"Mimar Sinan Köprüsündeki Restorasyon Süreci, Kamuoyunu Dışlayan Biçimde Yürütüldü"
Silivri Tarihi Derneği, “10 Yıllık Restorasyon Bilmecesi” başlığı altında açılış için gün sayan Mimar Sinan Köprüsü olarak bilinen, belgelerde Sultan Süleyman, 2. Selim ve Silivri Köprüsü isimleriyle geçen yapı ile alakalı takibi çerçevesinde köprünün 10 yıldır neden faaliyete geçirilemediğini kamuoyu ile paylaşmak, bilgi sahibi olmak ve Silivri kültürel mirasının takipçisi olmak adına; Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Daire Başkanlığı İle İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na eş zamanlı olarak dilekçe gönderdi. Söz konusu dilekçelerde, 10 yıllık restorasyon süresinde yapıya ait ihale sürecinin, rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje süreçlerinin, kurul ve onay süreçleri ile restorasyon uygulamaları süreçlerinin yanı sıra bu süreçlerin hangi aşamalarında ne kadar bir süre boyunca yaklaşık on yıllık aksamaya sebep olduğu ile bu aksamaların sebeplerinin cevaplandırılması, köprüde uygulanan zemin kaplamasının köprünün asıl dönemini yansıtıp yansıtmadığı, köprü ile ana yol arasında kot farkından dolayı oluşan kademelenmenin, köprünün yol ile bağının koparılıp koparılmadığına dair uzman görüşünün gerekliliği konusundaki sorulara yer verildi.
Editör: Yaz Dostum
29 Mayıs 2021 - 22:15 - Güncelleme: 29 Mayıs 2021 - 22:40
Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, 2018 yılından beri resmi olarak takibini sürdürdüğü ve bugünlerde açılış için gün sayan Mimar Sinan eseri tarihi köprünün, bu sürecin hangi aşamalarda akamete uğradığı, hangi sebeplerden dolayı sürecin uzadığı ve köprünün 10 yıldır neden faaliyete geçirilemediği noktasındaki belirsizlikleri sorgulamaya devam ediyor.
Bu çerçevede “10 YILLIK RESTORASYON BİLMECESİ” başlığı altında yayımlanan değerlendirme aynen şöyle:
“On yıla yakın süredir restorasyon çalışmaları devam eden Mimar Sinan eseri Silivri Köprüsü olarak bilinen Sultan Süleyman Köprüsü açılışa gün saymaktadır. 2012 yılından beri restorasyon faaliyetleri kapsamında kapalı bulunan köprüde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü çevresindeki alanların da temizlenmesiyle süreç sonlanmaya yakın durumdadır.
2018 yılından beri resmi olarak takibini sürdürdüğümüz köprü restorasyonu,yapımı ve denetimi İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülüp, yüklenici firma olarak Mira Mina Restorasyon ve ardından İstanbul Valiliği tarafından yeni bir ihale ile Kübra İnş. Turz. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti’ne verilmiştir. Yer teslimi 22.03.2019 yılında yapılmış olup, iş süresi 420 gün olarak belirlenmiştir. İş bitim tarihi ise 15.05.2020’dir ve Mayıs 2021 tarihi itibariyle köprü henüz açılamamıştır.
On yıla yakın süredir yapımı çeşitli sebeplerden dolayı duraksamış olup köprü işlevselliğini yitirmiş ve günden güne deforme olmuştur. Bu on yıl süre zarfında restorasyon çalışmalarının hangi kurumlarda ve hangi sebeplerden dolayı beklediği kamuoyunca bilinememektedir. Dernek olarak kurumlarca yaptığımız yazışmalarda da doğru bir bilgiye ulaşılamamıştır. Köprünün neden 9-10 yıl boyunca kullanıma kapalı olduğu ve çalışmaların bitirilemediği gibi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılamamıştır.
Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma derneği olarak bu sürecin hangi aşamalarda akamete uğradığı, hangi sebeplerden dolayı sürecin uzadığı ve köprünün 10 yıldır neden faaliyete geçirilemediğini kamuoyu ile paylaşmak, bilgi sahibi olmak ve Silivri kültürel mirasının takipçisi olmak adına; KARAYOLLARI 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, İSTANBUL VALİLİĞİ YATIRIM İZLEME ve KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ile İSTANBUL 1 NOLU KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU’na eş zamanlı olarak dilekçelerimizi yollamış bulunmaktayız.
Söz konusu dilekçelerde, on yıllık restorasyon süresinde yapıya ait ihale sürecinin, rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje süreçlerinin, kurul ve onay süreçleri ile restorasyon uygulamaları süreçlerinin yanı sıra bu süreçlerin hangi aşamalarında ne kadar bir süre boyunca yaklaşık on yıllık aksamaya sebep olduğu ile bu aksamaların sebeplerinin cevaplandırılması, köprüde uygulanan zemin kaplamasının köprünün asıl dönemini yansıtıp yansıtmadığı, köprü ile ana yol arasında kot farkından dolayı oluşan kademelenmenin, köprünün yol ile bağının koparılıp koparılmadığına dair uzman görüşünün gerekliliği konusundaki sorularımız yer almaktadır.
Türkiye’deki bazı restorasyon çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda bu ve bunun gibi pek çok kültürel mirasın alanında uzman kişilerce hazırlanması, onaylanması ve uygulanması gerekmekte olup bu uygulamalarında uzmanlarca doğru teknik ve malzemelerle yapılması kaçınılmazdır. Yapılan restorasyon çalışmaları yalnızca uygulama ile sınırlı kalmaması, doğru teknik ve yöntemlerle restore edilerek dönemin ruhunu yansıtması doğru bir restorasyon anlayışı için önemlidir. Bu süreçlerinde kamuoyu ve halk ile paylaşılması, halkı bu süreçler konusunda bilgilendirilerek kültürel miras ve kültürel mirasın korunması adına farkındalık sağlamak, restorasyona olan bakışın değer kazanmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.”
(Büyükçekmece - Sultan Süleyman Köprüsü)
Silivri - Silivri Köprüsü ( Sultan Süleyman Köprüsü )
YORUMLAR