Silivri'de ayini yapılan Aziz Nektarios'un filmi çekildi

Ortodoks aleminin son azizi Silivri doğumlu Aziz Nektarios’un, Yunanistan’da hayatını konu alan bir film çekildi. Bosna Hersek kökenli ünlü yönetmen Jelena Popoviç tarafından beyaz perdeye uyarlanan filmde Nektarios’un inancından saptığı gerekçesiyle din görevinden alınıp, sürgüne gönderilişi anlatılıyor.

Silivri'de ayini yapılan Aziz Nektarios'un filmi çekildi
Editör: Yaz Dostum
20 Temmuz 2021 - 14:40 - Güncelleme: 21 Temmuz 2021 - 20:02
19. yüzyılda Silivri’de dünyaya gelen, Ortodoks aleminin son azizi olarak kabul edilen Aziz Nektarios’un Yunanistan’da filmi çekildi. Man of God (Tanrının Adamı) ismiyle izleyicilerin beğenisine sunulan dram türündeki filmin yapımcılığını Yunanistan ve Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Feelgood Entertainment adlı şirket üstlendi.



Yaz Dostum Haber Sitesi’nin araştırmaları doğrultusunda Rus basınından alınan bilgilere göre, yoksul bir ailenin çocuğu olarak Silivri’de dünyaya gelen Nektarios’un, din adamı olarak görev yaptığı süreçte Mısır’a kadar gittiği ve üzerine atılan suçlamalar doğrultusunda İskenderiye Patriği Sophronios tarafından görevinden uzaklaştırılarak Yunanistan’a sürgün edildiği ifade edildi.



NEKTARİOS’UN FİLMİ EN İYİ SEYİRCİ ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Man of God (Tanrının Adamı) filmi Mayıs ayında Yunanistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Rusya dahil olmak üzere birçok ülkede vizyona girdi.  43. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde de En İyi Seyirci Ödülü'nü kazanan film kısa sürede dünya gündeminde yer etti. Baş rol oyuncusu olarak Nektarios’u Aris Servetalis canlandırırken film de Altın Küre ödüllü Mickey Rourke ve Rus süperstar Alexander Petrov gibi ünlü isimler de var.



Uluslararası prodüksiyon profiline sahip filmin oyuncu kadrosu şöyle;

“Aris Servetalis, Mickey Rourke, Alexander Petrov, Christos Loulis, Karyofyllia Karabeti, Nikitas Tsakiroglou, Giannis Stankoglou, Tania Tripi, Marthilia Svarna, Ieronimos Kaletsanos, Yannis Anastasakis, Gerasimos Skiadaressis, Vassilis Mykonalis, Mikonos Kou, Tonia Sotiropoulou, Korina Anna Gougouli, Manos Gavras, Sarantos Geogleris ve Panagiotis Marinos”



FİLM SON DERECE İDDİALI

Cast Avay “Yeni Hayat” filmi ile tanınan Bosna Hersek kökenli Jelena Popoviç’in yönetmen koltuğuna oturduğu film 15. Los Angeles Yunan Filmleri Festivali'ne ve Ağustos ayında Phoenix Film Festivali'ne de katılacak.



Filmin konusu şöyle;

Mısır’da İskenderiye Patriği Sophronios’a piskopos olarak hizmet eden Nektarios görevini başarılı bir şekilde yürütür ve popülaritesi iyice artar. Diğer din adamları tarafından kıskanılan Nektarius, iftira ve çeşitli suçlamalara maruz kalarak inancından saptığı gerekçesiyle görevinden alınır ve patrikhaneden men edilir. Elinde bir sürgün mektubuyla Yunanistan’ın Atina şehrine giden Nektarius, burada da istenmez. Çünkü, İskenderiye Patriği, şehrin Başpiskoposuna yaşananları çoktan iletmiştir. Yunanistan’da gittiği her yerde Başpiskoposun izni olmadığı için kapı duvarla karşılaşan Nektarios, itibar lekelenmesi nedeniyle piskoposlar ve din adamları tarafından dışlanan ve görmezden gelinen bir isim haline gelir. Evsizlik, yabancılaşma ve yalnızlık ile birlikte umutsuzluk dönemine doğru sürüklenen Nektarios,  geçim sıkıntısı ile karşı karşıya olsada kendi sınırlı kaynaklarıyla evsizlere ve mazlumlara hizmet etmeye çalışır.

 


İyileştirme gücünün de olduğu rivayet edilen Nektarios’un, Silivri’de her yıl doğum gününde İstanbul Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos, öncülüğünde ayini yapılıyor. Onlarca Ortodoks bu ayin kapsamında ilçeye akın ediyor. Kültürlerin buluşması olarak nitelendirilen bu ayin kapsamında, Ortodokslar Nektarios’un doğduğu evin yerini de ziyaret ederek son azizlerini yad ediyorlar.

 


Kültürler arası dostluğun oluşturulması ve din kardeşliğinin geliştirilmesi adına Silivri’de meşaleyi tutuşturan isim önceki dönem Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar olmuştu. Nektarios’u anmak üzere ilçeye gelen Ortadokslar için düzenlediği organizasyonlarla hafızalara kazınan Işıklar, bulunduğu her ortamda birlik ve beraberliğe dikkat çekerek vatandaşlara Nektarios’un ülke ve ilçe turizminin arttırılması konusunda büyük önem arz ettiğini ifade ediyordu.



Nektarios’un hayat hikayesini anlatan Man of God (Tanrının Adamı)  filminin Türkiye’de henüz sinemalarda yayınlanıp yayınlanmayacağı bilinmiyor.

Araştırma Haber : Batuhan GÜÇLÜ



Filmin fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz.








Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum