TÜRAM huzursuzluğu! AŞEVİ bekleyişi!

Batuhan Güçlü
ABONE OL

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi, bildiğimiz kısa adıyla TÜRAM deyince kim akla geliyor? Şüphesiz kurucusu Özcan Işıklar.

Özcan Işıklar 10 yıl boyunca bıkmadan usanmadan sürdürülebilir kent kalkınması ve güvenli gıdanın önemini anlattı. TÜRAM için “Reklam çalışması” dendi, “Belediye bütçesine zarar ettiriyor” dendi, “belediyecilik TÜRAM’la olmuyor” dendi… Sahip çıkılmadı, çoğu siyasi neymiş ne değilmiş diye gidip incelemeye dahi tenezzül etmedi.

Özcan Işıklar her fırsatta Silivri Belediyesi’nin TÜRAM’ı kurmasının iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti. Bugün geldiğimiz noktada pandemi süreci, tarımsal üretimin önemini ve gerekliliğini çok net ortaya koydu. Kanımca hemfikirizdir burada. 

Özcan Işıklar sadece TÜRAM’ı kurup kenara çekilmiş gibi lanse edilmeye çalışılıyor. Neler yapıldı şöyle kabaca bir hatırlayalım mı?

-TÜRAM’da üniversiteler ile işbirliği yapılarak bölgenin toprak yapısı incelendi.

- 40’tan fazla bitkinin tescil belgesi alındı ve bunlar böylece Silivri’ye özel markalar haline geldi. 

- Lavanta, biberiye, adaçayı, karabuğday, kinoa, ekinezya gibi aromatik bitkilerin uçucu yağları elde edildi. Böylece TÜRAM’ın kuruluş amacına uygun olarak da katma değeri yüksek ürünler oluşturuldu.

-TÜRAM sayesinde hem bölgenin tarım alanlarının amaç dışı kullanımının önüne geçildi hem de bu ürünlerle çiftçinin gelir düzeyini artırmasına rehber olundu. Yerli tohumlarla üretimin yaygınlaşması amacıyla çiftçiye ücretsiz tohum ve fide de verildi. 

-Sertifikalı Kooperatifçilik ve Pazarlama Kursları ücretsiz olarak düzenlendi.

-Çok kez ücretsiz Sertifikalı Arıcılık Kursu yapıldı. Sınavın ardından sertifika almaya hak kazanan üreticilere, arılarıyla birlikle kovanlar hediye edildi.

-Bugün mevcut Başkan Volkan Yılmaz’ın da sürdürdüğü Lavanta Hasat Şenliği'ni başlattı. Geleneksel tarımın yanı sıra alternatif bitki yetiştiriciliği ile bölge çiftçisinin katma değeri yüksek ürün yetiştirmesinin hedeflendiği merkezde, “Tarım yoksa gelecek de yok” şiarından hareketle Silivrililer keyifli bir ortamda tarımsal üretime teşvik edildi.

Dahası var!

-“Tarımı yaşatacak nesiller Silivri’den yetişecek” dedi Özcan Işıklar ve ilçemize, Silivri Belediyesi Özel Tarım Lisesi’ni kazandırdı. Bugün orada okuyan öğrenciler uygulama derslerini TÜRAM’da rahatça yapabiliyor. Özcan Işıklar bu çerçevede hem çiftçinin hem de şimdiki tarıma ilgi duyan neslin derdine derman olmak için çırpınan bir yönetim pratiği sergiledi.

İster kabul edin, ister etmeyin; Özcan Işıklar, Silivri’mize bu anlamda güzel eserler bıraktı. Bugün hala geçerliliğini koruyan, emek verdikçe adeta çiçek açan, meyve veren proje bunlar…

Başkan Volkan Yılmaz, son derece akıllıca davranarak kendinden önce başlanan bu yatırımları ekibinin çabaları ile devam ettiriyor. Doğrusunu da yapıyor…  

TÜRAM huzursuzluk sebebi değil, övünç kaynağı olmalıdır diye düşünüyorum. Bu anlamda TÜRAM üzerinden Özcan Işıklar’ı suçlayan ve bir başkasını yüceltmeye çalışan trollerin eline hiçbir zaman bir şey geçmez, antipati uyandırmaktan başka... Bir çift sözüm de muhalefet kanadına olacak; TÜRAM’a ve Tarım Lisesi’ne hak ettiği ilgiyi göstermekten ve bu değerleri korumaktan çekinmeyin... 

Bu süreçte Başkan Volkan Yılmaz, hayırsever bir vatandaşla birlikte günde 500 kişinin yemek yiyebileceği bir aşevi müjdesiyle hepimizi heyecanlandırdı. 6 Kasım tarihinde bu müjdeyi sizlerle paylaşmıştık. 1 hafta içerisinde faaliyete geçeceği söylenmişti ama ses yok. Geç olsun güç olmasın diyoruz. Toplumsal dayanışmanın kültürümüzdeki en güzel örneklerinden biri olan aşevinin ilçemizde hayata geçecek olması, hele de ihtiyaç sahibi vatandaşların sıcak yemekle buluşturulacak olması şahsen beni inanılmaz sabırsızlandırdı…

Silivri’ye imza eserler bırakan her kim olursa haklı bir övgüyle bu satırlardan yazmaya devam edeceğim.

Hepiniz sağlıcakla kalın…