Silivri Meclisi Deprem İçin Bir Araya Geldi
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, meclis üyelerinin katılımıyla 'Silivri Deprem Planı, Afetlere Hazırlık ve Afet Yönetimi' konularının ele alındığı bir toplantı düzenledi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Silivri Deprem Planı, Afetlere Hazırlık ve Afet Yönetimi” konularının ele alındığı bir toplantı düzenledi. CHP ve MHP meclis üyelerinin katılımıyla Silivri Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen genel değerlendirme, bilgilendirme ve istişare toplantısında başkan yardımcıları ve ilgili birim müdürleri de hazır bulundu. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, yaşanabilecek olası bir deprem öncesinde Silivri’deki deprem hazırlıkları ve kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar konuşuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilçe belediyelerinden zorunlu kıldığı Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlanmasına yönelik çalışmaların Ocak ayından itibaren başladığını anlatan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Haziran ayında bitirilmiş olacağını söyledi. Bu belgenin, Silivri’de kentsel dönüşüm konusunda yol haritası oluşturacağını ifade eden Yılmaz, 26 Eylül depreminden büyük ders çıkarılması gerektiğini hatırlattı.
“SİYASET ÜSTÜ ANLAYIŞLA HAREKET ETMELİYİZ”
Merkezi hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte siyaset üstü bir anlayışla kentsel dönüşümün hayata geçeceğini ifade eden Başkan Yılmaz şunları söyledi: “Toplantımızın asıl amacı, tüm bilim insanlarının olası gördüğü Avcılar, Adalar, Silivri ve Şarkköy bölgesinde tahmin edilen büyük bir deprem. Biz hazırlıklı olmalıyız. Eğer bu deprem gerçekleşecekse, inşallah hazırlıklarımız tamamladıktan sonra gerçekleşmesini temenni ediyorum. Biz depremin yaratacağı etkilerin Silivri’de çok büyük ve hazin sorunlar yaratmaması adına, kentsel dönüşümü yani kötü bina stokunun ortadan kaldırılmasını ve afeti nasıl yöneteceğimizi, ilçemizde afetten sonra ve önce yapılacak eylemleri tek bir merkezden yönetilecek planlamayı nasıl kurarız bunları organize etmeliyiz. 26 Eylül 2019’da 5.8 şiddetinde bir deprem yaşandı. O gün panik hali ile Silivri’de yaşadıklarımız, neler yapılıp nelerin yapılamadığını hep birlikte gördük. Deprem sonrasında yıkım kararı çıkan yapılarımız var. Hali hazırda yıkımını tamamladığımız binalarımız var. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 stratejik pilot ilçe belirledi: Fatih, Avcılar, Silivri. Şunu ifade etmek istiyorum, bundan iki hafta önce Çevre Bakanımız Murat Kurum ile bir saati aşkın bir sohbet etme imkanı buldum. Tüm yüreğimle söylemek istiyorum hükümetimiz de, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz de, Silivri Belediyemiz de siyaset üstü bir anlayış ile bunun üzerine gitme kararlılığında. Depremin siyaseti olmaz. Eş güdümle bu krizi yönetmek durumundayız. Bizim bu noktada hem İBB ile hem de merkezi hükümetimizle ciddi uyum içinde, çalışmaları hızlandırarak sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum.”
BAŞKAN YARDIMCISI AKKAN SUNUM YAPTI
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Harun Akkan, Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından sunum yaptı. Silivri’de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, yıkımı gerçekleştirilen yapılar, nelerin amaçlandığı, sürecin nasıl işlediği, meydana gelen 5.8’lik depremin ardından neler yapıldığı hakkında bilgiler paylaştı. 23 yapının 9’unda ağır hasar belirlenmesi nedeniyle bakanlık tarafından yıkım kararı çıktığını aktaran Akkan; “Ağır hasarlı 9 binanın 8’ine dair yıkım tamamlandı. Depremden sonra 22 adet yapının yıkımı yapıldı. Kentsel dönüşüm ile ilgili 862 m2 alanımızın tamamında incelemeler yapılması için ihale yaptık. 3 ay veri analizi, 3 ay strateji geliştirme süreci var. 2 Haziran’da Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi elimizde olacak.” dedi.
YILMAZ: “VATANDAŞIN CEBİNE DOKUNMA AMACINDA DEĞİLİZ”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, sunumun ardından değerlendirmelerde bulunarak; “Silivri kentsel dönüşüm için alternatif yer anlamında şanslı. İstanbul’un birçok ilçesinde olmayan ama bizde olan yeni şehirleşme alanlarımız var. Dinamiklerimiz bu bağlamda iyi. Bize düşen cepten para çıkmasın veya metrekare hesabı değil, insan hayatı olmalı. Bu konuda kararlı adımlar atacağımızın bilinmesini istiyorum. Vatandaş ve belediye el ele vererek, insanı önceleyerek çalışacağız. Model oluşturarak, en önemlisi vatandaşın cebine çok dokunmadan, bütçe modellemesi yaparak, gerekirse kamu fedakârlığı ile bu dönüşümü hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.
MECLİS ÜYELERİNDEN DESTEK
CHP Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı, depremin yıkıcı etkisinin büyük olduğunu hatırlatarak, “Bizler de örnekler arıyoruz, kentsel dönüşüme nereden başlanır araştırıyoruz. Belediyemizin, meclisimizin, vatandaşı ikna etmesi çok önemli. Vatandaş bu meselenin ölüm kalım meselesi olduğunu fark etmeli ve bilinçlenmeli.” dedi. Kırkıcı, özellikle 1999 depreminden önce yapılan tüm binaların gözden geçirilmesinin altını çizdi. Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşları bilgilendirmek adına çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Kırkıcı, “Yeni yapılacak imar planlarında kat artışı asla olmayacak diye düşünüyorum. Dayanışma ile beraber, cesurca adımlar atılabileceğinin örneğini hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı. CHP Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yönet de söz alarak, “Şahsım ve grubum adına deprem konusunda yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim.” diye konuşurken, İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Doruk Bulut ise kapanan belde belediyelerinin ayrı tutularak değerlendirilmesi gerektiğini önerdi.
SAYM PROJESİ TANITILDI
Silivri Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Gecekondu Denetim ve Uygulama Birimi Sorumlusu Zabıta Amiri Uğur Tozlu, Başkan Yılmaz’ın talimatı üzerine hazırlanan Silivri Afet Yönetim Merkezi (SAYM) Projesini tanıttı. Teknik bilgiler vererek amaç ve faaliyetlerini açıklayan Tozlu, bu proje sayesinde afet yönetiminde yüzde 90 başarılı olunacağını kaydetti. Etüt hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Tozlu, diğer yandan arama kurtarma araçları için hibe alınmasına yönelik Japonya Büyükelçiliğine başvuru yapıldığını aktardı. Silivri Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Ayşe Yılmaz’ın konuşmasının ardından toplantı sona erdi.