Yılmaz'ın takip ettiği konferansta neler konuşuldu?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin'in katılımıyla "Belediyelerde Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Uygulamaları" toplantısı düzenlendi. Yenilenebilir ve akıllı enerji uygulamaları konusunun geniş bir yelpazede istişare edildiği toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanları söz alarak belediyelerinde enerjiyle ilgili mevzuatta ve alanda yaşadıkları sorunları, çözüm önerilerini ve hayata geçirdikleri çalışmaları paylaştı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise toplantıyı video konferans ortamından izledi.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı işbirliğinde, belediyelerin elektrik tedarik anlaşmaları dâhil, enerji maliyetlerini yönetebilmeleri için bilgilendirilmesi ve yol haritalarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen “Belediyelerde Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Uygulamaları Toplantısı” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla çevrim içi olarak yapıldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da toplantıyı video konferansla takip etti.
BAKAN DÖNMEZ: “SON İKİ YILDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNDEN ELDE ETTİĞİMİZ TASARRUF YAKLAŞIK 1 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI”
Açılış konuşmasında sık sık enerji verimliliğinin altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji deyince aklımıza hep büyük yatırımlar ve tesisler geliyor. Millet olarak görünür ve somut olana soyut olandan daha fazla değer veriyoruz. Enerji verimliliği de bu makus kaderi yaşıyor. Toplumsal algımızda külfet gibi algılanıyor. Modern ekonomiler artık ‘daha fazla üretim, daha fazla tüketim’ anlayışını çoktan geride bıraktı çünkü insanların talep ve beklentileri değişti. Artık dünyanın birçok yerinde enerji verimliliği birincil enerji kaynağı olarak görülüyor.” dedi. Yenilenebilir enerji politikaları, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi kavramların yeni bir enerji düzenine geçişi zorladığını anlatan Bakan Dönmez, “Günümüz dünyasında artık “atık” ya da “kullan at” neredeyse kalmadı. Yeniden değerlendirme, yeni değer elde etme süreçlerini yalıyoruz. Enerji verimliliği bu sürecin tam merkezinde yer alıyor. Yerel yönetimler de bu sürecin en önemli paydaşları. Çünkü şehirlerimizin enerjiyle ilgili planlama, tasarım ve uygulamalarında belediyelerimizin büyük bir sorumluluğu var. Bu koordinasyon enerjisini verimli kullanan akıllı kentlerin inşası ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi için büyük önem taşıyor.” dedi. Belediyelerin öncelikle enerji maliyetlerini yönetmede topluma rol model olmalarını beklediklerini söyleyen Bakan Dönmez, kendi elektriğini kendi üreten ve depolayan belediyelerin tüm ülkede yayılmasını arzu ettiklerini kaydetti. Bakan Dönmez TBB ile her türlü projeye açık olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Enerji yoğunluğumuzu en az küresel rekabette önde olan ülkeler seviyesine hatta daha da altına çekmek zorundayız. Yapacağımız şey belli; verimli enerji, yüksek katma değer. Enerjide her bir puanlık yenilenebilir ve yerli kaynak artışının milli ekonomiye yıllık katkısı yaklaşık 100 milyon dolardır. Son iki yılda enerji verimliliğinden elde ettiğimiz tasarruf yaklaşık 1 milyar dolara yaklaştı. Bu yüzden önceliğimiz elimizdekini en iyi şekilde yönetmek. Bütün paydaşların sinerjisi büyük önem taşıyor. TBB ile bu konuda her türlü projeye açık olduğumuzu belirtmek isterim.”
ŞAHİN: “CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE BİLGİ VE TEKNOLOJİYİ YÖNETME ALT YAPISINI, KOORDİNASYONU SAĞLAMAMIZ, BİRLİKTE YENMEMİZ VE BİRLİKTE BAŞARMAMIZ GEREKİYOR”
TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin açılışta yaptığı konuşmasında pandemi sonrası kurulacak yeni dünyada çevre ve enerji politikalarının çok daha önemli hale geleceğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yapılan enerji ile ilgili hukuki çalışmaların sonucunun bugün sahada karşılığının alındığına işaret eden Başkan Şahin, emeği geçen herkese teşekkür etti. “Mevzuatlarla birlikte durum nedir dediğimizde, büyükşehirler başta olmak üzere en büyük tüketicinin şehirler olduğunu görüyoruz. En büyük enerji üreticilerinin de şehir olması lazım.” diyen Şahin, belediye başkanının gündemini ve güncelliğini neye göre belirlerse o konuda ilerleme kaydedeceğini belirtti. Pandemiyi bir sonuç olarak nitelendiren Şahin, “Çevreyi koruyamadığımız zaman insanı da koruyamıyoruz. Çevreyi korumak da topraktan başlıyor.” diyerek Gaziantep’te hayata geçirilen tarım, hayvancılık ve enerji çalışmalarından bahsetti. Pandemiden sonra artık kendi kendine yeten çevre politikalarının öne çıktığını anlatan Başkan Şahin, belediyelerin doğru projeler üreterek ulusları kaynaklardan faydalanabileceğine vurgu yaptı. Başkan Şahin, dünyada yaşanan savaşların enerji kaynaklı olduğunun altını çizerek; “Yeni bir dünya kuruluyor. Güçlü mü haklı, haklı mı güçlü? Cumhurbaşkanımızın haklının güçlü olduğunu söylediği ve ‘dünya beşten büyüktür’ dediği tam da bu duruştur. Şu an en büyük tehlike eğer iyi yönetilmezse kuraklıkla birlikte su savaşlarının başlayacak olmasıdır. 21. yüzyılın kodlarını iyi çok iyi görmemiz, mevzuatımızı, finansal modelimizi ve kendi şehirlerimizde iyi uygulamaları hayata geçirmemiz ve bunu bütün Türkiye’ye Bakanlığımız üzerinden yaymamız gerekiyor. Onun için buradayız. Enerji verimliliğine ve enerji tasarrufuna ihtiyacımız var. Bilgi güçtür iktidar yapar. Kim bu bilgiyi iyi yönetirse geleceğin dünyasını da bunlar yönetecektir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bilgi ve teknolojiyi yönetme alt yapısını, koordinasyonu sağlamamız, birlikte yenmemiz ve birlikte başarmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
BELEDİYE BAŞKANLARI SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Enerji Kentleri Birliği Başkanı Osman Zolan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler de toplantıda söz alarak belediyelerinde enerjiyle ilgili mevzuatta ve alanda yaşadıkları sorunları, çözüm önerilerini ve hayata geçirdikleri çalışmaları paylaştı.
Belediye başkanlarının yanı sıra konuyla ilgili teknik personel ve sektör temsilcilerini de bir araya getiren toplantı kapsamında yapılan Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici’nin moderatörlüğünü üstlendiği ilk panelde “Yenilenebilir Enerjide Mevzuat Finans Planlama” başlığı tartışılırken, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can’ın yönettiği ikinci panelde ise yenilenebilir ve akıllı enerji uygulamaları konusu geniş bir yelpazede istişare edildi.