildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur; ‘Her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır.’

Kıymetli dostlar, Osmanlı Devleti’nin kıymetli padişahı, Kanunî Sultan Süleyman Topkapı Sarayı’nın bahçesinde zaman zaman gezintiye çıkardı. Ağaçları, çiçekleri çok sever, sarayın bahçesinde kuş sesleri arasında denizi seyre dalardı. Bir gün yine bahçede dolaşırken, meyve ağaçlarından birkaç tanesinde çürüme fark etti. Dikkatli inceleyince, ağaçların karınca istilasına uğradığını gördü. Aklına ağaçları ilaçlayıp karıncalardan kurtarmak geldi.

Ancak karınca da can taşıyordu. Bunun vebali olacağını düşünerek, hocası Ebussuud Efendiye danışmak istedi. Hocasını odasında bulamayınca, edebi bir üslupla bir soru yazıp odasına bıraktı. Sanatkar ruhlu bir hükümdar olan Sultan Süleyman, mahir bir kuyumcu olmasının yanı sıra Muhibbî  mahlasıyla şiirlerde yazardı. Onun ince bir üslupla  yazdığı sualini Ebussuud Efendi odasına döndüğünde gördü ve tebessümle okudu.

Sonra Kanunî Sultan Süleyman’ın yazmış olduğu satırların altına, sualinin cevabını yine şairane bir üslupla yazdı.

Kanunî hocasına şöyle sormuştu; Meyve ağaçlarını sarınca karınca, Günah var mı karıncayı kırınca?
Ebussuud Efendi ise şöyle cevap verdi; Yarın Hakk'ın divanına varınca Süleyman'dan hakkın alır karınca

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi selamlıyorum. Allah’a emanet olunuz.”

Haber : Batuhan Güçlü