Silivri'de Tarım ve Hayvancılık Konuşuldu

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi Silivri’de ağırladı. Bakan Pakdemirli, muhtarlar, tarım kuruluşu temsilcileri ve damızlık birliği temsilcileriyle bir araya gelerek beklenti ve hedeflerini anlattı.

Silivri'de Tarım ve Hayvancılık Konuşuldu
Editör: Yaz Dostum
15 Haziran 2019 - 13:15

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cuma günü Silivri’ye gelerek mahalle muhtarları, tarım kuruluşu temsilcileri ve Damızlık Birliği temsilcileriyle toplantı düzenledi. 

 

Saat 11.30’da başlayan program öncesi Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın ve AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli, gün boyu Silivri’de ziyaretler gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli ilk programında muhtarlar ve ziraat kuruluşları ile toplantı yaptı. Silivri Belediyesi Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda düzenlenen buluşmada ilçenin sorunları üzerine konuşmalar yapılarak talepler dinlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürü Bekir Karacey, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdoğmuş, Hatay Milletvekili ve AK Parti MYK Üyesi Hacı Bayram Türkoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Nazif Barış Çiftçioğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyeleri Şenoğlu Türkyılmaz ve Sami Barlas, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Metin Oral, mahalle muhtarları, kooperatifler, odalar, un ve yem fabrikalarının işverenleri katılım gösterdi.

 

BAŞKAN YILMAZ: “TARIM VE HAYVANCILIK ÜSSÜ HEDEFLİYORUZ”


Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada şu mesajları verdi: “Yoğun programında zaman ayırıp Silivri’deki tarım ve hayvancılıkla iştigal eden biz Silivrilileri dinlemek için burada oldukları için Bakanımıza şükranlarımı saygılarımı iletiyorum. Tarım ve hayvancılığın Silivri’nin genelinde ne kadar öneme sahip olduğunu anlatmama gerek yok sanırım. İstanbul’da 39 ilçe arasında ekilebilir dikilebilir arazisi en fazla olan ilçeye sahibiz. Ciddi tarımsal ve hayvansal üretim yapıyoruz. Biz yola çıkarken Marka Kent Silivri dedik, marka bir şehir olmalıyız dedik. Bunu çevreyi doğayı kirletmeden, çevreye saygılı bir şekilde nasıl yapabiliriz diye düşündük. Marka Şehir hedefimizdeki parametrelerimizden en önemlisi; bu şehrin bir tarım kenti olabilme özelliğine sahip olmasıydı. Ama bu şehri yönetenlerin de bu özellikten haberdar olması gerekiyor. Biz bu toplantıyı organize ederken bunun bilincinde olarak bakanımıza talepte bulunduk. Onlar da bizi kırmadı. İstanbul’un18 milyona yaklaşan nüfusuyla bu nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabileceği yegane coğrafyanın Silivri olacağından hareketle, Silivri’yi nasıl bir gıda ve hayvancılık üssü yapabilirizi tartışmak istiyorum. Tüm çiftçi arkadaşlarıma şunu söyledim. Biz çiftçiler gününü bir güne değil, en az 3 gün veya bir haftaya yayılan bir Tarım Çalıştayı’na dönüştürelim dedim. Silivri’nin potansiyeli var. İstanbul’u besleyecek sebzeyi, meyveyi, et ve süt ürünlerini Silivri’den götürebiliriz. Silivrili çiftçinin her zaman ifade ettiği ürün çeşitleriyle hayvancılığıyla, seracılığıyla bunları geliştirdiğimizde, gazeteye ilan verip işçi arayabilecek noktaya getirebileceğinden eminim. Hollandalı çiftçi göğsünü gere gere çiftçiyim derken, Silivri’deki çiftçilerin de o seviyede bir anlayışla kolektif üretim anlayışla, kooperatifçiliği geliştirerek Silivri’yi Türkiye’nin İstanbul’un tarım ve hayvancılık üssü yapabiliriz. Ana fikir şu; Marka Kent Silivri, tarım kenti Silivri, tarım ve hayvancılık üssü olmuş ürünün ve çiftçinin mutlu olduğu ve üretimin arttığı bir Silivri’de buluşmak dileğiyle.”

 

BAKAN PAKDEMİRLİ:”SİLİVRİ ÜRETİCİSİNİ TEBRİK EDİYORUM”


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak yapılan faaliyetleri anlattığı konuşmasında şunları söyledi: “Dün geç vakitlere kadar kabine toplantımız vardı. Özellikle Silivri’ye geleceğimizi sayın cumhurbaşkanımız biliyor. Milletin adamı çalışkan dürüst, kendini milletine adamış olan cumhurbaşkanımızın sizlere selamını getirdim. Silivri üreticisini tebrik ediyorum. Özellikle son 15 yıldır hem tarım hem hayvancılık alanında takdire şayan bir performansı var Silivri’nin. Toplam tarım alanı, tarımsal hasıla ve yakaladığı ürün çeşitliliği ile Silivri üreticisi örnek bir üretim ortaya koymuş. Özellikle kanola üretiminde 2. sıraya yerleşmişiz. Yüzde 700’lerde bir artış var.  Kanola 15 sene önce yeniydi ama dayanıklı, alternatif ve yenilebilir olması sebebiyle çok önemli bir ürün. Diktiğimiz tohumlara dikkat ettiğimiz sürece herhangi bir sıkıntısı yok. Küçükbaş ve büyükbaşta son 15 yılda misli misli bir artışımız var. Manda yetiştiriciliğinde de Silivri’yi merkez yapabileceğimiz bir başarı söz konusu. Yine çiçek üretimi bugüne kadar 25 misli artmış. Bunun sebebi de İBB ile ortak ve güzel bir çalışma olması. Eğer biz ülkenin dört bir yanından İstanbul’a gelen ürünü burada yetiştirirsek kalkınma sağlayabiliriz. Bölgenin genel sıkıntı ve sorunlarını biliyoruz, çözümleri birlikte bulacağız” dedi.

 

BAKAN PAKDEMİRLİ ÇÖZÜM SÖZÜ VERDİ


Konuşmaların ardından muhtarlar ve STK temsilcileri sorunlarını Bakan Pakdemirli’ye iletti. Talepleri dinleyen Pakdemirli çözüm mesajı verdi. Bazı muhtarların Silivri köylerindeki hazine arazilerine ilişkin sorunları aktarması üzerine Pakdemirli, bu konunun kendi bakanlıkları ile ilgili olmadığını ancak problemi çözebileceklerini söyledi. Pakdemirli, o anda telefonla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u arayarak muhtarların sorununu kendisine iletti ve Kurum'dan çözüm sözü aldı.

 

DAMIZLIK ÜRETİCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİLER


Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, muhtarlar ve tarım kuruluşu temsilcileriyle yaptığı toplantısının ardından Türkiye Damızlık Birliği temsilcileriyle bir araya geldi. Silivri Belediyesi’nin ev sahipliğinde saat 14.30’da gerçekleştirilen toplantıya katılımın yoğunluğu dikkat çekti. 80 ilin birlik temsilcisinin hazır bulunduğu toplantıda hayvancılık konuşuldu. 
Başkan Yılmaz, hayvancılık faaliyetleri açısından Silivri’nin büyük bir şans olduğunu ifade etti. Tarım arazileri ve verimli toprakları ile hayvancılık üretiminin merkezi olabileceğini kaydeden Başkan Yılmaz, Silivri’nin İstanbul’un Hayvancılık Üssü olabileceği söylemini tekrarladı.   

 

YOL HARİTAMIZ MEVCUT


Bakan Pakdemirli ise geçmişten bugüne yapılan çalışmaları aktardı. Bir hayvanın yıllık süt üretiminin 2002'de 1,7 ton olduğunu hatırlatarak, şu anda 3,1 tona çıktığını, hedeflerinin 6 ton olduğunu söyledi. Ancak yurt dışında 9 tona ulaşan ülkelerin bulunduğunu dile getiren Pakdemirli, daha gidecek çok yolları bulunduğunu, hayvanlardan alınan et miktarının daha fazla artırılabileceğini anlattı.
Pakdemirli, "Türkiye, tekrar hayvan ihraç eder konuma gelmelidir ve gelecektir de. Bununla ilgili gerekli her türlü tedbiri aldık, yol haritamız da mevcut. Yol haritamızda herhangi bir eksiklik olduğunu düşünüyorsanız gelin birlikte çalışalım, bunu düzeltelim” diye konuştu.


Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum