Rıdvan Mertöz: Mesan Kilit'in Hedefi Dünyada 3'ncü Olmak
Küpe FM’de yayımlanan İş Dünyası programına konuk olan Mesan Kilit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, İhracatçılar Birliği geçmiş dönem Başkanı ve Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Mertöz, “Dünyadaki ilk 3’ü kendimize rakip sayıyorum. Diğerlerini çok da kâle almıyorum. Bizim hedefimiz Avrupa’da 3’ncüyüz ama dünyada 3’ncü olmak. İnşallah sağlığımda bu hedefimize ulaştığımızı görürsem çok mutlu olacağım. Böyle hedefler olunca 40 yıl başarıyla geçmiş oluyor” dedi.
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin katkılarıyla hazırlanarak KÜPE FM’de yayın hayatına başlayan İş Dünyası programına bugün Mesan Kilit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, konuk oldu. İş ahlakı ve çalışma azmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mertöz, bölgemizde pek çok vatandaşa istihdam olanağı sağlayan Mesan Kilit A.Ş’nin gelişim süreci, küresel piyasadaki yeri ve rekabet mücadelesiyle ilgili pek çok konu hakkında da bilgi verdi.
“ÇALIŞMAKTAN HİÇ YORULMADIM”
Radyo programcısı Turhan Alyakut, “Sizin bu enerjiniz gençlere örnek olmalı. Nereden alıyorsunuz bu enerjiyi, çalışmaktan mı?” sorusunu yönelterek sohbeti başlattı. Rıdvan Mertöz bu soruya, “Çalışan demir ışıldar derler büyüklerimiz. Çalışmaktan hiç yorulmadım. Aksine çalıştıkça spor yapmış gibi him kendimi. Çok az tatil yaptım. 35 yılda yaptığım tatil miktarı oldukça az ama çalışmaktan zevk aldım, kimse zorlamadı. Babam 80 yaşına kadar bilfiil çalıştı. Bende ömrüm yettikçe çalışmaya gayret edeceğim. Bırakmak yok” şeklinde cevap verdi.
“HER ZAMAN ULAŞMAK İSTEDİĞİM HEDEFLERİM VARDI”
Turhan Alyakut’un, “İş hayatında 40 yılı geride bıraktınız. Sektörün öncü kuruluşlarından biri olarak sadece ülkemizde değil dünya çapında çok önemli bir markayı yönetiyorsunuz. Ben insanların hayatında bir kırılma noktası olduğuna inanıyorum. Dönüp baktığınızda sizin 40 yıllık iş hayatınızdaki kırılma noktası neredeydi?” sorusuna ise şöyle açıklık getirdi işadamı: “Birincisi bizler varlıklı aile çocukları değiliz. Bizim bir şeyleri kazanmamız ve yenmemiz gerekiyordu. İkincisi de insanın hayali, ulaşmak istediği hedefleri olacak. Bu hedefleri koymak çok önemliydi. İlkokul 5. sınıftayken mühendis olacağım diyordum. Mühendis olduktan sonra fabrikam olsun istedim. Bunlar hedeflerimin içinde vardı. Birazcık da Rabbim yardımcı oldu. Büyük engeller çıkmadı. Şansımız yaver gitti.
“ELEKTRONİK KİLİTLERİN AR-GE’SİNİ BAŞLATTIK”
Kılı kırk yardık. Özellikle krizleri başarıyla atlattık. 2009 yılı özellikle iş hayatımda en sevdiğim yıl oldu. Türkiye’nin en acımasız krizlerini yaşamasına rağmen biz AR-GE’ye önem verdik. Geleceğe yatırım amaçlı çok güzel ürünler yaptık. Elektronik kilitlerin Ar-Ge’sini başlattık. Dünyadaki ilk 3’ü kendimize rakip sayıyorum. Diğerlerini çok da kâle almıyorum. Bizim hedefimiz Avrupa’da 3’ncüyüz ama dünyada 3’ncü olmak. Sağlığımda bu hedefimize ulaştığımızı görürsem inşallah çok mutlu olacağım. Böyle hedefler olunca 40 yıl başarıyla geçmiş oluyor.”
“KİTABIMI, FİRMAMIZIN 40. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE YETİŞTİRDİM”
Rıdvan Mertöz, kaleme aldığı “İlham Dolu Bir Hayat” adlı kitabına ilişkin ise şunları söyledi: “Çevremdeki insanlara hatıralarımızı anlattığımız zaman bunları bir yerde toplayıp toplamadığım soruluyordu. Basın danışmanı arkadaşımız anılarımı kitaplaştırmamın vaktinin geldiğini söylediğinde, “Kitabını yazan bir iki yıl sonra ölüyor veya öldükten sonra kitaplar yazılıyor. Bizi yolcu mu ediyorsun?” dediğimde o “Demir tavında dövülür. Şimdi hayattayken gelin bunu yapalım” dedi. Yoğunluğumdan dolayı ne editör, ne basın danışmanı beni bulamıyordu. Bir araya gelmemiz çok zor oldu. Altı aylık bir zaman diliminde bitirmeyi hedeflemiş ama olmadı. Firmamızın 40. kuruluş yıldönümüne yetiştirebilmek için kitabı apar topar baskıya aldık. Eksikleriyle, yanlışlarıyla hayat hikâyemizi toparlamış olduk. Hem eğitim ağırlıklı hem de ayrıca bir hayat hikayesi olarak iki ayrı kitaba dönüştürmeyi düşünüyoruz.”
“7 FARKLI SEKTÖRE HİTAP EDİYORUZ”
Turhan Alyakut, kitap değerlendirmesinin ardından Rıdvan Mertöz’e, “Mesan Kilit az önce söylediğim gibi çok önemli bir marka. Mesan Kilit’in yatırımları nerede? Hangi markalarla çalışıyor? Hangi sektörlerle çalışıyor? Nasıl üretimler yapıyorsunuz?” diye sordu. Mertöz, “Yaptığımız ürünler çok bilinen ürünler değil. Endüstriyel kilitler üretiyoruz. Bir kapı kilidi gibi herkesin dokunduğu ürünler değil. Elektrik piyasası başta olmak üzere havalandırma sektörüne, makine imalatçılarının makinelerin üzerindeki kaportalarda kullandıkları menteşeleri üretiyoruz. Teknolojik bir ürün. Bahsettiğim gibi son zamanlarda elektroniğine de geçtik. Dünyada en üst düzeydeki rakibimiz hangi ürün üzerinde çalışıyorsa biz de o rakibimize eş değer ürün yapacak düzeydeyiz. Önümüzdeki bir iki yılda da otomotive ve yeni sektörlere girmeyi düşünüyoruz. Şu anda 7 farklı sektöre hitap ediyoruz. Günümüzde inşaat çok popüler ama biz ona yönelik çok ürün yapmadık. İlk çıkış noktamız mobilya kilitleriydi. Bu şekilde işe başladık. 1990’lı yılların başında endüstriyel kilide yöneldik. Kardeşim Ali Osman Mertöz, Mesan’dan ayrılırken biz mobilya sektöründen çıktık. Kardeşim mobilya sektöründe kaldı. Kardeşimle ortaklıkta olduğu gibi ayrılık sürecinde de örnek bir dayanışma sergiledik. Biz elektrik ve makine sektöründe yolumuza devam ettik” diye konuştu.
“İHRACATÇININ EN BÜYÜK ŞİKAYETİ, GÜMRÜK VERGİSİ”
“İhracatla ilgili en büyük sorunlar ne?” sorusunu Rıdvan Mertöz, “Yöresel olarak elektrikten yana şikayetimiz var ama şu anda benim bir numaralı şikayetim sadece kendi şirketimizle alakalı değil. Genel olarak ihracatçı ham maddesine uygulanan gümrük vergisinden şikâyetçi. Türkiye, ham madde fakiri bir ülke. Ham maddeyi dışarından almak zorundayız. Çeliğinden alüminyumuna, bakırına hatta ne acı ki pamuğuna kadar dışarıdan alırken ne yazık ki yüksek vergiler ödeniyor. Üreticiyi korumak için yüksek vergiler yapılıyor ama demir çelikte, alüminyumda veya bakırda dışarından gelen hammaddeye uygulanan vergiler devlete 1 kazandırıyorsa, 5 de kaybettiriyor. Yüzde 10’luk vergi bizim rekabet imkanımızı azaltıyor. Bunun yanı sıra çok sorun var ama ben birinci sıraya gümrük vergisini yerleştiriyorum. Biz Japonya, Almanya, Kore gibi ileri ülkeleri örnek alalım. Bunlar nasıl kalkınmış onlara bakalım” şeklinde yanıtladı.
“ÇİN FİYATINA KALİTELİ ÜRETİM KARARI ALARAK REKABETİ GÖĞÜSLEDİK”
“Çin çok büyük bir güç, nasıl rekabet ediyorsunuz?” sorusuna ise Rıdvan Mertöz, şu yorumu yaptı: “Çin’de ücretlerin artması, maliyetlerin yükselmesi bizim lehimize dönmeye başladı. Asgari ücret 70 dolardı şimdi 4 katına çıktı. 280 dolar civarına yükseldi. Çin neredeyse bize yaklaştı. Bu bir avantaj. 15-20 sene evvel de, kendi şirketimden örnek verecek olursam, Ankara’nın yollarını aşındırdık, yaptığımız ürünlere koruyucu önlemler koymak istedik. O günkü bürokrasi, çok yardımcı olmadı ve önlem alamadık. Biz de kendi önlemimizi aldık. Çin fiyatına kaliteli üretim kararı aldık. Şu anda Çin malının endüstriyel kilitte girmediği tek ülke Türkiye. Bunu biz Mesan Kilit olarak başardık. Bu bir örnek. Bu örneği birçok firmamız birçok sektörde alabilir. Nasıl yaptığımızın hikayesi çok uzun bu programa sığmaz.”
“BİZİ YIPRATAN CİDDİ ALMAN RAKİPLERİMİZ VAR”
“Devlet büyükleri bu durumun farkında mı? Bir ödülü hak ediyorsunuz” şeklindeki yorum yapmasına istinaden Rıdvan Mertöz, şunları söyledi: “Bizim amacımız ödül değil, ülkemize bunu kazandırıyorsak ne mutlu. En azından çok ciddi bir ithalatın önüne geçmiş olduk. Bizim derdimiz Çin değil, bizi yıpratan Alman rakiplerimiz daha da etkileyici. 12 sene önce dünyada 2’nci olan bir Alman firmanın patronu çok sinirlenerek fuar ortamında, ‘Sizi yok edeceğim’ dedi. 12 yıldır Türkiye’de bizim fiyatın altında mal satıyor. 2007 yılında Türkiye satış cirosu neyse, 2017 yılında da aynısı oldu.”
Dünya ekonomisinin masaya yatırıldığı yayın, 25 dakika nihayetinde noktalandı.
Haber : Batuhan GÜÇLÜ
YORUMLAR