İBB Romanları Unutmuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ayrım yapmadan toplumun her kesimine kulak veriyor. Roman yurttaşlarla bir araya gelen İBB Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yavuz Saltık, romanların sorunlarını dinledi ve İBB’nin ayrım yapmadan toplumun her kesimini kucaklayan çalışmalar yaptığını anlattı.

İBB Romanları Unutmuyor
Editör: Yaz Dostum
20 Nisan 2022 - 19:17 - Güncelleme: 20 Nisan 2022 - 19:44

İstanbul’da Roman yurttaşların yoğun yaşadığı mahallelerin muhtarları, Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından düzenlenen ve İBB Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığınca desteklenen etkinlikte bir araya geldi. Etkinliğe CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın,  İBB Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yavuz Saltık, Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyon Genel Başkanı Selami Aykut ve Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus katıldı.

Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesislerinde gerçekleşen etkinliğe gelen muhtarlar, Romanların yaşadığı sorunları anlattı.

ROMANLAR DERİN YOKSULLUK YAŞIYOR

Romanların yoğun yaşadığı mahalle muhtarları, derin yoksulluk yaşadığını vurguladı. Romanlara verilen sosyal yardımların yetersiz kaldığına dikkat çeken muhtarlar, Romanların yoksulluk nedeniyle eğitim olanağına da erişemediklerini kaydetti. Kentleşme sürecinde yok olan üretim alanları nedeniyle geçmişte icra ettikleri sepetçilik, demircilik, nalbantlık gibi iş kollarını kaybedip, işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını aktaran muhtarlar, bu sorunun suça sürüklenmeyi ve özellikle gençler için madde bağımlılığını beraberinde getirdiğini paylaştı.

Muhtarlar, Romanların özellikle kentsel dönüşüm süreçleriyle birlikte yerleşim yerlerinden ayrılmak zorunda kalmaları nedeniyle barınma sorunu yaşadıklarına da değindi.

SALTIK: HİZMET POLİTİKAMIZ TÜM KESİMLERE EŞİT

İBB Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yavuz Saltık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını 2020-2024 Stratejik Planı’nda da yer alan vizyondan hareketle eşit haklara ulaşamayan toplumsal grupları kapsayacak şekilde sürdürdüğünü söyledi. Bu kapsamda Romanların kent yoksullarının en kırılgan kesimlerinden birini oluşturduğuna dikkat çeken Saltık, “Romanlar özellikle eğitim ve barınma hakkına erişim konusunda üretilecek sosyal politikalara ihtiyaç duyuyor. Romanlar için hem sosyo kültürel etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri hem de toplumun diğer kesimleriyle ilişkileri geliştirmede aracı işlev görecek mekanların inşa edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

ARUS: ROMANLAR TOPLUMUN EN ALT SINIFINI OLUŞTURUYOR

Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Roman yurttaşların Türkiye’de merkezi ve yerel sosyal politikaların odağında yer almaması nedeniyle toplumun en alt sınıfını oluşturduklarını belirtti. Romanların dışlandığını ve kamusal hizmetlere erişim sorunu yaşadıklarına işaret eden Elmas Arus, Romanların sıkıntılarını çözmek için muhtarlarla buluşmanın önemine değindi.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Roman yurttaşların yaşadığı sorunlar için üretilecek kalıcı politikalarda özellikle okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara odaklanılması ve istihdam alanlarının yaratılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Taşkın, bu kapsamda geliştirilen Aile Sigortası Desteği’nin sorunların çözümü için önemli bir adım olduğunun da altını çizdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum