Işıklar: "Silivri'nin Bağrına Hançer Saplanmıştır"

Eski Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Alipaşa Mahallesi'nde 100 bin metrekarelik arazinin "tarımsal nitelikli alan" olan fonksiyonunu "imalathane tesis alanı" olarak değiştirerek imara açması üzerine bir açıklama gerçekleştirdi. Işıklar, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı beyanatında, "Binlerce insanımızın gıdasını sonsuza dek sağlayacak bir kaynağı yok ediyorsunuz, bu bir tarım soykırımıdır" dedi.

Işıklar: "Silivri'nin Bağrına Hançer Saplanmıştır"
Editör: Yaz Dostum
22 Ağustos 2024 - 09:42 - Güncelleme: 22 Ağustos 2024 - 10:21
Yaz Dostum Haber Sitesi olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın olduğu bilinen bir aile şirketi için Silivri'nin Alipaşa Mahallesi'nde önce rezerv yapı, yani yeni konut alanı ilan ettiği yaklaşık 100 bin metrekarelik arazinin "tarımsal nitelikli alan" olan fonksiyonunu "imalathane tesis alanı" olarak değiştirerek imara açtığını gündeme taşımıştık.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran konuyla alakalı Eski Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar bir açıklama yayımladı.

IŞIKLAR: TARIMIN VE GIDANIN SİLİKON VADİSİ OLMAK GİBİ HAYALİMİZ VAR"

Işıklar, sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı beyanatında şunları söyledi:

"Günlerdir basın mensubu arkadaşlar, konuyu gündeme getirip kamuoyunun dikkatini bu vahim gelişmeye çekmeye çalışmaktalar. İlçemizde yıllardır verdiğimiz mücadele ile tarım sit alanları, büyük ova alanları, TÜRAM (Tarım Üretim Araştırma Merkezi) ve Tarım Lisesi ile Silivri, Türkiye’de tarımla anılan ve bilinen bir merkez haline geldi. Tarımın ve gıdanın Silikon Vadisi olmak gibi muhteşem bir idealimiz var.

"BU BİR TARIM SOYKIRIMIDIR"

Bütün bunlar biliniyor ve bu yolda kararlı şekilde yürünüyorken, Silivri’nin bağrına bir hançer saplanmıştır. Mera vasfında 100 dönüm tarım arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılıyor. 12 Haziran’da da 1/5000’lik ve 1/1000’lik planları yapılıyor. Üstelik yeteri kadar sanayi alanı varken, bu konu yıllardır tarım arazisi olarak elinde tutana bir haksızlık. Alana bir gecede büyük bir rant sağlamanın yanında, çok daha önemlisi İstanbul’un yanı başında kent tarımı için çok önemli olan 100 bin metrekarelik, binlerce insanımızın gıdasını sonsuza dek sağlayacak bir kaynağı yok ediyorsunuz. Bu bir tarım soykırımıdır. Buna, bütün paydaşları ile tarımcılar ve halkımızın karşı durmasını bekliyoruz. Basından okuduğumuz ve edindiğimiz bilgiye göre, belediyenin dava açacağı yönünde her türlü yasal girişim denenmelidir."



IŞIKLAR'IN DİKKAT ÇEKTİĞİ KONU NASIL GELİŞTİ HATIRLAYALIM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 4 Aralık 2023 tarihli kararıyla Silivri Alipaşa Mahallesi’ndeki yaklaşık 100 bin metrekarelik iki parseli, afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi amacıyla “rezerv yapı alanı” olarak belirlemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen bir aile şirketi olan Saruhan Makine ve Elektrikli Ev Eşyaları Sanayi Ticaret AŞ’ye ait parseller için bakanlık, 12 Haziran itibariyle imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı.

Mevcut planlarda “tarımsal nitelikli alan” fonksiyonunda kalan parseller, rezerv yapı yani yeni konut alanı ilan edilmesine karşın konut alanı olarak değil, “imalathane tesis alanı” ve “park alanı” olarak belirlendi.

Planlarla ilgili yapılan açıklama raporuna göre; 90 bin metrekarelik alan ayrılan imalathanede elektronik, elektrikli ev aletleri montaj, imalat ve depolama alanı yapılacak.

İmalathanenin yüksekliği ise en çok 14.50 metre olarak belirlendi. Arazinin 8 bin 600 metrekaresi de park alanı olarak ayrıldı.

Haber: Batuhan Güçlü















 
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum