Yılmaz: Belediyeyi 248 Milyon Lira Borçla Devraldım

ABONE OL

Türkgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Müftüoğlu'nun sorularını cevaplandıran Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 'Ben belediyeyi 248 milyon lira borç ile devraldım. Göreve geldiğimden beri yani 9 ayda 18 Milyon 700 bin lira borç ödedik' dedi ve iddialı konuştu: '2020 yılında 15 Milyon TL tasarruf edeceğiz!'

İstanbul’un 39 ilçesi arasında çöp toplama işini kendi yapan tek belediye olduklarını ifade eden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, bu sayede 70 Milyon liranın çöpe gitmeyeceğini söyledi. Göreve enkaz edebiyatı yapmaya gelmediklerini belirten Yılmaz, "Bazı belediye başkanları gibi 'Kaynak yok, borç çok' diyenlerden hiç değilim” dedi.

10 aylık çalışmalarını TÜRKGÜN’e anlatan MHP’li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bizim için 2020 yılı atılım ve yatırım yılı olacak” dedi.
 
Mehmet Müftüoğlu: Yaklaşık 10 aydır belediye başkanısınız. İlk nereden başladınız ve şu ana kadar neler yaptınız?

Volkan Yılmaz: 8 Nisan’da mazbatamızı alarak Bismillah dedik. 9 Nisan’da, 32 Göz Köprü dediğimiz tarihi Mimar Sinan Köprüsü’nü inceledik. Bu köprümüz 9 yıldır yaya trafiğine kapalı. Restorasyon çalışması yapılmak üzere kapatıldı ancak aradan geçen yıllara rağmen hiçbir mesafe kat edilmediği gibi öylece bırakıldı. Elbette yerel iktidarın sorumluluk alanında değil ama biz sorununun çözümü için neler yapabiliriz diyerek dertlendiğimiz için ilgili makamlarla irtibata geçtik. Belediye başkan adaylığımızın ilk günlerinde İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya’yı ziyaret ettik ve ilçemizdeki sorunlarımızı anlattık. Tarihi köprümüz de o konulardan biriydi. Dolayısıyla ilk buradan başladık diyebilirim. Yine tarihi köprülerimizden biri olan Kısa Köprü keza ayın şekilde duruyordu. Kurumlar arası tıkanıklık nedeniyle çalışmalar bir türlü başlamadığı için yaptığımız girişimler neticesinde burada da restorasyon çalışmalarının başlamasını sağlamış olduk. Eylül ayında Sayın Valimizi ilçemizde misafir ettiğimizde köprülerimizi inceledik. Bu köprülerimiz çok önemli bizim için. Şu anda restorasyon çalışmaları devam ediyor, inşallah 2020 yılı içerisinde vatandaşlarımızın kullanımına açılmış olacak. Vatandaşlarımızın günlük yaşantılarını olumsuz etkileyen Kısa Köprü bölgesindeki geçiş ile ilgili geçici çözüm sağladık. Mobil yaya köprümüzü kullanan vatandaşlarımız memnuniyetlerini ifade ediyor.

ENKAZ EDEBİYATI YAPMAK İÇİN GÖREVE GELMEDİK

Projelerimizi hayata geçirmek için tüm imkanları seferler ediyoruz. Bundan yana bir sıkıntımız yok. Biz bu görevlere enkaz edebiyatı yapmaya da gelmedik. Vaziyetin farkındaydık, ‘Çözeriz, üstesinden geliriz, kurtarırız’ diyerek bu makamlara talip olduk. Yoksa bazı belediye başkanlarını görüyoruz ‘Kaynak yok, gelir yok, borç çok’ diyerek mazeretlerini ifade ediyor. Bu bakış açısını doğru bulmuyorum. Kaynakları doğru kullanarak üretken bir belediyecilik yapacağız. Temel felsefemiz bu. Elbette zamanı iyi kullanmamız gerektiğinin farkındayım ama bazen de elimizde olmayan gelişmeler yaşanmıyor değil. Mayıs ayında mübarek Ramazan ayında 35 mahallemizde her akşam iftar sofraları kurduk. 100 bini aşkın hemşehrilerimizle aynı sofrayı paylaştık. Allah kabul etsin. 23 Haziran’da yeniden yapılan İstanbul seçimlerine şahit olduk. Devamında geleneksel festivallerimizi gerçekleştirdik. İlçemizin kültürel değerlerini yaşatmak adına uzun yıllardır bu festivallerimiz yapılıyor. Bizler de herhangi bir soru işaretine sebebiyet vermeden aynı festivalleri devam ettirdik. 6 Temmuz’da Lavanta Hasat Şenliği, 7 Temmuz’da 10. Ortaköy Börek Festivali, 25-26-27 Temmuz’da 58.Yoğurt Festivali, 28 Temmuz’da Color Fest etkinliği, 4 Ağustos’ta 7.Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali, 24 Ağustos’ta 35.Değirmenköy Domates Festivali, 1 Eylül’de 8.Kadıköy Karpuz Festivalimizi gerçekleştirdik. Silivri’nin doğal zenginliklerini duyurmak, tanıtmak ve yerel ekonomiye katkı sağlamak adına büyük bir özveriyle bu festivalleri yaptık. Yüzbinlerce kişi festivallerimize gelerek doğal ürünlerimizle tanıştı. Üreticilerimize ürünlerini satma fırsatı sunduk. Çünkü Marka Kent Silivri’nin bir parametresini de tarım oluşturuyor. İstanbul’da başka ilçede olmayan en büyük ekilebilir verimli araziler Silivri’de. Bunun farkında olarak hareket ediyoruz.

Mehmet Müftüoğlu: Tarım konusuna yeniden döneceğiz ama biraz önce hizmetleri hayata geçirirken mazeret üretmeyeceğiz, iş üreteceğiz dediniz. Kaynakları doğru kullanırken ne demek istiyorsunuz?

Volkan Yılmaz: Bakın çok açık ve net ifadelerle anlatmak istiyorum. Mayıs ayı meclis toplantımızda borçlanma yetkisi aldım. Ama bu yetki hemen borçlanacağım anlamı taşımamalı. Çünkü ben borçlanmadan, belediyenin mevcut borç yüküne bir yük daha eklemeden nasıl hizmet yapabilirimin derdindeyim. O zaman ben de öncekiler gibi sürekli borçlanayım 5 yılı bu şekilde tamamlayayım. Ya başkanlığa devam ederim ya da benden sonra gelen arkadaş başının çaresine baksın. Böyle bir anlayış olabilir mi?

9 AYDA 19 MİLYON TL BORÇ ÖDEDİK

Kaynakları doğru kullanmaya gelince… Benim bir hizmet anlayışım var, bir maliyet hesabım var. Hizmetleri aksatmadan mevcut giderler üzerinde bir politika izliyorum. İlçemizin sorunları çok büyük ama belediyemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlarla, borç yüküyle, gelir-gider dengesizliğiyle ve borcu büyütmeden sürdürülebilirliği sağlamak noktasında imkânsız görünen bazı noktalar var. Bu yüzden her yıl bu borcun büyümesi, üzerine 30 milyon TL borç yüklenmesi hem benim hem de Silivri’de yaşayan herkesin içine sindirebileceği bir durum değil. Belediyemizin gelirlerini, gelir kaynaklarını arttırmayla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Mali yapımızı düzeltiyoruz. 

Bazı müdürlüklerdeki kiralık araçları iade ettik, bazı müdürlüklerde iade ettiklerimizin yerine yeni araçlar kiraladık ama daha düşük maliyetle bunu yaptık. 

Mesela 3 adet JCB kepçe, 3 adet kırkayak tabir edilen kamyon ve 10 adet altı teker küçük kamyon olmak üzere 16 araç aylık 411 bin TL bedelle kiralanırken, biz bu 16 aracı aylık 105 bin TL’ye kiraladık. 306 bin TL aylık tasarruf ettik.

Yine Destek Hizmetleri ve Temizlik Hizmetleri müdürlüklerimizden 15 aracı iade ettik aylık 148 bin TL + KDV tasarruf sağladık. İsteyince oluyormuş. Bunun adı israf mı tasarruf mu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Ben belediyeyi 248 milyon lira borç ile devraldım. Göreve geldiğimden beri yani 9 ayda 18 Milyon 700 bin lira borç ödedik.

70 MİLYON TL BELEDİYENİN KASASINDA KALACAK, ÇÖPE GİTMEYECEK

Çöp toplama işini de tamamıyla belediyemiz tarafından gerçekleştirmeye başladık. İstanbul’un 39 ilçesi arasında bu işi ihale etmeyerek kendisi yapan tek belediye olduk. 

Geçmiş dönemde yıllık 18 Milyon TL bedelle müteahhit firmaya ihale edilen çöp toplama işini kendimiz yapmaya başladık. Hibe yöntemiyle bedelsiz şartsız araçlar aldık. Firmaya aylık 1.5 Milyon TL ödemek yerine ortalama 350 Bin TL maliyetle kendimiz topluyoruz. Haziran ayından bugüne kadar yaklaşık 10 Milyon tasarruf ettik. 2020 yılında 15 Milyon TL tasarruf edeceğiz. Yani geçen yıl ile birlikte önümüzdeki 4 yılda toplam 70 Milyon TL kasamızda kalmış olacak, bu para çöpe gitmemiş olacak ve Silivri’ye hizmet olarak dönecek. Hibe olarak aldığımız arabalar da belediyenin envanterine geçiyor. Bizim bu çalışmalarımızın diğer belediyeler tarafından takip edilip olumlu anlamda tartışılıyor olması memnuniyet verici. Biz öncü olduk, uyguladık ve güzel sonuçlar aldık. Tekrar belirteyim, bu sayede Silivri’nin 70 Milyon TL’si çöpe gitmeyecek.
 
GEÇMİŞ DÖNEMİN İŞÇİLERE OLAN BORÇLARINI DA ÖDÜYORUZ

Ben göreve geldiğimde 16 tane emekli olan işçi kardeşimizin alın teri, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı toplamda 1 Milyon 104 bin lira olarak duruyordu, hepsini ödedim kapattım. Bu 9 ay süre içinde ödedim. Benim dönemimde 3 tane yeni emekli olan arkadaşım var, onların da 10-15 gün içinde 375 Bin lirasını ödeyeceğim. İşçi diyoruz, hak diyoruz, emek diyoruz, alın teri diyoruz. Ben göreve geldiğimde memurun, işçinin ikramiyeleri, denge tazminatları borcumuz toplam 3 Milyon 442 bin liraymış. Yani yaklaşık 8 ay işçimize ikramiye ödememişiz. 10 aydır görev yapıyorum, tamamında işçimizin ikramiyesini, denge tazminatını kuruşu kuruşuna ödedim. Bir önceki yönetimden de geriye dönük 330 Bin lira ödeme yaptım. 1 Mayıs’ta işçilerimize bayram hediyesi olarak ikramiye verdik. Bu 3 Milyon 442 Bin lirayı da inşallah 1 yıl içerisinde kapatacağım.
 
Mehmet Müftüoğlu: Doğal olarak bu tasarruflardan elde edilecek kaynakları da hizmete harcayacaksınız.

Volkan Yılmaz: Ben garibin, gurebanın, fakirin, fukaranın, öksüzün, yetimin belediye başkanı olacağım dedim. Bu kaynaklarda herkesin hakkı var. 1 kuruşun dahi hesabını verebilen, şeffaf, denetlenebilir, üretken bir belediyecilikle Silivri’ye hizmet edeceğiz. İstanbul’un yüzölçümü bakımından ikinci büyük ilçesiyiz. Merkeze en uzak mahallemiz 35 kilometre mesafede. Köy yaşamı devam ediyor. Bizim bu değerlerimizi koruyup kollamamız lazım. Silivri’yi bütüncül bir anlayışla yöneteceğiz dedik. Eşit ve adaletli hizmet demek, sadece merkeze değil köylere de hizmet götürmek demek. Bu kaynakları doğru kullandığımızda hepsini başarmamız mümkün. Marka Kent Silivri’yi bu şekilde inşa ediyoruz.

Kaynak: Türkgün Gazetesi / Düzenleyen: Batuhan GÜÇLÜ