Balcıoğlu'ndan "pudra şekeri" göndermeli Silivri uyuşturucu raporu!
CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, eski AK Parti Genel Merkez personeli Kürşat Ayvatoğlu’nun araç içinde uyuşturucu kullandığı görüntülerin gündem olmasının ardından bugün gerçekleştirilen Silivri Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Meclis toplantısında “genç nüfusta madde bağımlılığı sorununu” masaya yatırdı. İstanbul'daki atık su arıtma tesislerinden alınan örneklerle yapılan analizin, kentteki uyuşturucu kullanım oranlarına ilişkin önemli veriler ortaya koyduğunu söyleyen Balcıoğlu; araştırmaya göre İstanbul'da en çok kullanılan uyuşturucu türü esrar olduğunu, esrar kullanımında ilçeler özelinde Silivri, Büyükçekmece ve Beylikdüzü’nün öne çıktığını açıkladı. Uyuşturucu bağımlılığı ile topyekun mücadele çağrısında bulunan CHP’li siyasetçi, “Silivri’mizde yaşayan yaklaşık 70 bin gencimizi doğrudan ilgilendiren -tehdit eden- bu önemli sorunumuz hakkında siyaset üstü bir çalışma yapmalı ve bir an önce bu tehdidi ortadan kaldırmalıyız” ifadelerini kaydetti.
Editör: Yaz Dostum
17 Mayıs 2021 - 20:17 - Güncelleme: 17 Mayıs 2021 - 20:27
CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, Silivri Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Meclis toplantısında toplantısında “genç nüfusta madde bağımlılığı sorununu” gündeme taşıdı. Ülkede madde kullanım oranının her geçen gün arttığına dikkat çeken Balcıoğlu, “Silivri’miz, nüfusu bakımından genç bir şehir. Hâl böyleyleyken üzerimize düşen yasal ve vicdani görevimiz daha da ağırlaştırmakta. Bu hususta; ivedilikle -Madde Bağımlılığının Araştırılması İle İlgili İhtisas Komisyonu- kurulması gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum” dedi.
“MADDE KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞINA KARŞI CİDDİ BİR MÜCADELE YÜRÜTMELİYİZ”
Konuşmasında “gençlik, madde bağımlılığı ve mücadele” başlıklarına geniş pasaj açan Balcıoğlu, şunları kaydetti:
“Sayın Başkan; değerli üyeler, sevgili Silivrililer ve genç arkadaşlarım; toplumumuzun kronik sorunlarının en önemlilerinden olan “bağımlılık” sorunumuz ile ilgili söz almış bulunmaktayım, sizleri saygıyla selamlıyorum. Çeşitli bağımlılık türlerinden birisi olan “madde bağımlılığı” üzerine hem yakın dönemde çeşitli kamu kurumlarının, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve partimizin yapmış olduğu çalışmaların verilerini sizlerle paylaşmaya, ve hem de bu veriler üzerinden bizlerin sorumluluk alanında bulunan ve vatandaşlık görevlerimizden olan “gençlerin madde bağımlılığından uzaklaştırılmasını sağlamak” amacıyla bazı önerilerde bulunacağım. Ne yazık ki ülkemizde madde bağımlılığı giderek artmaktadır! Özellikle genç nüfusu doğrudan hedef alması ve “ilk kullanım yaşının” her geçen gün daha da aşağıya düşmesi nedeniyle bir an önce ciddi çalışmalar yapmaya başlamalıyız düşüncesindeyim.
“ŞEHRİMİZDE MADDE BAĞIMLILIĞININ ARAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ İHTİSAS KOMİSYONU KURULMALI”
Bu aşamada, konuşmamın bundan sonrasını ilgilendiren bir açıklamada bulunmak istiyorum. Konuşmamın bundan sonrasında ilgi çekici ve özendirici olmaması için, her nevi uyuşturucu maddeden “özel isimlerini kullanmadan, uyuşturucu madde olarak‟ bahsetmeyi uygun buldum. Önerilerimin arasında olan, “şehrimizde madde bağımlılığının araştırılması ile ilgili ihtisas komisyonu” kurulması sonrasında, konunun orada etraflıca değerlendirilmesi aşamasında, elimde mevcut tüm teknik ve resmi verileri komisyon üyeleriyle paylaşacağımı bilmenizi isterim.
Öncelikle, sizlerle bazı verileri paylaşmak istiyorum:
· Ülkemizde alkol ve sigara dışında, bağımlılık yapan maddelerin kullanımı son 3 yılda, %20 artarak 1,5 milyon kişiye ulaşmıştır. (Ortalama 1.000 kişiden 8’i madde bağımlısıdır.)
· Ülkemizde madde bağımlılığı kaynaklı ölümler %20 artmıştır.
· “30 yaş altı uyuşturucu kaynaklı ölümlerde” –ne yazık ki- Avrupa birincisiyiz. (Tüm ölümlerin yaklaşık %50’si, 30 yaş altı gençlerimizden oluşuyor!)
· Ülkemizde yapılan güncel çalışmalar göstermektedir ki, madde bağımlılıklarının %80’den fazlası, 20-35 yaş arası genç nüfustan oluşmaktadır.
· Elde edilen kısmi veriler ve yapılan sınırlı araştırmalar ışığında “ilk kullanım yaşının” 10’a kadar indiği tespit edilmiştir.
· Ülkemizde uyuşturucuya bağlı ölümlerde; ucuz ve erişimi kolay olan sentetik uyuşturuculardan kaynaklı ölümler ilk sırayı almaktadır. Bir çeşit sentetik uyuşturucu maddesinin kullanımı son 5 yılda 15 kat artmıştır.
“SİLİVRİ’DE DURUM NE?”
Peki, ülkemiz geneli için durum böyle iken bizlerin yaşadığı ve doğrudan sorumluluk alanımız olan Silivri’mizde durumumuz nasıl?
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ortaklığı ve İSKİ iştirakçiliğinde; İstanbul Kalkınma Ajansı‟nın desteğiyle “Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi” başlıklı proje çalışmasından bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum:
Bu çalışma, İstanbul genelinde “14 Arıtma Tesisinin Atık Su Analizleri” kullanılarak, atık sularda mevcut olan uyuşturucu maddeleri hakkında zamana bağlı şekilde bizleri bilgilendirmektedir.
Bu çalışma sonuçlarına göre, 10 kentin yer aldığı listede İstanbul;
· Bir tür uyuşturucu maddesi kullanımında Barselona’dan sonra ikinci sırada,
· Başka bir tür uyuşturucu maddesi kullanımında da New York kentinin ardından ikinci sırada yer almaktadır.
· Son günlerde pudra şekeri : ) ve benzeri isimlerle, televizyonda ve sosyal medyada sıklıkla duyduğumuz bir çeşit uyuşturucu maddesinin kullanımında ise çok şükür biraz daha iyi bir konumda, diğer kentlerin gerisinde kalmaktadır.
Kenevir bitkisinden elde edilen bir tür uyuşturucu maddesi, İstanbul genelinde en çok tüketilen uyuşturucu madde olmaktadır. Bu uyuşturucu maddesinin tüketimi; ilçeler özelinde incelendiğinde -ne yazık ki- Silivri, Büyükçekmece ve Beylikdüzü bariz biçimde öne çıkmaktadır!
Bu hayatî konuyu, daha da detaylı ve İstanbul’un genelini kapsayan verilerle birlikte, önümüzdeki ilk büyükşehir belediye meclis toplantımızda meclise arz edecek ve bazı uygulanabilir önerilerde bulunacağım.
Yaklaşık 2 ay önce bu konu ile ilgili hazırlığımızı tamamladık fakat mâlum, toplantımızı gerçekleştiremedik, beklemedeyiz…
Sosyal Demokrasi Vakfı‟nın (SODEV) bu yılın başında yapmış olduğu, “Yoksul Semtlerde Madde Kullanımının Yaygınlaşması Raporu’na” göre;
· Araştırmaya katılan ailelerin yarısından fazlası (%51,8) ilçelerde uyuşturucu bağımlılığı problemi olduğunu belirtmişler;
· Araştırmaya katılan ailelerin düşüncelerine göre; gençleri uyuşturucuya iten sebeplerin başında(%44,3) -çok acıdır- “aile içi iletişim-sevgi sorunları” gelmektedir.
· Ayrıca araştırmaya katılan ailelerin büyük bir kısmı(%80,4), sporun-sportif faaliyetlerin uyuşturucu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorlar. Vesileyle söylemek isterim: standartlara uygun hâle getirdiğimiz Müjdat Gürsu Tesisimizde, genç arkadaşlarımız için düzenlenen sportif faaliyetleri, - tüm kurumlarımızın işbirliğinde- arttırmak öncelikli hedeflerimizden olmalıdır.
· Bu aileler, okullardaki psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin de gençleri uyuşturucudan uzak tutmak için önemli olduğunu düşünüyorlar. (%46,9)
· Bu çalışma bizlere -çok endişe ve üzüntü vericidir- birçok gencin madde kullanımlarını finanse etmek için telefonunu sattığını; ailelerinden kitap alma bahanesi ile para istediğini; bazılarının ise kendi kullanım masraflarını karşılayabilmek için satıcıya dönüştüğünü göstermektedir. Yani bağımlı gençler, kendi bağımlılıklarını devam ettirebilmek için arkadaşlarına madde satmaya başlamaktadırlar!
“SİLİVRİ’MİZİN GENÇ NÜFUSU ÜZERİMİZE DÜŞEN YASAL VE VİCDANI SORUMLULUĞUMUZU DAHA DA AĞIRLAŞTIRIYOR”
Yukarıda özetle paylaştığım tüm bu araştırma verileri ve acı tespitler bize, ivedilikle bu sorun üzerine eğilmemiz gerektiğini söylemektedir. Sayın Başkan, değerli üyeler, sevgili Silivrili hemşerilerimiz; hepimizin mâlumu olduğu üzere Silivri’miz, nüfusu bakımından genç bir şehir,Nüfusumuzun yaklaşık %35’i, 0-29 yaş arası gençlerden oluşuyor. ( 0-29 yaş arası nüfus: 69.203 - Toplam nüfus: 200.215 )
Hâl böyleyleyken “genç nüfusta madde bağımlılığı sorunu” bizler için daha da önem kazanmakta; üzerimize düşen yasal ve vicdani görevimizi daha da ağırlaştırmaktadır. Bu hususta; Öncelikle ivedilikle “Madde bağımlılığının araştırılması ile ilgili ihtisas komisyonu” kurulması gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum.
Ardından; İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve bakanlıklarımız işbirliği ile;
1. Şehrimiz için madde kullanımı hususunda, ilk yönelimi engelleyici ve bağımlıların sağlıklarına kavuşturulması ile ilgili büyükşehir belediyemiz ve bakanlıklarımızın da dahil ve destek olduğu projeler geliştirmeliyiz.
2. Gerekiyorsa, Zabıta birimimizi bu konuda daha aktif hâle getirmek için girişimde bulunmalıyız.
3. Gençlerimiz için mevcut olan sportif faaliyet alanlarını farklı branşları da değerlendirerek artırmalı, bilhassa Marmara Denizimiz’i kullanabileceğimiz projeler geliştirmeliyiz. Aynı şekilde gençlerimizin sanatsal faaliyetlere yönelmelerini; sadece seyirci değil aktif katılımı olmalarını sağlamalıyız.
4. Gerekirse “gençlerde ilk yönelimin” önüne geçebilmek için belediyemiz bünyesinde görev yapan rehberlik uzmanlarımızın desteğinden yararlanmalıyız.
5. Belediyemiz uhdesinde olan dijital, açık hava ve diğer tüm mecralarda bağımlılıkla ilgili tanıtıcı, öğretici, yardımcı ve yönlendirici çalışmalar yapmalıyız.
6. Silivri Belediyesi ve Silivri Kent Konseyi işbirliği ile “gençlerde madde kullanımıyla mücadele” hususunda ortak çalışmalar yapmalı, projeler geliştirmeliyiz.
“SİLİVRİ’MİZDE YAŞAYAN 70 BİN GENCİMİZİ TEHDİT EDEN BU SORUNLA ALAKALI SİYASET ÜSTÜ ÇALIŞMA YAPMALIYIZ”
Silivri’mizde yaşayan yaklaşık 70 bin gencimizi doğrudan ilgilendiren-tehdit eden bu önemli sorunumuz hakkında siyaset üstü bir çalışma yapmalı ve bir an önce bu tehdidi ortadan kaldırmalıyız.
“BU ÖNEMLİ SORUNLA İLGİLİ ATILACAK HER ADIM İÇİN DESTEĞİNİZİN TAM OLACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM”
Konuşmamın başında da bahsettiğim gibi; bu ciddi ve öncelikli sorunumuz ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisine ve belediye başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na arz hususunda çalışmamızı tamamladık. Bu arzı, önce Büyükşehir Belediye Meclisimize, ardından Büyükşehir Belediye Başkanımıza ilk fırsatta bizzat yapacağımı bilmenizi isterim. Sizlerin -sayın Silivri Belediye Başkanı ve Silivri Belediye Meclisimiz olarak- ilçe belediyemizde, büyükşehir belediyemizde ve gerektiğinde bakanlıklarımızda atılacak her adım için desteğinizin tam olacağını biliyor ve yürekten inanıyorum. Sabrınız ve ilginiz için teşekkür eder; saygılarımı sunarım.”
YORUMLAR