Başkan Murat Uysal, İSO Meclisi'nde konuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, İstanbul Sanayi Odası Kasım Meclisi’nde sanayiciler ile bir araya geldi. Toplantıya Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği üyesi İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Rıdvan Mertöz ile Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği üyesi ve aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Gümrükler İç ve Dış Tic. PGD Grup Başkanı Gökhan Turhan da katılım sağladı.

Başkan Murat Uysal, İSO Meclisi'nde konuştu
Editör: Yaz Dostum
27 Kasım 2019 - 22:21

İstanbul Sanayi Odası’nın bugün gerçekleşen Kasım Meclisi’ne, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal konuk oldu. Uysal, Merkez Bankası’nın para politikaları konusunda işadamlarına değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda bölgemizin tanınmış iş insanlarından Mesan Kilit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ile TURAŞ Gaz Armatürleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan da hazır bulundu.

 

UYSAL: EKONOMİDE DARALMA DÖNGÜSÜNÜN KIRILABİLMESİNİN YOLU YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİMDEN GEÇİYOR

 

Meclis üyelerine yönelik konuşmasında, son yıllarda rekabet gücü kazanımlarının da desteğiyle dünya mal ve hizmet ticaretinden aldıkları payı artırdıklarını dile getiren Murat Uysal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da Türk Eximbank ve ticari bankalar aracılığıyla ihracatçılara kredi finansmanı sağlayarak bu sürece destek verdiği bilgisini verdi. Uysal, “İthal girdi kullanımı yüksek ve tasarruf açığı olan açık ekonomilerde yaşanan büyüme-cari açık-sermaye çıkışı-daralma döngüsünün kırılabilmesinin yolu verimlilik ve yüksek katma değerli üretimden geçiyor. Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıklar gibi makro ihtiyati araçları da etkin bir şekilde kullanarak reel sektörü finansal risk yönetimi ve krediye erişim konularında desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

BAHÇIVAN: KUR RİSKİNİ ÜZERİMİZDE TAŞIYORUZ

 

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da meclis konuşmasında reel sektörün finansmanı konusunda en önemli kırılganlığın döviz borcu ve bunun yarattığı bilanço riski olduğuna dikkat çekerek, “Sanayiciler, keyfiyetten değil uygun maliyetli TL kredi bulamadığı için dövizle borçlandı. Bugün kur riskini üzerimizde taşıyoruz. Yüksek döviz borçlarının TL’ye döndürülmesi konusunda teşvik edici bir model sunulmalı” dedi.

 

“HORMONLU BÜYÜMEDEN DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEDEN YANAYIZ”

 

Üretime öncelik veren sağlıklı ve verimli bir kredi tahsis mekanizmasının uygulanmasının Merkez Bankası politikalarıyla ödüllendirilmesi gerektiğini belirten Bahçıvan reel sektör yatırımlarına yönelik kredilerde de büyüme hızının hesaba katılarak zorunlu karşılık oranlarının belirlenmesini önerdi. Bahçıvan “Türkiye’nin krize davetiye çıkaran dopingli büyüme arayışlarına artık son vermesi gerekiyor. Biz Türkiye’nin yüksek, sağlıksız, hormonlu bir büyümeden ziyade sağlıklı, nitelikli ve sürdürülebilir büyümesinden yanayız” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum