Silivri'de meğer para basılmış...
Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, Mart ayına ait 2'inci bülten sayısında geçmişi milattan önceki yıllara dayanan Silivri Sikkelerini tanıttı. İlçede basımı yapılan sikkelerin motiflerindeki anlamlarını kamuoyunun bilgisine sunan dernek, bu sikkelerin Silivri tarihi açısından en eski eserler olduğunu açıkladı.
Editör: Yaz Dostum
17 Mart 2021 - 20:18 - Güncelleme: 17 Mart 2021 - 20:24
Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, Mart ayına ait 2'inci bülten sayısında geçmişi milattan önceki yıllara dayanan Silivri Sikkelerinin tanıtımını yaptı.
Dernek Başkanı Faysal Bulut'un önderliğinde yapılan araştırmalara göre ilçede 2 çeşit gümüş paranın basıldığı bilgisi verildi. "Bunların ön yüzlerinde horoz figürü sabit olmak üzere “oyma dörtgen“ ve “buğday başağı” mevcut olduğu ifade edilirken, Horoz/Dörtgen baskısının M.Ö. 492-473, Horoz/Başak baskısının ise M.Ö. 425-410 arasında tarihlendiği düşünülmektedir" denildi.
Öte yandan Horoz/Dörtgen baskılı olan paranın özellikle Kalkedon(Kadıköy) ile Silivri arasında yapılan ticari alışveriş sebebiyle bu şekilde bir sikkeye ihtiyaç duyulduğu dile getirilirken, Horoz/Buğday Başağı figürü ise Silivri bölgesinde yapılan tarım ve hayvancılığı simgelediği hakkında düşüncelerin olduğu söylendi.
Bu sikkelerin Silivri'de bulunan en eski eserler olduğunu açıklayan dernek, Horoz/Başak figürlü olan paranın Londra'da yapılan bir müzayede de satın alınarak ve Silivri’ye getirildiği belirtildi.
Sikkeler hakkında yapılan geniş kapsamlı bilgilendirmelerde şu detaylar aktarıldı:
SİKKELER ÖDEME VE İLETİŞİM ARACIYDI
Sikke, eski çağda ağırlığı ve madeni ayarlanmış devletin/otoritenin anma ve işaretlerini taşıyan, ödeme aracı olarak kullanılan metal parçasıdır. Aynı zamanda önemli bir iletişim aracıdır. Sikkeler, 5.yy sonlarına kadar elektron, altın ve gümüşten basılıyordu. Bu dönemlerden sonra bronz olarak yaygın şekilde antik çağın sonuna kadar kullanılmıştır.
SİKKELER ANTİK ÇAĞFA ARGYROKOPEİON ADI VERİLEN DARPHANELERDE BASILIRDI
Sikkeler, antik çağda argyrokopeion adı verilen darphanelerde basılmaktaydı. Kalıp ve sikke darbına kadar her şey el ile yapılmaktaydı. Sikkeleri eşsiz birer belge haline getiren unsur üzerlerindeki betimlerin sonsuz çeşitliliğidir. konuları dini, mitolojik ve kentsel armalarla ilgili olabileceği kadar bir olayı anma amacıyla seçildikleri de anlaşılmaktadır.
GÖRÜNÜŞÜ NASILDI?
Silivri’de basılan iki çeşit gümüş para vardır. Bunların ön yüzlerinde horoz figürü sabit olmak üzere “oyma dörtgen“ ve “buğday başağı” mevcuttur. Horoz/Dörtgen baskısının M.Ö. 492-473, Horoz/Başak baskısının ise M.Ö. 425-410 arasında tarihlendiği düşünülmektedir.
SİKKELER KADIKÖY VE SİLİVRİ ARASINDA YAPILAN TİCARİ ALIŞVERİŞ İÇİN Mİ BASILDI?
Horoz/Dörtgen baskılı olan paranın Dörtgen yüzeyi diğer antik kentlerde de yer aldığı görülmektedir. Özellikle Kalkedon(Kadıköy) ile Silivri arasında yapılan
ticari alışveriş sebebiyle bu şekilde bir sikkeye ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir. Horoz/Buğday Başağı figürü ise Silivri bölgesinde yapılan tarım ve hayvancılığı simgelediği düşünülmektedir.
2 SİKKEDEN 1'İ SİLİVRİ'DE
Bu iki sikkeden Horoz/Başak figürü olan ve M.Ö. 425-410’a tarihlenen sikke derneğimizce Londra’dan bir müzaye satın alınmış ve Silivri’ye getirilmiştir. Silivri’de bulunan en eski eser olarak kabul edilebilir.
YORUMLAR