Ayan: Trakyalı Sanayici Ranttan Rahatsız

İş Dünyası programına konuk olan Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ÇİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ( TRAKYASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Ayan, Trakya sanayicilerinin en çok sıkıntı yaşadığı sorunları anlattı.

Ayan: Trakyalı Sanayici Ranttan Rahatsız
Editör: Yaz Dostum
03 Aralık 2019 - 22:38

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin katkılarıyla hazırlanan Küpe FM’de yayımlanan İş Dünyası programına, bugün Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Ayan, konuk oldu. Radyocu Turhan Alyakut’un bir sorusu üzerine Müjdat Ayan, Trakya’daki sanayicilerin ve yatırımcıların yaşadığı sorunlara değindi.

 

“SANAYİCİNİN ACİL SORUNLARINDAN EN ÖNEMLİSİ FİNANSA ERİŞİM”

 

Ayan, şunları aktardı: “Sanayicilerin, yatırımcıların acil sorunlarından en önemlisi, finansa erişim sorunu. Ekonomide havuzun içerisine üç muslukla kaynak sağlanabiliyor. Bunlardan biri başta bankalar olmak üzere finansal kurumlar. Bugünlerde bu musluk kireçlenmiş durumda. İkincisi devlet. Bu musluk da kireçlendi. Bir şansımız kalıyor o da ihracat. Bu musluğu kullanmak da sanayici ve yatırımcıların elinde. Bunu kullandığımız takdirde taze paranın girişini sağlarız diye düşünüyorum.

 

“ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDAKİ FİYAT ARTIŞLARI ARTIK BELİMİZİ BÜKÜYOR”

 

Tabi eğitimli personel istihdam sorunumuz hala devam ediyor. Enerji maliyetleri sorunumuz var. Elektrik ve doğal gazdaki fiyat artışları artık belimizi bükmeye başladı. Destek ve teşvikler konusunda da söyleyeceğim şeyler var. Destek ve teşviklerin kriterleri yerine getiren tüm firmalara eşit olarak dağıtılması taraftarıyız. Bir de Mali Müşavir olmam sıfatıyla herhâlde buna önem veriyorum. Firmaların bilançolarında ticari kar ve mali karlar arasında farklılıklar ortaya çıkıyor. Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanununa göre bilanço yapmamızı, bankalar ise finansal raporlama teknikleriyle bilanço yapmamızı istiyor. Artık firmalar iki ayrı bilanço yapmaya başladı. Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığının da uluslararası finansal raporlama tekniklerini kabul etmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

“ARSA RANTINA SON VERİLMELİ”

 

İstanbul’da maalesef çarpık bir sanayileşme var. Bu çarpık sanayileşme içindeki fabrika ve atölyeler, komşu şehirlere doğru kanalize oluyor. Bunun da çarelerini komşu şehirler bulmak zorunda. Bunlardan bir tanesi de Çorlu. Çünkü Gebze ve İzmit tarafında yer kalmadığı konuşuluyor veya fiyatların çok yüksek olduğundan bahsediliyor. Çorlu, Lüleburgaz veya Çerkezköy belediyelerinin buna bir çözüm bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi sanayicilerin yüksek maliyetlere katlanarak arazi satın almaları. Organize sanayi bölgelerindeki rant sorunları. Bunun engellenmesi gerekiyor. Belediyelerde yerel yönetimler buna el atarsa, ucuz maliyetli yerler bulabilirse sanayici, yatırımlarını buralara doğru kaydırabilir, işsizliği de önleyebiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda inanın sanayici çok büyük sıkıntılar içerisinde, Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz üçgeninde. Organize sanayi bölgesi olmadan önce sanayici yol yapmaya başlamıştı, inanılır gibi değil. Biz üretim mi yapacağız, ihracat mı yapacağız, yol mu yapacağız!?  Paralarımızı yollara serdik. İnşallah atlatacağız, organize sanayi bölgeleriyle bunları da çözeceğiz diye düşünüyorum.”

 

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum