Başkan Yılmaz'dan İBB'de Kentsel Dönüşüm Çağrısı

İBB Ocak ayı 1.oturumunda konuşan MHP Grup Başkanvekili, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Artık konuşmaktan öteye geçip öncelikli ilçeler belirlenerek bir strateji dâhilinde Deprem Eylem Planı’nı hayata geçirmeliyiz” dedi.

Başkan Yılmaz'dan İBB'de Kentsel Dönüşüm Çağrısı
Editör: Yaz Dostum
14 Ocak 2020 - 19:59
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB Ocak ayı meclis toplantısı 1. oturumunda MHP Grup Başkanvekili olarak söz aldı. Silivri açıklarında meydana gelen depremleri tekrar meclis gündemine taşıyan ve gerekli olan stratejik plan ve kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması gerektiğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Artık konuşmaktan öte öncelikli ilçeler belirlenip bir strateji dahilinde, bir Deprem Eylem Planı’nı hayata geçirmeliyiz” çağrısında bulundu.

“KONUŞMAKTAN ÖTEYE GEÇMELİYİZ”

Depremle ilgili önlemler alınması için ivedilikle harekete geçilmesini vurgulayan Başkan Yılmaz, şu konuşmayı yaptı: “Değerli Meclis üyeleri, İstanbul depremini 26 Eylül 2019 tarihinden sonra 4.8 şiddetiyle Cumartesi günü bir kez daha yaşadık. Türkiye’nin her açıdan kalbi olan İstanbul’da yaşanacak bir depremin oluşturacağı sorunların, can kaybından ekonomiye, kültür ve sanata kadar her şeyi etkileyeceği apaçık ortadayken, biz 39 ilçe belediye başkanı ve meclis üyeleri olarak acaba neler yapıyoruz? Şundan çok sıkıldım; deprem oluyor, yer bilimcileri, deprem profesörleri, siyasetçiler, sizler bizler kanallardayız. ‘Fay hattı nereden geçiyor, deprem ne zaman olur, depremi önceden haber alabilir miyiz, haber alırsak önceden ne yapabiliriz veya kaç büyüklüğünde bir deprem olur’ tartışmaları ile kısır çekişmelerle devam ediyoruz. Herkes İstanbul’da büyük bir depremin yaşanacağına kanaat getiriyor. Ama yarın ama 10 yıl sonra bilmiyoruz. Peki biz İstanbul adına, İstanbul’da yaşayanların yetki verdiği yöneticiler olarak neler yapıyoruz? Burada ilçe belediyelerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğu var. Artık konuşmaktan öte öncelikli ilçeler belirlenip bir strateji dahilinde, bir Deprem Eylem Planı’nı hayata geçirmeliyiz. Biz Silivri’de, 26 Eylül’de yaşanan depremden hemen sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bütün ilçelerden istediği Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi ile ilgili bir ihale açtık. Fiyatı ne olur demedik. İnsan hayatı odaklı bir çalışma için ihaleyi gerçekleştirdik. Şimdi bir aydır mimarlar, şehir plancıları, inşaat mühendisleri, jeoloji uzmanları Silivri’de çalışma yapıyor. Mayıs ayında Silivri’nin Kentsel Dönüşüm Stratejik Planı hazır olacak. Bu sadece üç paragraftan, üç a4 kağıdından ibaret bir belge değildir. Tüm şehrin zemin etütlerinin, afet alanlarının, sıvılaşma olan alanlarının, taşkın alanlarının belirlendiği, en önemlisi bina stokunun ortaya çıkarıldığı ve kentsel dönüşüme başlanması gereken öncelikli alanların belirlendiği belgelerdir.”

“İLÇE BELEDİYELERİ DESTEKLENMELİ”

İBB’nin lojistik, teknik ve ekonomik olarak ilçe belediyelerine destek olması gerektiğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Biz Silivri Belediyesi olarak bu belgeyi masamızın üzerine koyduğumuzda neyi amaçlıyoruz, kentsel dönüşümün ne kadarını, kaç yılda, hangi bütçeyle, ne zaman gerçekleştirebiliriz, bu soruları her gün kendimize soruyoruz. İşte burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına ve Büyükşehir Belediye Başkanı’na çok iş düşüyor. Lojistik, teknik ve ekonomik olarak ilçe belediyeleri bu konuda desteklenmeli. Ölecek insanın cenazesi defnedilirken hangi partili olduğu sorulmayacak. Ben şahsen Silivri Belediye Başkanı olarak böyle bir afet yaşandıktan sonra arkasından beddualarla anılan değil, hayır dualarıyla yâd edilen bir belediye başkanı olmak istiyorum. Hepimiz için geçerli olmalı. Bunun için siyaseti bir kenara bırakıp partiler üstü düşünerek, hamasetten uzak, ortak bir paydada buluşmamız gerekiyor. Artık bu işin takvimini, bütçesini, bunları konuşalım.” dedi.  

“YALNIZ DA KALSAM GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIM”

Yöneticiler kadar vatandaşın da deprem konusuna hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, el ele verilirse bu işin üstesinden gelineceğini işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “Ben diyorum ki gelin hep beraber bir başlangıç yapalım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi üstüne düşenleri yapsın. İlk onay makamı İBB, sonra da Çevre Bakanlığı. Bu salondaki 39 ilçe belediye başkanının kaç tanesi Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesini hazır etmiş, kaç tanesi eylem planını ortaya koymuş? Partili aramadan, siyaset üstü bir anlayışla hareket edelim. Ben yalnız da kalsam, su taşıyan karınca misali, Silivri’de kentsel dönüşüm hamlesini gücümün yettiği kadar, gece gündüz çalışarak başaracağımı umut ediyorum. Bizi bugün izleyen İstanbullu vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; biz belediye başkanlarımızla konuştuğumuzda en çok zorlandığımız konu vatandaşın kentsel dönüşüme defans göstermesi. Biz nasıl insan odaklı bir yaklaşımla gidiyorsak, onların da aynı mantıkla, metrekare hesabı yapmadan, kaç para üzerine hesabı yapmadan, kentsel dönüşümü konuşmalıyız. Biz ikinci el bir arabamızı değiştirirken 50 Bin TL, 100 Bin TL verip sıfır bir araba satın alıyoruz. Ama 40 yıllık 50 yıllık binamızı yıkıp yerine yenisini yaparken milimetresine kadar hesap yapıyoruz. Onun için vatandaşla el ele gönül gönüle verip, siyasi beklentilerden uzak bir şekilde inşallah bu adımı atmak bizlere nasip olur.”
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum