Ankara'da Toplanan TBB Meclisi'nde Neler Görüşüldü?
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Ekim Ayı Meclis Toplantısı, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında TBB hizmet binasında yapıldı. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karatepe, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala’nın yanı sıra Silivri’den TBB Encümen Üyesi Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ile diğer belediye başkanları ve meclis üyeleri de yer aldı.
Editör: Yaz Dostum
26 Ekim 2021 - 19:00 - Güncelleme: 26 Ekim 2021 - 19:04
ŞAHİN: “BİZ GAYRETTEN SORUMLUYUZ”
Tüm dünyanın olağanüstü zor bir dönemden geçtiğini hatırlatan Başkan Şahin, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ‘2. Dünya Savaşı’ndan daha fazla insan kaybettik’ diyorsa, eğer huzurevlerindeki yaşlıların cenazelerini toplayamayan bir dünya varsa, eğer bugün İngiltere’de ‘Benzin istasyonuna adam bulamıyoruz, askeriyeyi göreve davet ediyorum’ diyen bir dünya varsa, eğer Avustralya kömürü kestiği için Çin sanayisini durdurduysa olağanüstü bir dönemden geçiyoruz demektir.” dedi. 2008 yılında yaşanan krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini anımsatan Şahin, sürdürülebilir kalkınmada insani ve çevresel kalkınmanın önemine değinerek şöyle devam etti: “Bunlar bir sonuç. Eğer siz sosyal adaleti ve sosyal barışı sağlayamazsanız, eğer 5 yaşına gelmeden temiz su bulamayan çocuklar ölüyorsa, eğer Aylan Bebekler Ege Denizi’ne vuruyorsa, eğer siz toprağı, suyu, havayı korumadan insanı korumaya çalışıyorsanız bunlar bugün korona diye gelecek, yarın başka bir şey olarak gelecek.”
Şehirleri gülistan etmek için çalıştıklarını kaydeden Şahin, “Hacı Bayram Veli’nin çok güzel bir sözü var; ‘Şehir insanın, insan da şehrin aynasıdır. Gönlü taş olanın şehri taş olur; gönlünde aşk olanın şehri gülistan olur. ’diyor.” şeklinde konuştu.
Akıllı şehirler, yeşil şehirler, sağlıklı şehirler, güvenli şehirler, akıllı tarım, akıllı ulaşım, dirençli şehirler gibi konu başlıklarına temas eden Şahin, yeni bir dünya kurulurken şehirleri akıllandırmak gerektiğini vurguladı.
Konuşmasında TBB’nin fikir projelerine ve çalışmalarına da değinen Şahin, yerelde yeşil şehir olma konusunda yapılacak çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
KARATEPE: “TÜRKİYE, DÜNYADA AKILLI BELEDİYECİLİĞİ EN İYİ UYGULAYAN ÜLKELERDEN BİRİ”
Türkiye’nin yerel yönetimler alanındaki deneyiminden övgüyle bahseden Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe, “Belediyecilikte epey yol aldık. 1,5 asra yaklaşan bir tecrübemiz var. Dolayısıyla belediyecilik artık bildiğimiz bir konu. 1994’ten sonra ayrı bir yaklaşımla “Kalkınma yerelde başlar” diyerek belediyelerimiz milletimize hizmet etmeye başladılar.” dedi. Temizlik, yol, park, bahçe gibi geleneksel hizmette hiçbir sorunun kalmadığını kaydeden Karatepe, “Bunlar ezbere yaptığımız işler, çok iyi biliyor, çok iyi yapıyoruz belki hafif bir estetik eksikliğimiz var. O da sadece belediyelerle alakalı değil. Bu konuda ihmal etmişiz ya da altyapımız yok. Bir kültürü, medeniyeti kaybetmişiz. Onunla irtibat kurmakta zorlanıyoruz. Dolayısıyla kültür ve estetik konusunda biraz sıkıntımız var.” ifadelerini kullanarak bu konuda belediyelere daha fazla özen göstermeleri tavsiyesinde bulundu.
Elektronik devrimi ile yeni bir dünyanın kapısının açıldığını kaydeden Karatepe, akıllı belediyeciliğin Türkiye’de küçük büyük her belediyede etkin kullanıldığına vurgu yaparak, “Türkiye dünyada akıllı belediyeciliği en iyi uygulayan ülkelerden birisi bugün. Biz çok ciddi mesafe aldık.” sözlerine yer verdi.
MALKOÇ: “TBB İLE KARŞILIKLI BİR PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ”
Kamu Denetçiliği Kurumunun yapısı, görev ve yetkilerini anlatan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Kamu ile yani belediyeler, üniversiteler, valilikler vs. bu aradaki ihtilaflarda mahkemeye gitmeden çözüm bulmak için Kamu Denetçiliği Kurumu ihdas edildi. 2010 yılında yasaya girdi 2013 yılında çalışmaya başladı. Tabi bu Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde oldu. Kendisine ve emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Uzlaşma kültürünün kökü bizde olmasına rağmen Türkiye’de geç kalmış bir müesseseydi.” dedi.
Vatandaş ile belediyeler arasındaki sorunların mahkemeye gitmeden arabulucu olarak Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından çözüleceğini belirten Malkoç, kurumun aldığı kararların tavsiye niteliğinde, yol gösterici kararlar olduğunu bildirerek aynı zamanda da vatandaşın avukatlığını yaptıklarını kaydetti. Malkoç ayrıca, “Fatma Hanım ile konuştuk. TBB ile karşılıklı bir protokol imzalayacağız. Bu konuda arzu eden belediyelere belediye başkanlarımıza ve personelimize Kamu Denetçiliği Kurumunun faaliyetleri ve bulunduğunuz şehirde halkın sizden memnuniyeti konusunda neler yapılması gerektiğini oraya gelerek anlatacağız.” ifadelerini kullandı.
BİLGİN: “BİZİM MEDENİYETİMİZ ŞEHRİN EN YOĞUN OLDUĞU, EN YOĞUN YAŞANDIĞI MEDENİYETTİR"
Yerel yönetimlerin demokrasi açısından vazgeçilmez kuruluşlar olduğuna dikkati çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, demokrasinin gelişiminde merkezi hükümetler değil yerel yönetimlerin rol oynadığını söyledi. Tarih boyunca şehirlerin önemine değinen Bakan Bilgin, “Bizim medeniyetimiz şehrin en yoğun olduğu, en yoğun yaşandığı medeniyettir. Dünya ticaretini üreten değerlerin inşa edildiği mekânlar şehirlerdir. Selçuklu Dönemi’nde de böyledir Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde de böyledir yani Türk şehirleri dünyanın üretim gücünü ekonomisini kültür hayatını elinde tutan mekânlardır. Nereden nereye? Akdeniz üzerinden Batı’ya, Çin Seddi’ne kadar böyledir. Bizim şehri kültürümüzü, medeniyet değerlerimizi değerlendirirken şehrimizin imkânlarını, şehrimizin tarihsel kimliğini bilinciyle hareket eden bir yönetim anlayışına, bir demokratik kültüre saygı duymamız onu günümüzün şartlarında inşa etmemiz lazım.” dedi. Türkiye’nin pandemiyle en sağlıklı mücadeleyi veren ülkelerden biri olduğuna değinen Bakan Bilgin, “Türkiye’nin sağlık sistemi, sosyal güvenlik sistemi, milli gelir oranıyla kendi düzeyinde gelişmiş ülkelerin çok üstünde bir cevap verdi. Kimseden para almadan hizmet veren bir ülke olduk. Çok şükür bununla gurur duyuyoruz.” dedi.
Kendi düzeyinde ekonomik politikaların sosyal politikalarla desteklendikçe toplum tarafından daha sağlıklı bir şekilde hissedileceğini kaydeden Bilgin, “Bunun için atılması gereken adımların başında istihdam politikalarının zenginleştirilmesi gerekmektedir. Bu konuda biz genellikle ‘iş içinde eğitim’ projelerini önümüzdeki günlerde daha da artırarak, meslek eğitimlerinin dışında daha da hızlandırarak uygulamaya sokma hazırlığındayız. Hazırlıklılarımız tamamlandı, pilot çalışmamızı Gaziantep’te başlatacağız. Daha sonra Kayseri’ye, İzmit’e, Türkiye’nin sanayileşmiş bölgelerine yaygınlaştıracağız. Bu projelerle şunu yapacağız. Diyeceğiz ki hangi sektörler hangi nitelikli elemanlar arıyor, o nitelikteki elemanları biz size veriyoruz, 3 ay, 6 ay sosyal devlet programı içerisinde ücretlerini biz vereceğiz, siz kendiniz yetiştirin, eğittiklerinizi de yetiştirdiğiniz elemanları da istihdam edin. Kasım ayının ilk haftasında bu pilot çalışmayı başlatacağız, Türkiye çapında yaygınlaştıracağız.” dedi.
PALA: “İMAR GÖNÜLLE ALAKALIDIR, ŞEHİRLE DEĞİL”
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı İskender Pala ise konuşmasında şehirlerin tarihsel süreç içerisindeki yerine ve medeniyet bağlamındaki önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pala konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Medeniyet öyle bir anlayıştır ki; bir şehri kimlikli, sürekli ve mübarek yapar. Sizler o bakımdan çok değerli bir görevi yürütüyorsunuz, hayırlı bir işi yürütüyorsanız. Eğer şehirlerinizde gülümseyen yüzleri çoğaltabilirseniz, çoğaltabildiğiniz ölçüde, bu bereketli işin hem bu dünyasını hem öte dünyasını mamur edecek bir bahtiyarlık içerisindesinizdir.” Şehirlerin tasarlanmasında sanatçıların yerine de değinen Pala, “İmar gönülle alakalıdır, şehirle değil. Siz şehrin güzelliğini gönüllere yansıtabiliyorsanız o zaman imar etmiş oluyoruz. Sokaklarında birbirine kaş çatarak bakmayan insanları olan bir şehir, trafik ışığında geçerken birbirine yol verebilecek nezaketli bir şehir nasıl yapabiliriz? Ancak buraya bakarak, kodlarımızı ona göre yaparak.” şeklinde konuştu.
GÜNDEM MADDELERİ KARARA BAĞLANDI
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen TBB Genel Sekreteri Birol Ekici, yürütülen faaliyetler ve gündem maddeleri hususunda katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıda sosyal denge tazminatı sözleşmesi için yetki verilmesi, sözleşmeli personelin ücretinin belirlenmesi, kadro ihdası ve iptali gibi gündem maddeleri görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı. Toplantıda ayrıca belediye başkanları söz alarak talep ve önerilerini dile getirdiler.
Tüm dünyanın olağanüstü zor bir dönemden geçtiğini hatırlatan Başkan Şahin, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ‘2. Dünya Savaşı’ndan daha fazla insan kaybettik’ diyorsa, eğer huzurevlerindeki yaşlıların cenazelerini toplayamayan bir dünya varsa, eğer bugün İngiltere’de ‘Benzin istasyonuna adam bulamıyoruz, askeriyeyi göreve davet ediyorum’ diyen bir dünya varsa, eğer Avustralya kömürü kestiği için Çin sanayisini durdurduysa olağanüstü bir dönemden geçiyoruz demektir.” dedi. 2008 yılında yaşanan krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini anımsatan Şahin, sürdürülebilir kalkınmada insani ve çevresel kalkınmanın önemine değinerek şöyle devam etti: “Bunlar bir sonuç. Eğer siz sosyal adaleti ve sosyal barışı sağlayamazsanız, eğer 5 yaşına gelmeden temiz su bulamayan çocuklar ölüyorsa, eğer Aylan Bebekler Ege Denizi’ne vuruyorsa, eğer siz toprağı, suyu, havayı korumadan insanı korumaya çalışıyorsanız bunlar bugün korona diye gelecek, yarın başka bir şey olarak gelecek.”
Şehirleri gülistan etmek için çalıştıklarını kaydeden Şahin, “Hacı Bayram Veli’nin çok güzel bir sözü var; ‘Şehir insanın, insan da şehrin aynasıdır. Gönlü taş olanın şehri taş olur; gönlünde aşk olanın şehri gülistan olur. ’diyor.” şeklinde konuştu.
Akıllı şehirler, yeşil şehirler, sağlıklı şehirler, güvenli şehirler, akıllı tarım, akıllı ulaşım, dirençli şehirler gibi konu başlıklarına temas eden Şahin, yeni bir dünya kurulurken şehirleri akıllandırmak gerektiğini vurguladı.
Konuşmasında TBB’nin fikir projelerine ve çalışmalarına da değinen Şahin, yerelde yeşil şehir olma konusunda yapılacak çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
KARATEPE: “TÜRKİYE, DÜNYADA AKILLI BELEDİYECİLİĞİ EN İYİ UYGULAYAN ÜLKELERDEN BİRİ”
Türkiye’nin yerel yönetimler alanındaki deneyiminden övgüyle bahseden Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe, “Belediyecilikte epey yol aldık. 1,5 asra yaklaşan bir tecrübemiz var. Dolayısıyla belediyecilik artık bildiğimiz bir konu. 1994’ten sonra ayrı bir yaklaşımla “Kalkınma yerelde başlar” diyerek belediyelerimiz milletimize hizmet etmeye başladılar.” dedi. Temizlik, yol, park, bahçe gibi geleneksel hizmette hiçbir sorunun kalmadığını kaydeden Karatepe, “Bunlar ezbere yaptığımız işler, çok iyi biliyor, çok iyi yapıyoruz belki hafif bir estetik eksikliğimiz var. O da sadece belediyelerle alakalı değil. Bu konuda ihmal etmişiz ya da altyapımız yok. Bir kültürü, medeniyeti kaybetmişiz. Onunla irtibat kurmakta zorlanıyoruz. Dolayısıyla kültür ve estetik konusunda biraz sıkıntımız var.” ifadelerini kullanarak bu konuda belediyelere daha fazla özen göstermeleri tavsiyesinde bulundu.
Elektronik devrimi ile yeni bir dünyanın kapısının açıldığını kaydeden Karatepe, akıllı belediyeciliğin Türkiye’de küçük büyük her belediyede etkin kullanıldığına vurgu yaparak, “Türkiye dünyada akıllı belediyeciliği en iyi uygulayan ülkelerden birisi bugün. Biz çok ciddi mesafe aldık.” sözlerine yer verdi.
MALKOÇ: “TBB İLE KARŞILIKLI BİR PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ”
Kamu Denetçiliği Kurumunun yapısı, görev ve yetkilerini anlatan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Kamu ile yani belediyeler, üniversiteler, valilikler vs. bu aradaki ihtilaflarda mahkemeye gitmeden çözüm bulmak için Kamu Denetçiliği Kurumu ihdas edildi. 2010 yılında yasaya girdi 2013 yılında çalışmaya başladı. Tabi bu Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde oldu. Kendisine ve emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Uzlaşma kültürünün kökü bizde olmasına rağmen Türkiye’de geç kalmış bir müesseseydi.” dedi.
Vatandaş ile belediyeler arasındaki sorunların mahkemeye gitmeden arabulucu olarak Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından çözüleceğini belirten Malkoç, kurumun aldığı kararların tavsiye niteliğinde, yol gösterici kararlar olduğunu bildirerek aynı zamanda da vatandaşın avukatlığını yaptıklarını kaydetti. Malkoç ayrıca, “Fatma Hanım ile konuştuk. TBB ile karşılıklı bir protokol imzalayacağız. Bu konuda arzu eden belediyelere belediye başkanlarımıza ve personelimize Kamu Denetçiliği Kurumunun faaliyetleri ve bulunduğunuz şehirde halkın sizden memnuniyeti konusunda neler yapılması gerektiğini oraya gelerek anlatacağız.” ifadelerini kullandı.
BİLGİN: “BİZİM MEDENİYETİMİZ ŞEHRİN EN YOĞUN OLDUĞU, EN YOĞUN YAŞANDIĞI MEDENİYETTİR"
Yerel yönetimlerin demokrasi açısından vazgeçilmez kuruluşlar olduğuna dikkati çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, demokrasinin gelişiminde merkezi hükümetler değil yerel yönetimlerin rol oynadığını söyledi. Tarih boyunca şehirlerin önemine değinen Bakan Bilgin, “Bizim medeniyetimiz şehrin en yoğun olduğu, en yoğun yaşandığı medeniyettir. Dünya ticaretini üreten değerlerin inşa edildiği mekânlar şehirlerdir. Selçuklu Dönemi’nde de böyledir Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde de böyledir yani Türk şehirleri dünyanın üretim gücünü ekonomisini kültür hayatını elinde tutan mekânlardır. Nereden nereye? Akdeniz üzerinden Batı’ya, Çin Seddi’ne kadar böyledir. Bizim şehri kültürümüzü, medeniyet değerlerimizi değerlendirirken şehrimizin imkânlarını, şehrimizin tarihsel kimliğini bilinciyle hareket eden bir yönetim anlayışına, bir demokratik kültüre saygı duymamız onu günümüzün şartlarında inşa etmemiz lazım.” dedi. Türkiye’nin pandemiyle en sağlıklı mücadeleyi veren ülkelerden biri olduğuna değinen Bakan Bilgin, “Türkiye’nin sağlık sistemi, sosyal güvenlik sistemi, milli gelir oranıyla kendi düzeyinde gelişmiş ülkelerin çok üstünde bir cevap verdi. Kimseden para almadan hizmet veren bir ülke olduk. Çok şükür bununla gurur duyuyoruz.” dedi.
Kendi düzeyinde ekonomik politikaların sosyal politikalarla desteklendikçe toplum tarafından daha sağlıklı bir şekilde hissedileceğini kaydeden Bilgin, “Bunun için atılması gereken adımların başında istihdam politikalarının zenginleştirilmesi gerekmektedir. Bu konuda biz genellikle ‘iş içinde eğitim’ projelerini önümüzdeki günlerde daha da artırarak, meslek eğitimlerinin dışında daha da hızlandırarak uygulamaya sokma hazırlığındayız. Hazırlıklılarımız tamamlandı, pilot çalışmamızı Gaziantep’te başlatacağız. Daha sonra Kayseri’ye, İzmit’e, Türkiye’nin sanayileşmiş bölgelerine yaygınlaştıracağız. Bu projelerle şunu yapacağız. Diyeceğiz ki hangi sektörler hangi nitelikli elemanlar arıyor, o nitelikteki elemanları biz size veriyoruz, 3 ay, 6 ay sosyal devlet programı içerisinde ücretlerini biz vereceğiz, siz kendiniz yetiştirin, eğittiklerinizi de yetiştirdiğiniz elemanları da istihdam edin. Kasım ayının ilk haftasında bu pilot çalışmayı başlatacağız, Türkiye çapında yaygınlaştıracağız.” dedi.
PALA: “İMAR GÖNÜLLE ALAKALIDIR, ŞEHİRLE DEĞİL”
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı İskender Pala ise konuşmasında şehirlerin tarihsel süreç içerisindeki yerine ve medeniyet bağlamındaki önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pala konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Medeniyet öyle bir anlayıştır ki; bir şehri kimlikli, sürekli ve mübarek yapar. Sizler o bakımdan çok değerli bir görevi yürütüyorsunuz, hayırlı bir işi yürütüyorsanız. Eğer şehirlerinizde gülümseyen yüzleri çoğaltabilirseniz, çoğaltabildiğiniz ölçüde, bu bereketli işin hem bu dünyasını hem öte dünyasını mamur edecek bir bahtiyarlık içerisindesinizdir.” Şehirlerin tasarlanmasında sanatçıların yerine de değinen Pala, “İmar gönülle alakalıdır, şehirle değil. Siz şehrin güzelliğini gönüllere yansıtabiliyorsanız o zaman imar etmiş oluyoruz. Sokaklarında birbirine kaş çatarak bakmayan insanları olan bir şehir, trafik ışığında geçerken birbirine yol verebilecek nezaketli bir şehir nasıl yapabiliriz? Ancak buraya bakarak, kodlarımızı ona göre yaparak.” şeklinde konuştu.
GÜNDEM MADDELERİ KARARA BAĞLANDI
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen TBB Genel Sekreteri Birol Ekici, yürütülen faaliyetler ve gündem maddeleri hususunda katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıda sosyal denge tazminatı sözleşmesi için yetki verilmesi, sözleşmeli personelin ücretinin belirlenmesi, kadro ihdası ve iptali gibi gündem maddeleri görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı. Toplantıda ayrıca belediye başkanları söz alarak talep ve önerilerini dile getirdiler.
YORUMLAR