Silivri SİAD'la Görüşen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan; "Hesaplarımız Belirsizlik Üzerine Kurulmalı"
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, yönetim kurulu ve dernek üyeleri, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ile video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda buluştu. Pandemi sonrası ekonomik ve finansal düzene dair değerlendirmelerde bulunan Bahçıvan, 'Türkiye olarak kaynaklarımızı doğru kullanabilirsek, katma değerli ürünlerle, doğru teknolojilerle önümüzdeki dönem üretim açısından daha güçlü olabileceğimiz bir dönemdir' dedi.
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, yönetim kurulu ve dernek üyeleri, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ile video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda bir araya geldi. Yeni dünya düzeninde Çin'e alternatif olabilecek en önemli ülkelerden birinin Türkiye olabileceğini belirten Bahçıvan, yerli sanayinin öneminin ortaya çıktığı bu dönemde ülkemizin sanayi kapasitesiyle diğer ülkelerden olumlu ayrıştığını vurguladı. Öte yandan "2020 hayata mola verilen bir yıl olacak" diyen Bahçıvan, "Hesaplarımız belirsizlik üzerine kurulmalı" şeklinde konuştu.
Toplantının ikinci bölümünde Murat Yeşilyurt “Yeni Ekonomik Düzen ve Piyasalar” konulu bir sunum gerçekleştirerek dernek üyelerinin ekonomik gelişmeler ile ilgili sorularını cevaplandırdı.
ERDAL BAHÇIVAN NE DEDİ?
Değerlendirmesini aynen paylaşıyoruz: Covid-19 sürecinde temsil edilen kurumlarda ilk şok atlatılmaya çalışıldı. Dünyanın en büyük kurumlarının dahi hayat planlarında görmedikleri bir tablo ile karşı karşıya kalındı. Bilimin bu kadar güçlü olduğu bir dünyada böyle bir tablo hiç hesaba katılmıyordu. Gelişmiş ülkeler dahi oldukça sarsıldı. Tabiatın gücü çok fazla, burada onu görebildik. İnsanoğlu tarih boyunca oldukça büyük sorunlar yaşasa da hepsini aşmayı başarmıştır. İnsanlar hayatında bu tarz olayların daha az hasarla atlatılabilmesi için gerekli önlemleri alacaktır.
Biz Türkiye olarak bu süreci tıbbi anlamda fevkalade başarılı yönettik. Sağlık bakanımız ve tüm tıp camiasına teşekkür edilmeli. Canlarını verenler var, hala da mücadele ediliyor. Ve dünyaya örnek olunduğunu düşünüyorum. Henüz salgın tabii ki bitmedi. Bununla yaşamayı öğreneceğiz. Tıp camiasının asil ve başarılı duruşu sayesinde, sağlık alt yapımız sayesinde başarılı olduk.
İSO olarak 3 temel konu üzerinde durduk. Nakit akış, istihdam korunması, kamu alacakları noktasında devletin olabildikçe reel sektörü rahatlatıcı bir tablo çıkartması. KGF’ nin güçlü bir şekilde konuya dahil olması, kamu ve özel bankaların yaptığı destekler piyasaya katkı sağladı. %140’lık bir kredi büyümesi sağlandı kamu bankaları tarafında. Kamu bankaları bizi oldukça yukarı çekmeye çalıştı. Kısa çalışma ödeneği istihdam için bir çözüm olarak sunuldu. Mücbir sebep kapsamına giren sektörler de oldukça büyük devlet desteklerinden faydalandı. Keşke tüm sektör bu kapsama girebilseydi.
Talep tüm sektörlerde sıfırlandı. Çözüm bulmak daha da zorlaşıyor tabii. Bu bir süreç, kaza sonrası yaşanan bir süreç gibi düşünebiliriz. Bu sürecin en önemli farkı öngörülemeyen bir belirsizliğin olması. Temkinli bir duruş sergilemeliyiz.
Hayat devam ediyor, geleceğe biz sanayiciler olarak her zamanki gibi umutlu bakmalıyız.
İSO olarak biz herkesi dinlemeye çalışıyoruz. İhracatları, durumları sürekli konuştuk. Çözümler bulmaya çalışıyoruz. Örneğin, sokağa çıkma yasağında fabrikaların çalışma konusu hakkında adım atıp çözüm bulabildik. Gerek Ankara ile görüşerek, gerekte TOBB üzerinden taleplerle ilgili elimizden geleni yaptık.
Yeni normale dönüş noktasında bizi en önemli bekleyen sorumluluk çalışanlarımızın korunaklı bir ortamda ve sağlık riskinin düşük olduğu bir ortamda çalışmasını sağlamak. Çalışan dünyasının sorgulandığı sanayicilerimiz olabilecek. Sosyal dünyada bunu takip edecektir. O yüzden bu algı kısmını iyi yönetebilmeliyiz. Tüm sorumlulukla ilgilenen sanayici olmamız şart ki zaten sanayicimiz her zaman bu şekilde olmalı. Biz de Oda olarak bir çalışma hazırlıyoruz. Tüm üyelerimizle sektör olarak boyutlarına göre paylaşımda bulunacağız detaylı bir danışmanlık desteği vereceğiz. Tüm sektörlerimiz için dönüşüm, dönüşüm sonrası fırsatlar gibi bir çalışma da yapacağız.
Bundan sonrası için önemli olan iç ve dış talep. Yaşama bu kadar büyük bir mola veren insanların talep paradigması nasıl olacak, bu belirsiz. Kırsala dönüşüm yaşanabilir.
Türk insanı kolay adapte olan bir toplum. Küllerinden doğar… burada tabi sağlık sektörünün büyük başarısının etkisi var.
Kriz en çok turizmi etkiledi tabi, dolayısı ile tüm sektörleri de…
Hesaplarımız belirsizlik üzerine kurulmalı.
2020 hayata mola verilen bir yıl olacak.
Türkiye olarak kaynaklarımızı doğru kullanabilirsek, katma değerli ürünlerle, doğru teknolojilerle önümüzdeki dönem üretim açısından daha güçlü olabileceğimiz bir dönemdir. Tedarik noktasında Çin’e duyulan antipati bizim için ihracat pazarında ciddi bir fırsat olacaktır. Biraz zamana ihtiyaç söz konusudur.
Önümüzdeki dönemde ticari bir hukuki anlayış gerekecektir. Biriken davaları mahkemelerimizin kaldırması sorun olabilecektir.”
ÜYELER İLE İNTERAKTİF SORU -CEVAP YAPILDI:
Erdal Bahçıvan’a teşekkürler sunuldu.
Meslek Lisesi konuları hakkında üyelerimiz tarafından bilgi paylaşımında bulunuldu. İSO olarak Meslek Liseleri ile yapılan çalışmalar başarı ile devam etmekte. Meslek Liseleri büyük anlam kazandı.
İlave gümrük vergisi konusu hakkında görüşüldü.
Fuat Oktay ile yapılan toplantı detayları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Covid 19 iş kazası sayılacak mı konusunda bilgi talep edildi.
ERDAL BAHÇIVAN’IN CEVABI:
Maalesef hukuki olarak bir dayanağımız yok. Meclis açılır açılmaz konu hakkında yasal bir çalışma talep edeceğiz. Bu konuyu ilgili mercilerimize hepimiz doğru bir şekilde detaylı anlatmalıyız.
ÜYELER SORUNLARINI AKTARDI
Mücbir sebep kapsamına girmeyen üyeler sorunlarını anlattı. Ödemesi yapılan fuarlar hakkında büyük bir mağduriyet söz konusu olduğu belirtildi. Erdal Bahçıvan, “Hukuki bir konu. Bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” şeklinde yanıt verdi.
ENERJİ SORUNU MASAYA YATIRILDI
İlave Gümrük Vergilerinin gelmeyen sektörlerin olduğu ve tüm sektörlerin kapsam içine alınması gerektiği belirtildi. Sanayicinin en büyük sorunlarından birinin enerji sorunu olduğu dile getirildi.