Silivri'de 100 bin metrekarelik tarım arazisi, Erdoğan'a yakın aile şirketi için imara açıldı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın olduğu bilinen bir aile şirketi için Silivri'nin Alipaşa Mahallesi'nde önce rezerv yapı yani yeni konut alanı ilan ettiği yaklaşık 100 bin metrekarelik arazinin "tarımsal nitelikli alan" olan fonksiyonunu "imalathane tesis alanı" olarak değiştirerek imara açtı.

Silivri'de 100 bin metrekarelik tarım arazisi, Erdoğan'a yakın aile şirketi için imara açıldı
Editör: Yaz Dostum
04 Ağustos 2024 - 22:08 - Güncelleme: 04 Ağustos 2024 - 22:19
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  4 Aralık 2023 tarihli kararıyla Silivri Alipaşa Mahallesi’ndeki yaklaşık 100 bin metrekarelik iki parseli, afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi amacıyla “rezerv yapı alanı” olarak belirlemişti.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen bir aile şirketi olan Saruhan Makine ve Elektrikli Ev Eşyaları Sanayi Ticaret AŞ’ye ait parseller için bakanlık 12 Haziran itibariyle imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı.

Mevcut  Planlarda “tarımsal nitelikli alan” fonksiyonunda kalan parseller, rezerv yapı yani yeni konut alanı ilan edilmesine karşın konut alanı olarak değil “imalathane tesis alanı” ve “park alanı” olarak belirlendi. 

Planlarla ilgili yapılan açıklama raporuna göre; 90 bin metrekarelik alan ayrılan imalathanede elektronik, elektrikli ev aletleri montaj, imalat ve depolama alanı yapılacak.

İmalathanenin yüksekliği ise en çok 14.50 metre olarak belirlendi. Arazinin 8 bin 600 metrekaresi de park alanı olarak ayrıldı.



KIZI, ERDOĞAN'IN DANIŞMANI İLE EVLİ

Bakanlığın imar planını değiştirdiği arazinin ait olduğu Saruhan Makine ve Elektrikli Ev Eşyaları Sanayi Ticaret A.Ş’nin sahibi Ali Zeki Saruhan.

Rizeli iş insanı Saruhan,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Kurucu Üyesi, Çayeli Vakfı Başkanı. 

Saruhan’ın kızı Kübra Saruhan, 2018 yılında AK Parti’nin  kurucularından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığından bu yana en yakınındaki isimlerden biri olarak danışmanlığını da yapan eski Ankara Milletvekili Ali İhsan (Mücahit) Arslan ile evlendi.

Çırağan Sarayı’nda yapılan düğünde damat Arslan'ın nikah şahitliğini de Erdoğan yapmıştı. Nikahı da dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal kıymıştı.



MAXİCELLS PROJESİ VOLKAN YILMAZ DÖNEMİNDE YAPILMAYA BAŞLANDI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu girişimi önceki dönem Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın görev süresi içerisinde Kavaklı Mahallesi'nde yıllardır yapılmak istenen ancak yapılamayan Maxicells Projesini hatırlattı.

172 DÖNÜM ARAZİ TAHSİS EDİLMİŞTİ

Ethem Sancak'ın sahibi olduğu Maxicells İlaç'ın kurmak istediği 'plazma fraksinasyon tesisi' için 172 dönüm arazi, 12 yıllığına kendilerine tahsis edilmişti.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI VARANK PROJE'NİN TEMEL ATMA MERASİMİNE KATILMIŞTI

Kızılay'ın da içerisinde bulunduğu proje'nin Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisi olması bekleniyordu ancak yarım kaldı. Yılmaz'ın meclis kürsülerinden öve öve bitiremediği projenin temal atma merasimi dahi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirilmişti.



SİLİVRİ'YE GÜMÜŞ ATIK TESİSİ KURULACAK MI?

Bugünlerde ise tahsis edilen alan ve inşaata İstanbul Gümüş Rafinerisi A.Ş.'nin "Tehlikeli/Tehlikesiz ve Özel İşleme Tabi Atıkların Geri Kazanımı" faaliyetini gerçekleştirmek amacıyla talip olduğu konuşuluyor. Söz konusu tesisin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı.





Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum