Barlas: "İBB'nin buğday tohumu ve mazot dağıtımı Silivri'de çiftçiye azap oldu"
AK Parti döneminde başlanan projeler dahil, seçim vaadinde bulunduğu projeleri layıkıyla yapmadığını ifade eden İBB Tarım Komisyonu Başkanı aynı zamanda AK Parti Silivri Belediyesi Grup Başkan Vekili Sami Barlas; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi. Barlas’ın keskin açıklamalarından CHP’li İBB yönetiminin çalışmalarını ilçemizde koordine eden CHP Silivri İlçe Başkanlığı da nasibini aldı.
Editör: Yaz Dostum
12 Ekim 2022 - 23:14 - Güncelleme: 12 Ekim 2022 - 23:23
İBB Meclisi Ekim Ayı Toplantısı 2. Oturumunda konuşan İBB Tarım Komisyonu Başkanı aynı zamanda AK Parti Silivri Belediyesi Grup Başkan Vekili Sami Barlas; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim dönemindeki vaatlerini yerine getirmediğini, AK Parti Belediyeciliğini kopyalamaya çalıştığını ancak bunda da başarısız olduğunu savundu.
İmamoğlu’nun hizmette sınıfta kaldığını belirten Sami Barlas, İBB’nin projelerini koordine eden CHP Silivri İlçe Başkanlığını da hedef alarak, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:
“AKBABA, ALİ BAHADIR, MAHMUT ŞEVKET PAŞA, PAŞAMANDIRA TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİNE SÖZ VERİLEN SİLAJ BİÇME VE SİLAJ PAKETLEME MAKİNESİ 2021 YILINDAN BU YANA VERİLMEDİ”
Tarım Komisyonu Başkanı olarak AK Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. İBB Meclisinde tarımsal destek olsun, tarımsal borçlanma olsun gelen talepleri İstanbul üreticilerimiz ve kooperatiflerimiz adına ivedi bir şekilde meclisten geçmesi noktasında İBB AK Parti Grubu Başkan Vekilimiz, AK Parti Meclis Üyelerimiz olarak gereken hassasiyeti gösteriyoruz, onaylıyoruz ve takibini yapıyoruz. Maalesef S.S. Akbaba, Ali Bahadır, Mahmut Şevket Paşa, Paşamandıra Tarımsal Kalkınma Kooperatifine silaj biçme ve silaj paketleme makinesi 2021 Mayıs ayında protokol yetkisi verdiğimiz İBB yönetimi tarafından verilmediğini öğrenmiş olmak bizi ziyadesiyle üzmüştür. Yetkililerin bir an önce gereken hassasiyeti gösterip teslimatı yapmasını, tarımsal ekipman gelecek diye silajlık mısır ekim alanını artıran Beykozlu üreticilerimizin mağduriyetinin çözülmesi en büyük dileğimiz. İstanbul’da üreten, üretim yapan çiftçilerimiz baş tacımızdır; her zaman yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz.
“BÖYLE GİDERSE 5 YILDA 100 BİN AĞAÇ DİKEMEZSİNİZ”
Sayın İBB Başkanının tarım ve gıda ile ilgili seçim vaatlerinden bahsetmek istiyorum.
Her yıl 100 Bin ağaç dikimi sözü veren İBB Başkanı maalesef sınıfta kalmıştır. İBB verilerine göre yıllık yaklaşık 17 Bin ağaç dikimi yapılmıştır. Bırakın bir yılı böyle giderse 5 yılda 100 Bin ağaç dikimi gerçekleşmeyecektir. AK Parti Belediyeciliği zamanında yıllık ağaç dikilecek alanların projelendirilmesi, planlanması yıllık olarak yapılıyor, sahada reaksiyon alınıyordu. Şu anda kaç proje ile kaç ağaç dikileceğinin planlamasının yapılmadığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Aradaki iş ciddiyetini değerli İstanbullu hemşerilerimizin takdirlerine bırakıyorum.
“550 DÖNÜM YERLİ TOHUM EKİMİ YAPTIK DİYE ŞOV YAPIYORSUNUZ, SİLİVRİ BELEDİYESİ OLARAK 3500 DÖNÜM ARAZİDE YERLİ TOHUM EKİMİ YAPIYORUZ”
Yerli tohum üretim çalışmasında dışa bağımlılıktan kurtaracak müjdeyi paylaşan, “ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak yaşıyoruz” diyen Sayın İBB Başkanına; yerli tohum üretim çalışması 2017 yılında AK Parti İBB yönetimi tarafından milli tarım, yerli tohum deneme ekimleri projesi kapsamında çiftçimiz üretimi yaklaşık olarak % 50 oranında arttı. 2021 yılında 550 dönüm yerli tohum ekimi yaptık diye şov yapıyorsunuz. Cumhur İttifakı olarak biz sadece Silivri Belediyesi olarak 3500 dönüm arazide yerli tohum ekimi yapıyor ve üretilen tohumları çiftçilerimize bedava olarak dağıtıyoruz. İstanbul genelinde kırsal mahalleleri olan AK Parti ve Cumhur İttifakı Belediye Başkanlarımıza tarıma, üreticiye desteklerinden dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Özellikle Beykoz Belediye Başkanımız Murat Aydın beye de üreticilerimizin ürettiği ürünleri satın aldığı için teşekkür ediyorum.
“İSTANBULLU ÜRETİCİDEN ÜRÜN ALMADINIZ”
Şimdi sizler, “Biz de üreticiden 100 ton limon, 20 ton fasulye, 20 ton pirinç, 20 bin litre zeytinyağı ve bunun gibi toplamda 3 Milyon 655 Bin 600 TL’lik ürün aldık” diyeceksiniz. Evet aldınız ama İstanbullu üreticilerden değil, il dışından aldınız.
“BİLMİYORSANIZ ARAŞTIRIN”
Ülkemiz artık tohum ihraç eden, 2 adet tohum yem bankası olan 18 arazide faaliyet göstermektedir. Türkiye son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 Bin tondan 2020 yılı itibariyle 72 Bin tona yükseltmiştir. Bilmiyorsanız araştırın. Ben olsam bunları öğrendikten sonra bir daha böyle iddialı paylaşımda bulunmam.
“AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİ BIRAKIN”
“Damla sulama hortumu desteği Silivri’de 2022 yılında 200 üreticiye 6 Bin metre damla sulama hortumu desteği verilmiştir” diye meclis üyeleriniz (CHP’li) paylaşım yaptılar. 6 Bin metre damla sulama hortumunu 200 üreticiye böldüğümde üretici başına 30 metre hortum düşüyor. Yapmayın arkadaşlar. Bu paylaşımdaki üretici sayısı 20 mi 200 mü? 20 kişiyi anlarım. Algıda uzman olduğunuzu biliyoruz. Sayıyı abart, nasıl olsa kimse hesap yapmaz. 30 metre damla sulama hortumu ile 50 santimetre ara ile biber fidesi diksek 60 kök dikebiliyoruz. Lütfen aklımızla dalga geçmeyi bırakın. Arkadaşlar şimdi soruyorum.
6 Bin metre damla sulama hortumu kaç üreticiye verildi? A şıkkı 200, B şıkkı 20, C şıkkı 5.
Sonuç olarak Silivri Belediye Meclisinde gerçeği İBB Tarım Komisyonu Üyesi arkadaşımızdan öğrendik. Damla sulama hortumu 5 üreticiye verilmiş. İnşallah grubumuz olarak temennimiz bir dahaki dönemde bu sayının 10’a çıkmasıdır.
“ÇİFTÇİLERİMİZE ALIN GARANTİSİ VERİLMESİNE RAĞMEN ALIM YAPILMADI”
Tarım ürünlerinin tüketiciye aracısız bir şekilde ucuza alınarak ulaştırılmasının sağlanması. Sonuç olarak sağlıklı gıdaya ulaşım ve tarım ürünlerinin artırılmasının sağlanması için çiftçilerimize alım garantili ekim yapılmak üzere tohum, fide, ilaç, gübre desteği sağlandı. Fakat çiftçilerimize alım garantisi verilmesine rağmen alım yapılmamıştır. Verilen fidelerin alımının kontrol mekanizması İBB yetkililerince uygulanmamıştır.
“İBB’NİN KABAK AŞILI KARPUZ FİDELERİ SİLİVRİ’DE ÇİFTÇİLERİMİZİ MAĞDUR ETTİ”
Kabak aşılı karpuz fidelerinden üretilen karpuzlar vatandaşın tarlasında kalmıştır. Lütfen yapılan yardımlar kabak tadı vermesin. İBB yetkililerini fide konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum. Arkadaşlar Silivri’de normal karpuz fidesi alıp eken arkadaşlarımız dönümünü 14 – 15 Bine sattılar. Kabak aşılı karpuz eken vatandaşlarımız ise maalesef dönümünü 2 Bin 500 TL’ye zor sattılar. İBB bu hizmeti veriyorsa kontrolünü de yapsın ki üretici mağdur olmasın. Bu örneği de o yüzden verdim.
“AK PARTİ DÖNEMİNDE %95’İ TAMAMLANAN MEZBAHA KULLANIMA AÇILMIYOR”
Tarımsal bölgeler ve organize hayvancılık bölgelerinin kurulması. Sonuç, tarımsal bölgeler ve organize hayvancılık bölgeleri kurulmadı. AK Parti döneminde Çatalca ilçemizde %95’i tamamlanmış olan mezbaha bir türlü işletmeye alınmadı. İBB yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ihaleyi alan firmanın ihale şartlarını yerine getiremediğinden dolayı sözleşmesinin fesih edilip tekrar ihaleye çıkarılacağını, ihale tarihinin de bilinmediği bilgisini aldık.
“BİLGE AĞAÇ UYGULAMASI KOPYA BİR PROJEDİR”
“-Bilge Ağaç- adlı cep telefonu uygulaması: Fotoğrafı çekilerek uygulamaya yüklenen ağaçlarla ilgili bilgiler verilecek. Kişilerin sorumlulara ulaşarak ağaçla ilgili sorunların çözülmesi sağlanacaktır” diyen İBB yönetimi, İBB AK Parti Belediyeciliği zamanında kare kod uygulaması ile Emirgan Korusunda ekilmiş olan laleler, tespit ve tescili yapılmış olan anıt ağaçlar, barkod sistemi ile zaten elektronik ortamda incelenebiliyordu. Çırağan Caddesinde 112, Emirgan Korusunda 200 ağacın kesilmesi için çalışma başlatan İBB ekiplerini, koruyu gezmeye giden vatandaşlarımızın yapmış olduğu ihbar neticesinde 54 ağacı keserek çözdü.
“YAPMADIĞINIZ İŞİ NASIL YAPTIK DİYE PAYLAŞIYORSUNUZ?”
Kapalı devre sulama sistemine geçilen sulama göletleri İBB verileri; Çekmeköy Sırapınar, Beykoz Cumhuriyet Göleti, Beykoz Mahmut Şevket Paşa Göleti, Beykoz Paşa Mandıra Göleti, Beykoz Bozhane Göleti, Şile Karamandere Göleti… Çekmeköy Sırapınar Göletinde çalışma yapılmadı. Yapmadığınız bir işi nasıl yapıldı diye İBB faaliyeti olarak paylaşıyorsunuz? Ya sizin müdürleriniz İBB Başkanını kandırıyor ya da topluca İstanbullu hemşerilerimizi yapılmamış işi yaptık diye kandırıyorsunuz. Yine burada da sınıfta kaldınız.
“DEĞİRMENKÖY’DE ÇİFTÇİLERİMİZE 15 BİN DÖNÜM KAPALI BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ SÖZÜ VEREN İMAMOĞLU HALA SÖZÜNÜ TUTMUŞ DEĞİL”
“5 gölette toplam 13 Bin dönüm, gölet başı yaklaşık 2,6 Bin dönüm sulanacaktır.” İBB AK Parti döneminde bizim projemizi çizip lansmanını yaptığımız sadece Değirmenköy Göletini sulama projesi ile 36 Bin dönüm arazi sulanacaktı. Arkadaşlar aradaki vizyon farkı ortada. 5 proje ile 13 Bin dönüm, tek proje ile 36 Bin dönüm! Maalesef çizmiş olduğumuz projeye dahi sahip çıkmamışlar. İBB Başkanı 2021 yılında Değirmenköy’de çiftçilerimize 15 Bin dönüm kapalı basınçlı sulama sistemi sözü vermesine rağmen 2022 Ekim ayı itibari ile yapılan hiçbir çalışma olmamıştır. Şaşırdık mı? Hayır. Bu işi layıkı ile yapamayacaksınız. Sulama göletlerindeki yetkinizi DSİ’ye (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü) devrediniz.
“SİLİVRİ’DE BUĞDAY TOHUMU DAĞITIMININ BAŞARISIZ ORGANİZASYONU GÖSTERİYOR Kİ AMAÇ, FOTOĞRAF VERMEK VE ALGI OLUŞTURMAK”
Çiftçilerimize ve üreticilerimize verilen tüm teşvik ve destekler için devletimize ve belediyelerimize şahsım ve üreticiler adına teşekkür ederim. Arkadaşlar buğday tohumunun desteğini bir merkezden dağıtımını yaparak, merkeze 35 km mesafede olan çiftçilerimiz traktörleriyle almaya geldiğinde en az 20-25 litre mazot yakıyor. Amaç mahallede değil de bir merkezde vererek kalabalık oluşturup fotoğraf vermek, algı yapmak. Tırları, gelen buğday tohumlarını mahallelere yönlendirmek bu kadar zor mu? 500 veya Bin çiftçiyi merkeze getirmek mi iş yoksa gelen tırları mahallelere yönlendirmek mi? Çiftçilerimizin değerli zamanını tohum sırası beklerken çaldığınızın farkında değil misiniz?
“MAZOT DESTEĞİ KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÇİFTÇİ İÇİN EZİYETE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA”
Mazot dağıtımı yapılırken 100 litre yapılıyor fakat sadece traktörün deposuna koymak şekli ile dağıtım yapılıyor. Küçük ölçekli çiftçimizin traktörünün deposu 60 veya 80 litre alanları var. Çiftçiler tekrar depodan hortumla mazot çekip tekrardan sıraya girip geri kalan mazotu alıyor. Dağıtım yapılırken bu azap niye? Yapılan destek güzel olsa da uygulamaya gelince organizasyon ve dağıtım işini bilmediğiniz aşikar. Amaç çiftçiye hizmet mi eziyet mi?
“BEKİRLİ’DE YAPILAN SÜT TOPLAMA MERKEZİ, ATIL ŞEKİLDE DURUYOR”
Silivri Bekirli Mahallemizde süt toplama merkezi yapılmasına rağmen bugüne kadar hiç süt alınmamıştır. Atıl vaziyette durmaktadır. İstanbullu hemşerilerimizin paraları ile alınan süt soğutma ve toplama tankını bir zahmet alın da ihtiyaç olan bir başka mahalleye verin. Büyük bir ihtimal hizmet diye fotoğrafını paylaştıktan sonra bu tankı unutmuş olabilirsiniz diye hatırlatmak istiyorum.
“DEPREM SONRASI GIDAYA ERİŞİM KONUSUNDAKİ PLANLARINIZI İSTANBUL HALKIYLA PAYLAŞIN”
Bugüne kadar nasıl bir çalışma yapıldığı, dezavantajlı grupların gıdaya erişimi ve afet sonrası gıdaya erişimi koordine edecek kent konseyinin kurulması. İstanbul’umuzda deprem gerçeği ile yaşıyoruz. Deprem sonrası gıdaya erişim gerçekten çok önem arz eden bir konu. Bugüne kadar nasıl bir çalışma yapıldığını İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız adına çok merak ediyorum. Deprem toplanma alanları noktasında nasıl alanlar ilan ediliyorsa, gıdaya erişim noktasında da İBB’nin planlarını vatandaşlarımızla paylaşmasını bekliyoruz.
“AK PARTİ DÖNEMİNİN PROJELERİNİ ALLAYIP PULLAYIP VATANDAŞI YANILTIYORSUNUZ”
Arkadaşlar buraya kadar saymış olduğum Sayın İBB Başkanının seçim vaatlerinin çoğunun İBB AK Parti döneminde yapılmış olduğunu tespit ettik. Bizim projelerimizi kendi projeleriniz gibi allayıp pullayıp boyayarak vatandaşı yanıltmaya gerek yok. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.
Haber : Hazal BAŞARAN
İmamoğlu’nun hizmette sınıfta kaldığını belirten Sami Barlas, İBB’nin projelerini koordine eden CHP Silivri İlçe Başkanlığını da hedef alarak, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:
“AKBABA, ALİ BAHADIR, MAHMUT ŞEVKET PAŞA, PAŞAMANDIRA TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİNE SÖZ VERİLEN SİLAJ BİÇME VE SİLAJ PAKETLEME MAKİNESİ 2021 YILINDAN BU YANA VERİLMEDİ”
Tarım Komisyonu Başkanı olarak AK Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. İBB Meclisinde tarımsal destek olsun, tarımsal borçlanma olsun gelen talepleri İstanbul üreticilerimiz ve kooperatiflerimiz adına ivedi bir şekilde meclisten geçmesi noktasında İBB AK Parti Grubu Başkan Vekilimiz, AK Parti Meclis Üyelerimiz olarak gereken hassasiyeti gösteriyoruz, onaylıyoruz ve takibini yapıyoruz. Maalesef S.S. Akbaba, Ali Bahadır, Mahmut Şevket Paşa, Paşamandıra Tarımsal Kalkınma Kooperatifine silaj biçme ve silaj paketleme makinesi 2021 Mayıs ayında protokol yetkisi verdiğimiz İBB yönetimi tarafından verilmediğini öğrenmiş olmak bizi ziyadesiyle üzmüştür. Yetkililerin bir an önce gereken hassasiyeti gösterip teslimatı yapmasını, tarımsal ekipman gelecek diye silajlık mısır ekim alanını artıran Beykozlu üreticilerimizin mağduriyetinin çözülmesi en büyük dileğimiz. İstanbul’da üreten, üretim yapan çiftçilerimiz baş tacımızdır; her zaman yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz.
“BÖYLE GİDERSE 5 YILDA 100 BİN AĞAÇ DİKEMEZSİNİZ”
Sayın İBB Başkanının tarım ve gıda ile ilgili seçim vaatlerinden bahsetmek istiyorum.
Her yıl 100 Bin ağaç dikimi sözü veren İBB Başkanı maalesef sınıfta kalmıştır. İBB verilerine göre yıllık yaklaşık 17 Bin ağaç dikimi yapılmıştır. Bırakın bir yılı böyle giderse 5 yılda 100 Bin ağaç dikimi gerçekleşmeyecektir. AK Parti Belediyeciliği zamanında yıllık ağaç dikilecek alanların projelendirilmesi, planlanması yıllık olarak yapılıyor, sahada reaksiyon alınıyordu. Şu anda kaç proje ile kaç ağaç dikileceğinin planlamasının yapılmadığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Aradaki iş ciddiyetini değerli İstanbullu hemşerilerimizin takdirlerine bırakıyorum.
“550 DÖNÜM YERLİ TOHUM EKİMİ YAPTIK DİYE ŞOV YAPIYORSUNUZ, SİLİVRİ BELEDİYESİ OLARAK 3500 DÖNÜM ARAZİDE YERLİ TOHUM EKİMİ YAPIYORUZ”
Yerli tohum üretim çalışmasında dışa bağımlılıktan kurtaracak müjdeyi paylaşan, “ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak yaşıyoruz” diyen Sayın İBB Başkanına; yerli tohum üretim çalışması 2017 yılında AK Parti İBB yönetimi tarafından milli tarım, yerli tohum deneme ekimleri projesi kapsamında çiftçimiz üretimi yaklaşık olarak % 50 oranında arttı. 2021 yılında 550 dönüm yerli tohum ekimi yaptık diye şov yapıyorsunuz. Cumhur İttifakı olarak biz sadece Silivri Belediyesi olarak 3500 dönüm arazide yerli tohum ekimi yapıyor ve üretilen tohumları çiftçilerimize bedava olarak dağıtıyoruz. İstanbul genelinde kırsal mahalleleri olan AK Parti ve Cumhur İttifakı Belediye Başkanlarımıza tarıma, üreticiye desteklerinden dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Özellikle Beykoz Belediye Başkanımız Murat Aydın beye de üreticilerimizin ürettiği ürünleri satın aldığı için teşekkür ediyorum.
“İSTANBULLU ÜRETİCİDEN ÜRÜN ALMADINIZ”
Şimdi sizler, “Biz de üreticiden 100 ton limon, 20 ton fasulye, 20 ton pirinç, 20 bin litre zeytinyağı ve bunun gibi toplamda 3 Milyon 655 Bin 600 TL’lik ürün aldık” diyeceksiniz. Evet aldınız ama İstanbullu üreticilerden değil, il dışından aldınız.
“BİLMİYORSANIZ ARAŞTIRIN”
Ülkemiz artık tohum ihraç eden, 2 adet tohum yem bankası olan 18 arazide faaliyet göstermektedir. Türkiye son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 Bin tondan 2020 yılı itibariyle 72 Bin tona yükseltmiştir. Bilmiyorsanız araştırın. Ben olsam bunları öğrendikten sonra bir daha böyle iddialı paylaşımda bulunmam.
“AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİ BIRAKIN”
“Damla sulama hortumu desteği Silivri’de 2022 yılında 200 üreticiye 6 Bin metre damla sulama hortumu desteği verilmiştir” diye meclis üyeleriniz (CHP’li) paylaşım yaptılar. 6 Bin metre damla sulama hortumunu 200 üreticiye böldüğümde üretici başına 30 metre hortum düşüyor. Yapmayın arkadaşlar. Bu paylaşımdaki üretici sayısı 20 mi 200 mü? 20 kişiyi anlarım. Algıda uzman olduğunuzu biliyoruz. Sayıyı abart, nasıl olsa kimse hesap yapmaz. 30 metre damla sulama hortumu ile 50 santimetre ara ile biber fidesi diksek 60 kök dikebiliyoruz. Lütfen aklımızla dalga geçmeyi bırakın. Arkadaşlar şimdi soruyorum.
6 Bin metre damla sulama hortumu kaç üreticiye verildi? A şıkkı 200, B şıkkı 20, C şıkkı 5.
Sonuç olarak Silivri Belediye Meclisinde gerçeği İBB Tarım Komisyonu Üyesi arkadaşımızdan öğrendik. Damla sulama hortumu 5 üreticiye verilmiş. İnşallah grubumuz olarak temennimiz bir dahaki dönemde bu sayının 10’a çıkmasıdır.
“ÇİFTÇİLERİMİZE ALIN GARANTİSİ VERİLMESİNE RAĞMEN ALIM YAPILMADI”
Tarım ürünlerinin tüketiciye aracısız bir şekilde ucuza alınarak ulaştırılmasının sağlanması. Sonuç olarak sağlıklı gıdaya ulaşım ve tarım ürünlerinin artırılmasının sağlanması için çiftçilerimize alım garantili ekim yapılmak üzere tohum, fide, ilaç, gübre desteği sağlandı. Fakat çiftçilerimize alım garantisi verilmesine rağmen alım yapılmamıştır. Verilen fidelerin alımının kontrol mekanizması İBB yetkililerince uygulanmamıştır.
“İBB’NİN KABAK AŞILI KARPUZ FİDELERİ SİLİVRİ’DE ÇİFTÇİLERİMİZİ MAĞDUR ETTİ”
Kabak aşılı karpuz fidelerinden üretilen karpuzlar vatandaşın tarlasında kalmıştır. Lütfen yapılan yardımlar kabak tadı vermesin. İBB yetkililerini fide konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum. Arkadaşlar Silivri’de normal karpuz fidesi alıp eken arkadaşlarımız dönümünü 14 – 15 Bine sattılar. Kabak aşılı karpuz eken vatandaşlarımız ise maalesef dönümünü 2 Bin 500 TL’ye zor sattılar. İBB bu hizmeti veriyorsa kontrolünü de yapsın ki üretici mağdur olmasın. Bu örneği de o yüzden verdim.
“AK PARTİ DÖNEMİNDE %95’İ TAMAMLANAN MEZBAHA KULLANIMA AÇILMIYOR”
Tarımsal bölgeler ve organize hayvancılık bölgelerinin kurulması. Sonuç, tarımsal bölgeler ve organize hayvancılık bölgeleri kurulmadı. AK Parti döneminde Çatalca ilçemizde %95’i tamamlanmış olan mezbaha bir türlü işletmeye alınmadı. İBB yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ihaleyi alan firmanın ihale şartlarını yerine getiremediğinden dolayı sözleşmesinin fesih edilip tekrar ihaleye çıkarılacağını, ihale tarihinin de bilinmediği bilgisini aldık.
“BİLGE AĞAÇ UYGULAMASI KOPYA BİR PROJEDİR”
“-Bilge Ağaç- adlı cep telefonu uygulaması: Fotoğrafı çekilerek uygulamaya yüklenen ağaçlarla ilgili bilgiler verilecek. Kişilerin sorumlulara ulaşarak ağaçla ilgili sorunların çözülmesi sağlanacaktır” diyen İBB yönetimi, İBB AK Parti Belediyeciliği zamanında kare kod uygulaması ile Emirgan Korusunda ekilmiş olan laleler, tespit ve tescili yapılmış olan anıt ağaçlar, barkod sistemi ile zaten elektronik ortamda incelenebiliyordu. Çırağan Caddesinde 112, Emirgan Korusunda 200 ağacın kesilmesi için çalışma başlatan İBB ekiplerini, koruyu gezmeye giden vatandaşlarımızın yapmış olduğu ihbar neticesinde 54 ağacı keserek çözdü.
“YAPMADIĞINIZ İŞİ NASIL YAPTIK DİYE PAYLAŞIYORSUNUZ?”
Kapalı devre sulama sistemine geçilen sulama göletleri İBB verileri; Çekmeköy Sırapınar, Beykoz Cumhuriyet Göleti, Beykoz Mahmut Şevket Paşa Göleti, Beykoz Paşa Mandıra Göleti, Beykoz Bozhane Göleti, Şile Karamandere Göleti… Çekmeköy Sırapınar Göletinde çalışma yapılmadı. Yapmadığınız bir işi nasıl yapıldı diye İBB faaliyeti olarak paylaşıyorsunuz? Ya sizin müdürleriniz İBB Başkanını kandırıyor ya da topluca İstanbullu hemşerilerimizi yapılmamış işi yaptık diye kandırıyorsunuz. Yine burada da sınıfta kaldınız.
“DEĞİRMENKÖY’DE ÇİFTÇİLERİMİZE 15 BİN DÖNÜM KAPALI BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ SÖZÜ VEREN İMAMOĞLU HALA SÖZÜNÜ TUTMUŞ DEĞİL”
“5 gölette toplam 13 Bin dönüm, gölet başı yaklaşık 2,6 Bin dönüm sulanacaktır.” İBB AK Parti döneminde bizim projemizi çizip lansmanını yaptığımız sadece Değirmenköy Göletini sulama projesi ile 36 Bin dönüm arazi sulanacaktı. Arkadaşlar aradaki vizyon farkı ortada. 5 proje ile 13 Bin dönüm, tek proje ile 36 Bin dönüm! Maalesef çizmiş olduğumuz projeye dahi sahip çıkmamışlar. İBB Başkanı 2021 yılında Değirmenköy’de çiftçilerimize 15 Bin dönüm kapalı basınçlı sulama sistemi sözü vermesine rağmen 2022 Ekim ayı itibari ile yapılan hiçbir çalışma olmamıştır. Şaşırdık mı? Hayır. Bu işi layıkı ile yapamayacaksınız. Sulama göletlerindeki yetkinizi DSİ’ye (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü) devrediniz.
“SİLİVRİ’DE BUĞDAY TOHUMU DAĞITIMININ BAŞARISIZ ORGANİZASYONU GÖSTERİYOR Kİ AMAÇ, FOTOĞRAF VERMEK VE ALGI OLUŞTURMAK”
Çiftçilerimize ve üreticilerimize verilen tüm teşvik ve destekler için devletimize ve belediyelerimize şahsım ve üreticiler adına teşekkür ederim. Arkadaşlar buğday tohumunun desteğini bir merkezden dağıtımını yaparak, merkeze 35 km mesafede olan çiftçilerimiz traktörleriyle almaya geldiğinde en az 20-25 litre mazot yakıyor. Amaç mahallede değil de bir merkezde vererek kalabalık oluşturup fotoğraf vermek, algı yapmak. Tırları, gelen buğday tohumlarını mahallelere yönlendirmek bu kadar zor mu? 500 veya Bin çiftçiyi merkeze getirmek mi iş yoksa gelen tırları mahallelere yönlendirmek mi? Çiftçilerimizin değerli zamanını tohum sırası beklerken çaldığınızın farkında değil misiniz?
“MAZOT DESTEĞİ KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÇİFTÇİ İÇİN EZİYETE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA”
Mazot dağıtımı yapılırken 100 litre yapılıyor fakat sadece traktörün deposuna koymak şekli ile dağıtım yapılıyor. Küçük ölçekli çiftçimizin traktörünün deposu 60 veya 80 litre alanları var. Çiftçiler tekrar depodan hortumla mazot çekip tekrardan sıraya girip geri kalan mazotu alıyor. Dağıtım yapılırken bu azap niye? Yapılan destek güzel olsa da uygulamaya gelince organizasyon ve dağıtım işini bilmediğiniz aşikar. Amaç çiftçiye hizmet mi eziyet mi?
“BEKİRLİ’DE YAPILAN SÜT TOPLAMA MERKEZİ, ATIL ŞEKİLDE DURUYOR”
Silivri Bekirli Mahallemizde süt toplama merkezi yapılmasına rağmen bugüne kadar hiç süt alınmamıştır. Atıl vaziyette durmaktadır. İstanbullu hemşerilerimizin paraları ile alınan süt soğutma ve toplama tankını bir zahmet alın da ihtiyaç olan bir başka mahalleye verin. Büyük bir ihtimal hizmet diye fotoğrafını paylaştıktan sonra bu tankı unutmuş olabilirsiniz diye hatırlatmak istiyorum.
“DEPREM SONRASI GIDAYA ERİŞİM KONUSUNDAKİ PLANLARINIZI İSTANBUL HALKIYLA PAYLAŞIN”
Bugüne kadar nasıl bir çalışma yapıldığı, dezavantajlı grupların gıdaya erişimi ve afet sonrası gıdaya erişimi koordine edecek kent konseyinin kurulması. İstanbul’umuzda deprem gerçeği ile yaşıyoruz. Deprem sonrası gıdaya erişim gerçekten çok önem arz eden bir konu. Bugüne kadar nasıl bir çalışma yapıldığını İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımız adına çok merak ediyorum. Deprem toplanma alanları noktasında nasıl alanlar ilan ediliyorsa, gıdaya erişim noktasında da İBB’nin planlarını vatandaşlarımızla paylaşmasını bekliyoruz.
“AK PARTİ DÖNEMİNİN PROJELERİNİ ALLAYIP PULLAYIP VATANDAŞI YANILTIYORSUNUZ”
Arkadaşlar buraya kadar saymış olduğum Sayın İBB Başkanının seçim vaatlerinin çoğunun İBB AK Parti döneminde yapılmış olduğunu tespit ettik. Bizim projelerimizi kendi projeleriniz gibi allayıp pullayıp boyayarak vatandaşı yanıltmaya gerek yok. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.
Haber : Hazal BAŞARAN
YORUMLAR